Ny Teknik | Nytt smart skyddsvisir åt vården vinnare i Hack the crisisInnovationstävling Hack the crisis lockade rekordmånga deltagare. Bland hackatonets sex vinnarna finns ett nytt, billigt och snabbproducerat skyddsvisir till vården.

Årets upplaga av innovationstävlingen Hack for Sweden bytte namn till Hack the crisis i spåret av coronautbrottet. Som en följd av smittspridningen som råder blev hackatonet även helt digitalt i år. Intresset för hackatonet har varit enormt – redan dagen innan evenemanget drog igång var sju gånger så många deltagare anmälda jämfört med fjolåret.

Över 7000 deltagare i tävlingen

Från fredag eftermiddag till söndag kväll jobbade 7 400 deltagare med att ta fram nya digitala lösningar som kan hjälpa till att stävja effekterna av covid-19. Totalt sex vinnarbidrag i kategorierna “koncept” och “digital” har nu presenterats.

Läs mer: Nu används över en exaflops för att kartlägga coronaviruset

Bland vinnarbidragen märks bland annat Protective Visor, som har tagit fram billiga och snabbproducerade skyddsvisir åt vårdpersonal, samt Break Even som är en digital tjänst som ska göra det lättare för lokalsamhällen och företagare att hjälpa varandra.

AWS, Google och Microsoft utsåg vinnare

Vinnarna utsågs av en jurygrupp bestående av bland annat Googles, Microsofts och AWS svenska vd:ar. På måndagskvällen hölls prisceremoni där bland annat digitaliserings- och energiminister Anders Ygeman närvarade.

Det stora engagemanget och deltagartillströmningen till Hack the crisis gjorde att evenemanget nu kan räknas som ett av Europas största hackaton hittills.

Läs mer: Har jag varit smittad? Nya testet ska ge svar

– Magi – det är det enda sättet att beskriva det här. Jag känner mig överväldigad av responsens från alla delar av samhället – från såväl den offentliga och privat sektorn som medborgarna, säger Ann Molin, projektledare för Hack the crisis, i ett pressmeddelande.

Ska få hjälp att förverkliga projekten

Alla vinnare får dela på en prispeng på 150 000 kronor. De ska dessutom erbjudas hjälp från Hack the crisis partnerföretag, som Volvo Cars och Microsoft, samt olika myndigheter, så kallade “behovsägare”, med att förverkliga sina projekt.

-Digg kommer att koordinera, coacha och följa upp idéerna för att snabbt kunna implementera lösningarna, säger Anna Eriksson, generaldirektör för Digg, myndigheten för digital förvaltning, i ett pressmeddelande.

Här är vinnarna i Hack the crisis

Koncept i kategorin “rädda näringslivet”:

Ett namnlöst bidrag som ska hjälpa Arbetsförmedlingen att matcha tillgänglig kompetens med behoven hos företag som söker specifika kunsker hos nya medarbetare.

Koncept i kategorin “Rädda samhället”:

Bidraget Corona Free som ska hjälpa folk att slussas tillbaka in i samhället efter att rekommendationerna om social och fysisk distans har lyfts.

Koncept i kategorin “Rädda liv”:

“Hacket” Protective Visor är typ av billiga och snabbproducerade skyddsvisir till vården.

Koncept i kategorin “Digital – rädda näringslivet”

Plattformen Break Even ska hjälpa medborgarna och företagare i lokalsamhällen att hjälpa varandra under coronakrisen.

Koncept i kategorin “Digital – rädda samhället”

“Telehelp – Bridge the Digital Divide” – en plattform som ska underlätta kontakten mellan medborgare, särskilt äldre, organisationer och volontärer.

Koncept i kategorin “Digital – rädda liv”

“VoiceMed – Health diagnostics via phone call or voice recording” – en ny vårdtjänst som ska vara enkel att använda oavsett ålder och hur snabbt internet man har tillgång till.

I innovationstävlingen fanns inga krav på att bidragen skulle helt fungerande lösningar. Deltagarna kunde också kunna lämna in bidrag med konkreta instruktioner för hur man kan kombinera öppna data och andra tekniska system för att bygga en ny tjänst.

Därav av kategorierna “koncept” och “digital”

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply