Omsorgspersonal vågade inte jobba med smittade äldre – Nyheter (Ekot)


Fruängsgården är ett stort omsorgskomplex i södra Stockholm med plats för över 200 boende. Det är ett av de äldreboenden som fick in coronaviruset i mitten av mars och där äldre avlidit i covid-19.

Enligt anställda har uppemot 30 personer på kort tid dött i covid-19, något boendets ledning inte vill kommentera. Men Ekot kan se att minst 22 personer registrerats som avlidna i folkbokföringen under drygt en månad.

I det hårdast drabbade huset handlar det om mer än var fjärde person.

– Tänk dig, du går in till patient och vet ingenting om du får corona eller inte. Det här kommer sprida sig överallt eftersom de hyr in personal som inte är vana. Det är kaos, säger en anställd.

Bland anställda Ekot pratar med finns kritik mot hur smittan hanterats och hur vården av de äldre skötts under coronakrisen. Personal säger att de fått för lite information om hur de ska agera och vilka som kan vara smittade.

I brist på skyddsutrustning säger dom sig ha använt allt från tvättlappar till toalettpapper som munskydd.

Två anställda berättar för Ekot att det hänt att sjuka covid-19-patienter har hittats liggandes i sin egen urin och avföring eftersom en del av personalen inte vågat gå in till dem.

– Personalen vågar inte gå in till patienterna. De har ingen information. På sjukhus har man all info, man klär bara på sig utrustningen, säger en anställd.

Marie Bergström är enhetschef på Fruängsgården och säger att personalen har fått den information de behöver. Men uppgifterna om att äldre legat i urin och avföring menar hon är en överdrift.

– Jag kan återkoppla till det som varit det värsta under den här perioden, och det är personalens rädsla. Absolut. Att säga att de legat i urin och avföring tror jag är en stark överdrift. Men jag vet att vi haft personal som vägrat gå in och vägrat jobba med covidpatienter och sjukskrivit sig i stället.

Men vi pratar med anställda som själva sett det här?

– Då kan jag undra varför man inte gjort något åt det då. I vård och omsorg av svårt sjuka patienter kan mycket hända på kort tid. Så jag kan varken säga att det stämmer eller att det inte stämmer. Men som sagt det händer saker under väldigt kort tid.

Och det här är inget du hört om från personal?

– Det kan säkert förekomma men som jag sa, det händer under väldigt kort tid, säger enhetschefen Marie Bergström.

Enligt henne har de försökt ha särskild personal avdelad för att jobba med de covidsjuka. Men de anställda vi pratat med säger att det inte fungerat i praktiken, utan att personal, framförallt i början av krisen, jobbat både med sjuka och friska samtidigt.

Marie Bergström bekräftar att de, precis som många andra äldreboenden, har haft svårt att få tag i skyddsutrustning.

– Det här är en väldigt speciell situation att jobba i och jag kan säga att det har varit en krisperiod och är egentligen fortfarande, även om den är lugnare nu. Det har hela tiden varit en jakt på skyddsmaterial och personal, säger hon.Source link