Nya restriktioner träder i kraft i dag – och fyra andra nyheter att ha koll på – Inrikes – svenska.yle.fi


God morgon! Här är några nyheter att starta tisdagen med.

Strängare åtgärder mot coronaviruset – nya restriktioner träder i kraft och riksdagen röstar om obligatorisk vaccinering för vårdpersonal

I dag träder nya coronarestriktioner i kraft, för att få bukt på en allt större förekomst av omikronvarianten. Regeringen kommer också i dag ge anvisningar om strängare gränskontroll, den inre gränskontrollen vid Finlands gränser återinförs i dag och gäller till och med den 16 januari.

Dessutom ska riksdagen i dag godkänna obligatorisk vaccinering av social- och hälsovårdspersonal. Läs mer om vad som sker här.

En sjukskötare i munskydd vaccinerar en person som också bär munskydd.

Bild: Benjamin Suomela / Yle

Fler truppförband börjar erbjuda gemensam inkvartering för kvinnliga och manliga beväringar

Försvarsmakten utvidgar försöket med gemensam inkvartering för manliga och kvinnliga beväringar. De “blandade stugorna” blir ett alternativ vid största delen av truppförbanden vid årsskiftet.

– För mig var det en ganska självklar sak hela tiden, jag tycker det är mer naturligt med gemensam inkvartering. Då man är på övningar i skogen spelar det ändå ingen roll, då är man tillsammans hela gruppen. För mig känns det som att det blir bättre gemenskap, säger underofficerselev Nicolina Nordman.

Försvarsmakten ser försöket som ett led i strävan att utveckla beväringsutbildningen och främja beväringarnas jämlikhet. Sammanhållningen och informationsgången har förbättrats, och truppförbanden kan använda sina utrymmen effektivare.

Nicolina Nordman, underofficerselev, Kustbrigaden.

Bildtext

Nicolina Nordman.

Bild: Markku Rantala / Yle

HUS uppmanar till att stanna hemma och ta självtest – men ett positivt hemtest berättigar inte till FPA:s sjukförmåner

För att lätta på trycket vid coronatestningen har Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt satt upp stränga regler för vem som får testa sig. Övriga uppmanas stanna hemma, men det är ingen självklarhet för den som inte omfattas av företagshälsovård.

– Om kunden vill få sjukdagpenning, så måste kunden ha ett läkarintyg om arbetsoförmåga. Vi behöver alltså intyg för att bevilja förmåner, säger Kristiina Pitkäranta, sakkunnig vid FPA.

För att få sjukdagpenning behöver du alltså inget beslut om karantän, utan ett läkarintyg som bekräftar att du är för sjuk för att jobba.

Om man har ett problem som inte kräver akut vård, så beställer man tid hos läkare, får en diagnos och får ett intyg, säger diagnostikchef Lasse Lehtonen vid HUS.

Närbild på två negativa hemtest för coronaviruset.

Bildtext

THL:s hälsosäkerhetschef Mika Salminen har uppgett för HBL att han anser att FPA borde godkänna hemtest som grund för beslut om sjukdagpenning och karantänpenning.

Bild: Yle/Sam Stäuber

Brist på folk i skogsbranschen

Bristen på folk i skogsbranschen håller på att bli en utmaning för industrin. Det ser man både i skogen och från utbildningshåll. På Yrkesakademin i Vasa efterlyser man en större omsorg om de anställda och bättre villkor för entreprenörerna i skogssektorn.

In nuläget är det en stor del av de som utbildas till skogsmaskinförare sadlar om, eller vidareutbildar sig inom branschen.

– Fem år efter examen jobbar hälften i en skogsmaskin. Många blir grävmaskinförare eller fortsätter till tredje stadiet, men det är helt i linje med det statliga utbildningsprogrammet, säger YA-handledaren Henrik Östman.

En Logset skogsprocessor står på en snöig gårdsplan med lamporna tända.

Bildtext

Av de omkring 14 studerande som årligen utexamineras hittas bara hälften i en skogsmaskin fem år efter studierna.

Bild: Anna Wikman / Yle

Vegas vinterpratare: Pastor Markus Österlund om att följa sitt hjärta, byta jobb och bli pappa till en flyktingpojke

Markus Österlund har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. I fjol lämnade han allt och blev pastor i Andreaskyrkan i Helsingfors.

– Det var nog mitt möte med den ensamma flyktingpojken som satte i gång processen, säger Markus.

Av en ingivelse gav han sitt telefonnummer till en ensam flyktingpojke och sa – ring mig om jag kan hjälpa dig på något sätt. Några månader senare var han ensamstående pappa till en 16-årig pojke från Afghanistan.

Tidigare var han en rationell man som sällan visade känslor. Men efter att han blev ensamstående pappa till en tonårspojke från Afghanistan förändrades han.

Hör hans vinterprat om att våga tappa fotfästet här:
Det kalla och vintriga vädret fortsätter i landets östra och norra delar. I landets västra del strömmar mildare luft söderifrån. Temperaturen är från eftermiddag kring 2 och 8 minusgrader.

Norra Finland får växlande molnighet och lokalt lätt snöfall. Temperaturen är mellan 10-20 minusgrader.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply