Ombyggt mästarlag från Åland, stjärna med temperament i Kuopio och landslagsspelare med näsa för målet i Helsingfors – här är allt du behöver veta inför ligastarten | Sport


En tät titelstrid – med de två starkaste korten på axeln Åland–Kuopio. Där är guldspekulationen inför damernas fotbollsligastart. De två favoriterna jagas av en rad lag från huvudstadsregionen.

April betyder inhemsk fotbollspremiär – och precis som förra året är damerna först ut. Helgen bjuder på en full ligaomgång och bland annat möts cupfinalisterna PK-35 Vanda och Åland United.

Regerande mästaren från Åland är ett av enbart fyra lag som inte kommer från huvudstadsregionen.

– Det är en utmaning. För att utveckla fotbollen i hela Finland och ligans status skulle det vara viktigt att ha fler lag från andra städer, men de här klubbarna har också förtjänat sin plats. Andra klubbar måste jobba på att skapa en ännu bättre miljö – då kommer spelare att flytta till dit – och vi på förbundet jobbar för att stötta klubbarna, säger Marianne Miettinen, elitfotbollschef på Bollförbundet.

– När jag tittar på klubbarna är det flera som har tagit stora steg – och mycket handlar om att stora herrklubbar som HJK, Honka och KuPS satsar mer på damfotbollen. Då blir resurserna och miljön också bättre.

Åland United firar ligaguld 2020.
Åland United säkrade guldet i sista omgången i fjol.
Åland United firar ligaguld 2020.
Bild: Emil Hansson / All Over Press
Åland United

Hur går det, då?

Åland United och KuPS är förhandsfavoriter, men fler lag förväntas kunna blanda sig i den tajta tätstriden. Längre bak i fältet är det skiktat – de förväntade bottenlagen är klart svagare.

Yle Sporten benar ut de tio lagens förutsättningar inför ligastarten tillsammans med Marianne Miettinen.

Lag: HJK, Honka, HPS, Ilves, JyPK, KuPS, PK-35 (Helsingfors), PK-35 (Vanda), TiPS, Åland United.

Upplägg: Samtliga tio lag möts hemma och borta i grundserien. De sex bästa lagen i grundserien går till den övre slutserien, de fyra sista lagen spelar i den nedre slutserien.

Vinnaren i den övre slutserien tar guld, tvåan får silver och trean brons.

Sista laget i den nedre slutserien degraderas till division 1. Näst sista laget i nedre slutserien får i sin tur kvala för sin ligaplats mot tvåan i division 1. Kvalet avgörs i ett dubbelmöte.

Datum: Ligastarten sker den 17 april, grundserien är färdigspelad den 28 augusti och sista omgången i slutserierna avgörs den 9–10 oktober.

Premiäromgången: PK-35 Vanda–Åland United, HJK–JyPK, PK-35 Helsingfors–TiPS, KuPS–HPS, Honka–Ilves.

HJK

Placering i fjol: Fyra.

Tränare: Jonne Kunnas.

Analys: 2019-mästaren har tappat en handfull spelare (bland annat förstamålvakten Anna Koivunen), men fyllt på med en rad unga spelare från bland annat Ilves. Skador har kantat försäsongen och trotjänaren Essi Sainio är inte spelklar till ligastarten. I Sainios frånvaro blir Linda Ruutu – HJK:s andra rutinerade pjäs – ännu viktigare med sitt ledarskap för att lyfta de yngre startspelarna. Unga Ria Karjalainen är ny i anfallet och kan bli en färgklick i serien.

Tips: Med i medaljstriden.

Emmaliina Tulkki i HJK 2020.
Emmaliina Tulkki flyttade till KuPS inför den här säsongen.
Emmaliina Tulkki i HJK 2020.
Bild: Nationella ligan
Emmaliina Tulkki

Honka

Placering i fjol: Femma.

Tränare: Rosa Lappi-Seppälä.

Analys: Spelade om bronset förra säsongen – och i Esbo förväntar man sig en ny medaljstrid. Honka möter flera av de tippade bottenlagen i början och kan få en behaglig startsträcka. Esbolagets målsättning är guld och en poängmässigt stark start kan ge exakt rätt skjuts in i säsongen. Är mångsidigt och kan skapa problem för motståndarna som inte alltid vet hur Honka kommer att spela.

Tips: Med i medaljstriden.

HPS

Placering i fjol: Etta i division 1.

Tränare: Toni Anttila.

Analys: Årets nykomling blir seriens sjätte lag från huvudstadsregionen. På förhand är det också det enda av dem som lär kriga i botten av tabellen. Premiären borta mot målglada KuPS kan bli jobbig. Efter seriesegern i division 1 har HPS fyllt på med en del ligarutin, men lagets officiella målsättning är åtminstone realistisk: säkra nytt kontrakt.

Tips: Bottenstrid.

Ilves

Placering i fjol: Åtta.

Tränare: Mika Lahtinen.

Analys: Ilves verksamhet får fram många spelare – som sedan flyttar vidare. Listan på spelare som har lämnat efter förra säsongen är lång som ett nödår. Bland annat har viktiga Roosa Tuominen och Tuuli Enkkilä lämnat för HJK, men Ilves fyller på med nya förmågor från de egna leden. Marianne Miettinen lyfter fram trion Lotta Lähteenmäki, Sofia Määttä och Armi Heikkilä – tre unga spelare som har gjort det bra i vinter. Frågan runt dem och resten av Ilves är klar: kan de höja sin nivå och hålla jämnheten?

Tips: Bottenstrid.

Essi Sainio och Armi Heikkilä i kamp om bollen.
Armi Heikkilä (till höger) är kvar i Ilves. Här i en närkamp mot Essi Sainio – skadad i HJK just nu.
Essi Sainio och Armi Heikkilä i kamp om bollen.
Bild: Nationella ligan
Essi Sainio,Armi Heikkilä

JyPK

Placering i fjol: Nia.

Tränare: Vesa Stenroos.

Analys: Klarade kontraktet efter kvalspel mot Vasa IFK under senhösten. Problemen stannade inte där. Laget har förnyats rejält – största tappet är att bästa målskytten Henna Honkanen flyttat till Umeå. Dessutom är tränaren ny. Förberedelserna har kantats av coronaviruset, skador och få matcher. Det mesta talar för en kamp mot att undvika sistaplatsen.

Tips: Bottenstrid.

KuPS

Placering i fjol: Trea.

Tränare: Ollipekka Ojala.

Analys: KuPS gjorde överlägset flest mål i serien i fjol – och mycket talar för en repris i år. Offensiva trion Gentjana Rochi, Aino Kröger och Lavdije Begolli är en målgaranti och truppen ser bredare ut än förra året – speciellt i backlinjen där KuPS hade utmaningar med skador i fjol. Under 2020 tog KuPS sin första dammedalj. Räcker det till Kuopiofotbollens första damguld i år?

Tips: Guldstrid.

Gentjana Rochi i KuPS 2020.
Gentjana Rochi var skyttedrottning i ligan i fjol.
Gentjana Rochi i KuPS 2020.
Bild: Nationella ligan’
Gentjana Rochi,Kuopion Palloseura (kvinnornas laget )

PK-35 (Helsingfors)

Placering i fjol: Sexa.

Tränare: Rami Rantanen.

Analys: PK-35 – med klar finlandssvensk prägel – var ett utropstecken under första halvan av förra säsongen. Dalade i tabellen och tappade tråden under hösten med den klena offensiven som ett solklart problem. Behöver hitta tillbaka till sitt täta försvar. I Amanda Rantanen har laget en offensiv spets som kan räcka långt. Tyngsta tappen är systrarna Krista och Katja Hakala. Honka får dra nytta av Krista Hakalas arbetsinsats på mitten i år.

Tips: Landar på nedre halvan.

PK-35 (Vanda)

Placering i fjol: Sjua.

Tränare: Jari Väisänen.

Analys: Efter nio raka medaljsäsonger tvingades PK-35 ner i division 1 och var tillbaka i högsta serien i fjol. Går in i den här säsongen med samma stomme av spelare – och cupspelet på försäsongen ger hopp om en bättre säsong. Är klart för cupfinal, men när ligaspelet startar är de inte en av de största medaljfavoriterna. Har mycket bollinnehav, men skapar de farliga målchanser den vägen?

Tips: Får kämpa om en plats i övre slutserien.

TiPS

Placering i fjol: Tvåa.

Tränare: Pauliina Miettinen.

Analys: Guldet var nära att bli ett faktum i fjol. Seriens mest svårslagna lag (en förlust) tog silver, men kan blixten slå ner igen? Spelet har gått upp och ner under vintern. Det kan delvis förklaras med den unga snittåldern i laget, men exempelvis Oona Siren är redan en av hela seriens bästa spelare. Siren blir viktig med tanke på medaljstriden – hennes avgörande passningar är magiska och kan hon hitta Rosa Ariyo som i fjol är segerreceptet klart.

Tips: Med i medaljstriden.

Oona Siren i TiPS 2020.
Oona Siren var utmärkt under 2020 på TiPS-mittfältet.
Oona Siren i TiPS 2020.
Bild: Nationella ligan
Tikkurilan Palloseura,Oona Siren

Åland United

Placering i fjol: Etta.

Tränare: Steve Beeks.

Analys: Försvar vinner titlar var verkligen guldmelodin i fjol. Efter sju års paus var Åland tillbaka på tronen – med tio insläppta mål på hela säsongen. Med nygamle tränaren Steve Beeks spelar regerande mästaren en rakare och mer fysisk fotboll. Beeks har fått bygga om stora delar av laget, men förstärkningarna är väldigt bra för finländsk ligafotboll. Laget skapar mycket och har en stark backlinje, men håller det på målvaktssidan? Det finns ett hål att fylla efter landslagsmålvakten Anna Tamminen.

Tips: Guldstrid.

Gentjana Rochi, KuPS: ”Hon är en stjärnspelare i ligan och kan avgöra på egen hand. Har ett temperament som gör att hon ibland tappar fokus i matcherna, men hon är verkligen duktig och vet var målet står.”

Amanda Rantanen, PK-35: ”Var väldigt duktig i fjol och har höjt sin nivå när hon varit skadefri. Efter all uppmärksamhet som hon har fått via landslaget och “näsmålet” som hon gjorde mot Skottland lär många titta på henne.”

Cassandra Korhonen, Åland United: ”Hon har gjort många mål i Elitettan i Sverige och jag vet att Åland United har försökt få henne i flera år. De hade Ode Fulutudilu i fjol, men Cassandra är en mer klinisk avslutare. Hon är en snabb och duktig anfallare.”Source link

Be the first to comment

Leave a Reply