Om en månad är den klar – så här fungerar den finländska corona-spårningsappen | Inrikes


Tidtabellen har varit stram, men testerna av den finländska corona-spårningsappen visar att den kan tas i bruk som planerat. Meningen är att konsumenterna ska kunna ladda ner appen den 31 augusti, säger teknologiexpert Sami Köykkä vid Solita som utvecklat appen.

Har du tillbringat tio minuter på ett avstånd kortare än två meter från en person som har testat positivt för covid-19, får du med stor sannolikhet ett meddelande via appen.

Du får veta att det finns en risk för att du har exponerats, samt kontaktuppgifter till hälsovården och råd om vad du ska göra.

Konstigare än så är det inte. Appen använder bluetooth-teknik och beräknar risken för att du exponerats för coronaviruset, på basis av hur nära du har varit en telefon vars ägare har uppgett att hen är sjuk, samt hur länge.

Har du suttit bredvid en sjuk person i en buss i 20 minuter får du höga riskpoäng för både avstånd och tid. Åker du hiss med en sjuk person får du höga riskpoäng för avstånd, men inte för tid.

I det första fallet får du ett meddelande via appen, men i det andra fallet har du sannolikt tillbringat så kort tid i riskzonen att appen inte genererar något meddelande.

Myndigheterna meddelar inte appen om att du smittats, det gör du själv om du vill.

Det är Institutet för hälsa och välfärd som har definierat gränsvärdena och de kan justeras efter behov.

Appen bygger helt och hållet på frivillighet, det är frivilligt att ladda ner appen och det är frivilligt att uppge om du fått ett positivt testresultat.

Testar du positivt för covid-19 får du direktiv av hälsovården hur du ska registrera att du är smittad. Men myndigheterna meddelar inte appen om att du smittats, det gör du själv om du vill.

Appen kan inte användas för övervakning

Appen registrerar endast på vilket avstånd andra telefoner med samma app installerad befinner sig samt hur länge de gör det.

När du laddar ner appen får du en slumpmässigt vald sifferkod, ett nyckeltal. Appen läser sedan med jämna mellanrum av vilka sifferkoder som har befunnit sig i din närhet under de tre senaste veckorna.

Men. Appen vet inte var du befinner dig, om du är inomhus eller utomhus, eller vilken stad eller vilket land du befinner dig i. Den varken registrerar eller förmedlar personuppgifter eller platsdata.

Så vad vet då appen om mig?

– Ingenting. Det som förmedlas är slumpmässigt valda sifferkombinationer, säger Köykkä.

Skulle hela systemet hackas, vilket enligt Köykkä är svårt, finns det heller ingen information av värde att få tag på.

Teknologiexpert Sami Köykkä, Solita
Sami Köykkä är teknologiexpert vid Solita.
Teknologiexpert Sami Köykkä, Solita
Bild: Solita
Solita

Europeiskt samarbete nästa steg

Just nu håller man på att utveckla spårningsappar i ett 20-tal länder. I till exempel Tyskland har en motsvarande app använts i en månad.

När den finländska spårningsappen lanseras fungerar den tillsvidare endast i Finland, närmare bestämt kan den avläsa endast andra telefoner med motsvarande finländsk app.

Vistas du en längre tid till exempel i Tyskland, har du större nytta av den tyska appen, åtminstone tillsvidare.

– Det finns redan ett beslut och planer på att utveckla ett sätt för de olika nationella apparna att kommunicera med varandra, säger Köykkä.

Men hur gör du?

För det första behöver du en smarttelefon, men det behöver inte vara den nyaste och häftigaste modellen. I praktiken ska appen fungera på alla telefoner som är från år 2016 eller nyare.

När appen lanseras kan du ladda ner den antingen via App Store eller Google play. Appen är gratis, men använder mobildata.

– Vi talar om mycket mindre (red. anm. mobildata) än om du till exempel lyssnar på musik.

För att appen ska fungera måste bluetooth vara aktiverat hela tiden. Appen fungerar i bakgrunden, men kräver inga åtgärder. Förutsatt att du inte blir sjuk och testar positivt för covid-19, förstås. Då får du besked av hälsovården hur du ska göra för att registrera att du är sjuk.

På grund av att bluetooth-funktionen måste vara aktiverad, använder telefonen lite mer batteri än vanligt, men inte mer än om telefonen till exempel är kopplad till en smartklocka.

Vad appen heter eller exakt hur den ser ut är ännu hemligt. Appen kommer att fungera på tre språk: svenska, finska och engelska.

Och när pandemin är över, vad händer då?

När coronapandemin förhoppningsvis någon dag är över skrotas appen.

– Det ingick i avtalet att appen läggs ner när pandemin är över, säger Sami Köykkä.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply