Nyheten om coronapandemin har inte nått dem som jobbar under havet: “De behöver inte den här informationen” | UtrikesCoronaviruset har spritt sig till minst 177 länder och alla kontinenter förutom Antarktis. Pandemin dominerar både medier och människors vardagsliv. Men det finns en yrkesgrupp där många knappast ens hört om krisen.

Besättningarna ombord på kärnvapenbestyckade ubåtar tillbringar månader under havet och lever under den tiden avskilda från omvärlden.

Officerare i Frankrikes ubåtsflotta berättar att dåliga nyheter hemlighålls från besättningarna på de ballistiska ubåtarna för att inte moralen ombord ska lida.

Det betyder att de ubåtsbesättningar som steg ombord innan pandemin var ett faktum är ovetande om krisen.

Pojkarna ombord måste vara fullt koncentrerade på sina uppgifter― Dominoque Salles, pensionerad amiral

– De vet inte. Pojkarna ombord måste vara fullt koncentrerade på sina uppgifter, säger den pensionerade amiralen Dominoque Salles till nyhetsbyrån AP.

Salles som förde befäl över en ubåtsskvadron 2003–2006 säger att besättningarna sannolikt kommer att informeras kort före de går in i hamn.

– De som är ute till havs behöver inte den här informationen, säger Salles som också varit kapten för atomubåten L’Inflexible.

Han tillägger att kaptenerna sannolikt informerats om coronakrisen.

Salles berättar att han själv var ombord på en ubåt då hans far dog. Han fick inte höra om det förrän han avslutat sin 60 dagar långa kommendering.

Enda helt isolerade platsen

Frankrike har fyra kärnvapenbestyckade ubåtar. Den franska marinen avslöjar inte när de senast lämnat hamn.

Coronakrisen kommer att komma som en chock för besättningsmedlemmarna när de återvänder till hamn.

– De kommer inte att ha upplevt krisen som vi gjort, med lite rädsla och hård karantän. Så det kommer att komma som en obehaglig överraskning. De kommer att lära sig om det från historien, men det är historia som är kopplad till dem, säger en tidigare officerare och skeppsläkare från ubåten Le Triomphant.

Under havet är den enda platsen där du verkligen är avskild från all information― tidigare officerare och skeppsläkare

Officeraren berättar att han var ute till havs då islamska terrorister mördade soldater, en rabbi och hans barn samt en åttaårig flicka i Frankrike 2012.

Han fick höra om attackerna senare.

– När folk talar om det är det omöjligt för mig att relatera till händelserna, säger han.

– Under havet är den enda platsen där du verkligen är avskild från all information. Till och med ombord på en farkost i rymden har du tillgång till radio, tv och internet, säger han.

Källa: APSource link

Be the first to comment

Leave a Reply