Oppositionspartier: För låg ersättning om skolor stänger – Nyheter (Ekot)


Regeringen vill att föräldrar ska kunna få pengar från Försäkringskassan för att vara hemma med sina barn om grundskolor måste stänga på grund av coronaviruset. Men nu kommer kritik från flera oppositionspartier och LO om att ersättningen är för låg. Julia Kronlid tycker att förslaget är oroande.

– Det här skulle kunna påverka ekonomin avsevärt för barnfamiljer, och det är ingen bra situation för barnen helt enkelt och för familjerna, säger hon.

Det är i dagsläget inte aktuellt att stänga förskolor och grundskolor för att stoppa spridningen av coronaviruset, enligt regeringens bedömning. Men om läget ändras ska föräldrar, som behöver vara hemma från jobbet för att ta hand om barn som är under 12 år, kunna få tillfällig föräldrapenning.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har föreslagit en lägre ersättningsnivå än vid vab, vård av sjukt barn. Om skolorna stänger ska föräldrarna få ungefär 90 procent av den ordinarie dagersättningen, står det i den promemoria som nu varit ute på remiss.

– Det är av ekonomiska skäl, säger Ardalan Shekarabi.

Men regeringens nya regelverk, som ska träda i kraft på lördag, får alltså kritik från flera partier. En eventuell skolstängning kan pågå länge, och det är viktigt att barnfamiljer kan klara sitt uppehälle under tiden, förklarar Sverigedemokraternas Julia Kronlid.

– Vi tycker att det ska vara 100 procent av vab, alltså exakt samma nivå som när man i dag är hemma och vabbar, minst, säger hon.

Även Kristdemokraterna och Vänsterpartiet vill att regeringen ska tänka om och höja ersättningsnivån.

– Det är för oss väldigt viktigt att det inte bara är företag, utan också vanliga löntagare, som kan få täckning för den här katastrofen som händer nu, säger Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets vice ordförande.

Regeringen lägger sig på den lägre nivån för att det skulle innebära stora kostnader om alla föräldrar ska få ersättning om alla grundskolor stängs. Hur ser du på det?

– Det är en kostnadsfråga för vanliga människor. De behöver betala sin mat, sin hyra, och det här är en väldigt låg ersättning, säger Nooshi Dadgostar.

Oppositionspartierna i riksdagen får stöd av LO, som i sitt remissvar avvisar att föräldrar ska få mindre pengar vid en skolstängning än om de är hemma för att ta hand om ett sjukt barn.

Det finns ingen logik i det, enligt Joa Bergold, utredare på LO.
– Dessutom är det ju av oerhört stor vikt att de som måste stanna hemma från sitt arbete faktiskt kan försörja sig. Något annat får ju väldigt stora ekonomiska konsekvenser för samhället, säger hon.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply