Nya Kvarkenfärjan borde tas i bruk om sex veckor – åtminstone ännu har varvet inte justerat tidtabellen | Österbotten


Arbetet med den nya Kvarkenfärjan Aurora Botnia är inne i sitt mest intensiva skede just nu. Det är bara några veckor kvar till det planerade leveransdatumet, men coronaviruset, både lokalt och globalt, är en utmaning.

Tidtabellen hade inte mycket luft i sig från början, och coronautbrottet vid varvet i Raumo har ansträngt tidtabellen ytterligare.

– Coronan har ju påverkat inte bara arbetet på varvet, det är ett globalt problem som vi märker av i många olika leveranser, säger Wasalines vd Peter Ståhlberg.

– Det går nog ganska bra ändå, vi har passerat flera viktiga milstolpar i fartygsbygget redan, säger Ståhlberg hoppfullt.

Evakueringssytem testades

Och med milstolpar avser Ståhlberg här olika skeden i färdigställandet av fartyget. Till exempel testades färjans evakueringssystem för några dagar sedan.

Aurora Botnia kommer inte att ha traditionella livbåtar, däremot stora livflottar som är både snabbare och säkrare att använda i de relativt skyddade vatten som fartyget är konstruerat för.

Varvet i Raumo drabbades för några veckor sen av ett stort coronautbrott och tvingades hålla stängt i några dagar. Nu är man tillbaka i full bemanning.

Aurora Botnias livräddningsbåtar
Aurora Botnia evakueringssystem i stället för livbåtar.
Aurora Botnias livräddningsbåtar
Bild: Wasaline
Wasaline,Rauma Marine Constructions,livräddningsbåt

“Blåser liv i fartyget”

Vid Rauma Marine Constructions säger försäljningsdirektör Håkan Enlund att arbetet med Aurora Botnia är inne i sitt mest intensiva skede just nu, då de olika systemen installeras och testas.

– Man brukar säga att det är i det här skedet man blåser liv i fartyget, det är det vi gör nu, säger Enlund.

Någon provtur har det ändå inte blivit, men den var inte heller ursprungligen inplanerad ännu.

Leverans månadsskiftet april-maj

Enligt de uppgifter som hittills varit gällande ska färjan tas i bruk på rutten Vasa-Umeå i månadsskiftet april-maj – alltså om drygt sex veckor.

– Det är varvet som sätter tidtabellen, så jag kan egentligen inte kommentera den på annat sätt än att varvet inte har justerat tidtabellen, säger Ståhlberg.

Han tillstår ändå att det nu pågår ett intensivt arbete med att gå igenom alla kvarvarande skeenden, både de som sköts vid varvet och de som görs av underleverantörer.

Samtidigt pågår intensiva förberedelser inom rederiet. Den nya färjan innebär ett helt nytt koncept vilket ställer nya krav.

– Vi har jobbat hårt med konceptutveckling och förberedelser för den nya färjan. Vi har förutsättningarna att klara av en stor kundtillströmning sen då det blir aktuellt, säger Ståhlberg.

Även besättningen har mycket nytt att lära sig.

– Befälet övar sig på det nya fartyget i simulator och också för andra i besättningen pågår många kurser.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply