Nya masken ska känna av coronavirusEn ansiktsmask som ska kunna avgöra om bäraren har covid-19. Nu har forskare demonstrerat en ny typ av biosensorteknik som kan programmeras att upptäcka olika virus.

Ett av skälen till den stora spridningen av coronaviruset är att symtomen dröjer, samt att smittobärare ofta inte är medvetna om att de har viruset.

Just detta är något som gjort att forskare länge har försökt utveckla olika former av teknik för att kunna upptäcka virus innan symtomen kommer. Nu har man vid MIT och Harvard tagit ett steg framåt i detta arbete med hjälp av en ny typ av biosensor. Denna kan enkelt inkorporeras i en ansiktsmask och inom 90 minuter så upptäcker den huruvida bäraren har covid-19.

– Andra grupper har skapat bärbar teknik som kan upptäcka biomolekyler, men de teknikerna har krävt att man stoppar in levande celler, vilket är som att gå runt med små akvarium. Och om det akvariet skulle gå sönder – då skulle innehållet läcka ut på bäraren, vilket inte är så trevligt, säger Peter Nguyen, forskare vid Harvard Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering, i ett uttalande.

Läs mer: Webbplatsen för covidbevis är oskyddad mot kapare – ”Hur har man missat detta?”

Tekniken bygger på att man extraherat och frystorkat den del av cellen som läser DNA samt producerar RNA och proteiner. Efter torkningen så är de här ”molekylära maskinerna” stabila under lång tid och aktiveras av att det adderas vatten. Genom att kombinera de här elementen med en syntetisk genkrets så har forskarna fått fram en biosensor som kan ge en signal som respons på närvaron av en viss typ av molekyl.

Redan 2015 använde man den här typen av teknik för att spåra Zikavirus, men nu har man alltså lyckats göra det hela bärbart.

Träffsäkerhet som PCR-tester

Ansiktsmaskerna man utvecklat nu ”aktiveras” med en knapp. Detta gör att lite vatten släpps ut och aktiverar de frystorkade molekylerna. Dessa analyserar sedan utandningsluften från bäraren och sedan tar det inte mer än 90 minuter förrän systemet avgör om du har covid-19.

– Vi har i grunden krympt ett helt diagnostik-laboratorium till en liten syntetisk biologibaserad sensor som fungerar med alla typer av masker. Denna kombinerar den höga träffsäkerheten av ett PCR-test med hastigheten och den låga kostnaden av ett antigen-test, säger Peter Nguyen.

Enligt de tester som utförts hittills så har ansiktsmaskerna visat på träffsäkerhet i paritet med PCR-tester. Men även om ansiktsmasker och covid-19 är det man fokuserat på nu så är möjligheterna stora eftersom biosensorerna kan programmeras för att upptäcka annat än coronavirus.

– Tekniken kan inkorporeras i labbrockar för forskare som arbetar med farligt material eller patogener, sjukvårdskläder för läkare och sjuksköterskor eller i uniformen för räddningstjänsten eller militärer som kan utsättas för farliga patogener eller gifter såsom nervgas, säger Nina Donghia på Wyss Instutute.

Forskarna har publicerat sin studie i journalen Nature Biotechnology och nu tittar man på tillverkare som är intresserade av att ta nästa steg och börja massproducera maskerna.

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply