Ny virusvariant kan ha upptäckts på Cypern


Hittills har den cypriotiske professorn i biovetenskap Leondios Kostrikis och hans kollegor hittat 25 fall av kombinationen, som kallas ”deltakron”. 

Magnus Gisslen, som är professor vid Göteborgs universitet och överläkare infektionssjukdomar på Sahlgrenska sjukhuset, påpekar att det i nuläget finns väldigt få uppgifter om “deltakron”.

– Det är extremt mycket som är oklart. Om det är det man kallar för rekombination, att någon varit infekterad med både delta och omikron och att det blivit en blandning av genetiskt material, eller om det är en spontant uppkommen variant – den datan finns inte ännu, säger Magnus Gisslen.

Forskare ifrågasätter variantens existens

Vissa forskare ifrågasätter även om det verkligen rör sig om en ny variant, och menar att det kan röra sig om ett laboratoriemisstag, att provrören fått i sig virusarvsmassa från de två varianterna.

– När man har tittat på virussekvenserna från de här drygt 20 fallen, så har det nog kommit in både och i provrören. Det har funnits någon gammal delta i rummet, och sedan har patienten förmodligen haft omikron. Eller tvärtom, säger Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, till Dagens Nyheter.

Ingen bedömning från WHO

Det saknas tillräckliga data för att bedöma om varianten kommer att innebära problem eller hur den kommer att påverka smittspridningen. Världshälsoorganisationen WHO har ännu inte bedömt om ”deltakron” är en virusvariant av särskild betydelse. Nu gäller det att avvakta och se vad som händer.  

– Det är viktigt att följa utvecklingen, men jag tycker inte att man ska vara för orolig, säger Magnus Gisslen och fortsätter: 

– Att det skulle vara något slags supervirus det här det är svårt att tro. Att det både ska sprida sig jättelätt och konkurrera ut omikron och samtidigt innebära stor risk att bli allvarligt sjuk det tror jag att det är väldigt liten sannolikhet för.

Något som är säkert är att nya varianter av coronaviruset kommer att fortsätta uppstå, berättar professorn. 

– När tillräckligt många haft omikron, och det är en enorm spridning som det är nu, och fått en immunitet så kommer andra varianter att ta över, säger Magnus Gisslén.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

Vad händer om det inte går att ta fram ett bättre vaccin? Hör Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström svara i klippet. Foto: StoryblocksSource link

Be the first to comment

Leave a Reply