Nytt smittrekord i USA – president Trump kan visst tänka sig att använda ansiktsskydd | Utrikes


För första gången har över 50 000 amerikaner konstaterats smittade av covid-19 under ett enda dygn. I många delstater i västra och södra USA återinförs virusrestriktioner. Också president Trump säger sig nu kunna tänka sig att bära ansiktsskydd offentligt.

Enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning bekräftades 52 898 nya fall av covid-19 i USA under onsdagen. De senaste dagarna har USA slagit nya dygnsrekord dag efter dag, men antalen har hittills legat på drygt 40 000.

Läget är allvarligt i delstater som Kalifornien, Arizona, New Mexico, Texas, Florida och Georgia. Flera delstater slog också sina dygnsrekord vad gäller antalet nya smittade på onsdagen.

På många håll ökar också antalet coronapatienter på sjukhusen och intensivvårdsavdelningarna. Exempelvis i storstäder som Houston, Texas och Phoenix, Arizona.

Oro för sjukvårdsresurserna

Nästan hälften av intensivvårdsplatserna i Kalifornien är nu upptagna av coronapatienter. I Florida befarar man att effekterna av den nya smittvågen snart kan slå hårt mot sjukvården.

Borgmästaren i Miami, Francis Suarez, låter sig inte tröstas av att dödstalet där fortfarande är rätt lågt.

– Talen gällande sjukhusplatser och dödsfall ligger vanligen efter antalet nya fall med två till fem veckor. Så vi har inte ännu någon helhetsbild av följderna för den nya smittoppen. Det andra orosmomentet är alla de här unga smittade som riskerar att sprida smittan till de äldre, sade Suarez.

Restriktioner återinförs

Guvernör Gavin Newsom i USA:s folkrikaste delstat Kalifornien beslutade att restaurangsalar, barer, biografer, muséer och gym ska hållas stängda åtminstone de följande tre veckorna. Beslutet gäller 19 av Kaliforniens län eller regionområden, där 70 procent av delstatens invånare bor.

Personalen på "French Crepe Company" i Los Angeles väntade på kunder samma dag som guvernören Gavin Newsom meddelade att barerna måste stänga igen.
Personalen på “French Crepe Company” i Los Angeles väntade på kunder samma dag som guvernören Gavin Newsom meddelade att barerna måste stänga igen.
Personalen på “French Crepe Company” i Los Angeles väntade på kunder samma dag som guvernören Gavin Newsom meddelade att barerna måste stänga igen.
coronavirus

Flera delstater följer Kaliforniens exempel. Antingen skjuter man upp planerade lättnader av restriktionerna, eller så återinför man redan slopade restriktioner.

I flera delstater har man infört obligatoriska ansiktsskydd på offentliga platser. Exempelvis i New Mexico sade guvernören att myndigheterna kommer att vara “aggressiva” i sin övervakning av det allmänna munskyddstvånget.

Trump kan tänka sig att bära skydd – “Jag såg ut som Lone Ranger”

USA:s folkhälsomyndighet har rekommenderat alla att använda ansiktsskydd då de rör sig ute i samhället.

President Donald Trump har hittills vägrat framträda offentligt i ansiktsskydd och många av hans anhängare har börjat se ansiktsskydd som ett kännetecken för Demokraterna.

I en intervju för Fox News på onsdagen sade Trump ändå att han gott kan tänka sig att använda munskydd, åtminstone om han befinner sig i en situation med flera människor nära inpå varandra.

Han påpekade ändå att han sällan befinner sig i sådana situationer och att människorna i hans närhet har testats.

Då reportern undrade om han skulle vara beredd att visa sig offentligt med ett ansiktsskydd, så sade Trump att han har använt munskydd inför människor.

– Och jag tyckte jag såg okej ut, jag såg ut som Lone Ranger, sade Trump med hänvisning till vilda västern-hjälten Svarta Masken.

– Och jag tror att vi kommer att klara oss ur coronaviruset. Jag tror att det kommer att bara försvinna i något skede. Hoppas jag, tillade Trump.

Källor: Reuters, AFP, AP, Fox NewsSource link

Be the first to comment

Leave a Reply