Nya coronafall bland internationella studerande i Åbo – polisens medverkan i övervakningen upphör | Åboland


10 nya coronafall har uppdagats bland internationella universitetsstuderande i Åbo, meddelade staden på måndagen.

Utredningen av det smittkluster som uppdagades förra veckan, där över 70 coronafall bekräftades bland högskolestuderande i Åbo, fortsätter.

Peltoniemi: “Nya smittfall att vänta”

Studerande som försatts i isolering och karantän har testats under veckoslutet. Allt som allt har närmare 200 studerande exponerats för coronaviruset.

Enligt Åbo stads ansvariga smittskyddsläkare Jutta Peltoniemi kommer antalet sannolikt att fortsätta växa i takt med att nya testresultat kommer in under veckan.

Stefan Willför, prorektor vid Åbo Akademi, säger att de få coronapositiva och exponerade som studerar vid Åbo Akademi alla mår bra för tillfället, och att universitetet har hållit kontakt med studerandena under helgen.

Polisens medverkan i övervakningen upphör

Polisen i Sydvästra Finland har sedan i fredags övervakat att karantänsbestämmelserna har följts i studerandehemmen.

Enligt överkommissarie Stephan Sundqvist har helgen varit lugn. Han säger ändå att specialoperationen har varit resurskrävande.

– Vi har haft en polispatrull på plats vid varje hus där personer som är försatta i karantän bor. Sedan har vi stått vid dörren och kontrollerat att inga obehöriga personer tagit sig in eller ut från bostaden.

Studentbyn i Åbo
Förra veckan uppdagades 71 coronafall bland med utbytesstuderande vid högskolorna i Åbo.
Studentbyn i Åbo
Bild: Yle/Peter Petrelius
Åbo,studentbostad

Hurdana medel har polisen haft till sitt förfogande för att sköta övervakningen?

– Vi har haft möjlighet att tillta maktmedel och fysiskt tvång för att förhindra personerna att bryta karantänsbestämmelserna, men några sådana situationer var det aldrig tal om. Det har handlat om att kontrollera personers identiteter, informera och ge råd.

Från och med måndagskvällen kommer polisen inte längre att övervaka att karantänsbestämmelserna följs. Övervakningen i Studentbyn samt i omgivningarna kring studenthemmen i Luolavuori och Kråkkärret sköts istället av väktarbolag veckan ut.

En polis i uniform står utanför polishuset i Åbo.
Överkommissarie Stephan Sundqvist vid Sydvästra Finlands polisinrättning.
En polis i uniform står utanför polishuset i Åbo.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist
Stephan Sundqvist,poliser,Överkommissarie stephan sundqvist

Polisen kan behöva hjälp av andra myndigheter

Det har spekulerats i att regeringen kan komma att införa begränsningar i rörelsefriheten i Åboområdet, och på andra tätorter.

– Polisens resurser räcker långt, men ifall det blir frågan om totala nedstängningar av större städer så blir det omöjligt för polisen att sköta övervakningen. Då behövs hjälp av andra myndigheter.

Vilka myndigheter kunde det vara frågan om?

– I alla normala fall är det polisens ansvar att övervaka allmän ordning och säkerhet. Ifall det blir frågan om en situation där polisen behöver stöd av andra myndigheter så antar jag att det är regeringen som tar beslut i frågan. Att kalla in försvarsmakten är inte ett enkelt beslut, mycket på grund av vilka signaler det sänder ut med soldater på gatorna, säger Sundqvist.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply