Ny milstolpe för coronaviruset – den nya smittvågen tvingar flera länder att begränsa rörligheten igen | Utrikes


Antalet konstaterat coronasmittade har nu överskridit 30 miljoner i världen, enligt siffror från Johns Hopkinsuniversitetet på fredagen. Smittan har tagit ny fart i Europa och flera länder förbereder nya restriktioner.

Antalet döda i covid-19 närmar sig samtidigt en miljon. Det är ungefär lika många som enligt försiktiga uppskattningar dog i den så kallade Hongkonginfluensan i slutet av 1960-talet.

Den dödligaste sjukdomen sedan andra världskriget är dock fortfarande hiv/aids som fram till i dag beräknas ha dödat över 30 miljoner människor sedan den upptäcktes 1981.

Enbart i fjol dog cirka 690 000 människor i sviterna av aids, enligt världshälsoorganisationen WHO.

Grafik som visar de dödligaste pandemierna genom historien i relation till varandra.
Covid-19 är fortfarande en relativt lindrig pandemi, i historisk jämförelse.
Grafik som visar de dödligaste pandemierna genom historien i relation till varandra.
Bild: Henri Salonen
COVID-19,pandemier

Europa håller på att stängas igen

De officiella siffrorna på antalet coronasmittade visar inte det faktiska läget, men ger uppgifter om vilka trender som råder.

Det finns inget land i världen som regelbundet kan testa hela befolkningen för att ha en faktisk kontroll på läget.

Men testningskapaciteten och kunskapen om covid-19 ökar kontinuerligt, och just nu kan några större trender urskiljas.

USA, Indien och Brasilien är de största smitthärdarna i världen. Speciellt Indien är illa ute och drar upp statistiken för hela Asien på ett dramatiskt sätt.

I Europa har flera länder återinfört coronarestriktioner eller planerar att göra det eftersom smittan tagit ny fart.

Läget är speciellt illa i Spanien, där smittan nu sprider sig snabbt och antalet konstaterade covid-19-fall de senaste två veckorna uppgår till nästan 300 per 100 000 invånare.

Motsvarande tal för Finland var på fredagen drygt 10 och har ökat sakta men stadigt, enligt Institutet för hälsa och välfärd THL.

Spanien skärpte inresekontrollerna i onsdags och huvudstaden Madrid planerar stänga ned och isolera en del stadsdelar som är speciellt svårt drabbade.

Stadens sjukhus har rapporterat att beläggningen närmar sig samma nivåer som i våras, då man måste upprätta fältsjukhus.

Andra europeiska länder med speciellt svår smittspridning just nu är Frankrike och Tjeckien.

Tjeckien registrerade över 3 000 nya fall enbart på torsdagen. Det var nästan lika många som under hela mars månad i våras.

Storbritanniens regering betecknar smittläget i landet som mycket allvarligt och varnade medborgarna på fredagen att det kan bli aktuellt med en nationell nedstängning igen.

Tjeckien, Danmark och Estland har det senaste dygnet aviserat nya restriktioner i livet på allmän plats, framför allt i barer, kaféer och restauranger.

Även Frankrike och Nederländerna har varskott om nya begränsningar den här veckan.

I väntan på vaccin

WHO konstaterade på torsdagen att antalet nya rapporterade fall har fördubblats de senaste två veckorna i mer än hälften av EU-länderna.

Det här bör vara en väckarklocka, enligt WHO:s Europachef Hans Kluge, som i alla fall framhöll att pandemin går att bekämpa.

Pandemin väntas slutligen kunna stoppas med hjälp av ett vaccin, förutsatt att det blir praktiskt och ekonomiskt möjligt att leverera det till tillräckligt många människor och att tillräckligt många vill ta det.

Tiotals laboratorier runtom i världen arbetar intensivt med utvecklingen.

Uppskattningarna om när ett fungerade och säkert vaccin kan vara klart för produktion varierar mellan årsskiftet och sommaren 2021.

Källor: Yle, Johns Hopkins University, THL, BBC, The Guardian, Deutsche Welle, La Vanguardia, DR, ERR.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply