Oro för tidsbrist efter uppskjutet klimatmöte – Nyheter (Ekot)


Socialdemokraten Jytte Guteland, som har en ledande roll i EU-parlamentets klimatpolitik, beklagar att mötet flyttas fram.

– Det är tråkigt men det är nödvändigt med tanke på hur det ser ut. Det hade varit svårt att planera med tanke på att det är så stort möte med så många människor som ska träffas, säger hon.

På kort tid har coronapandemin stoppat eller försenat flera viktiga internationella möten: om haven, om biologisk mångfald och nu senast om klimatet.

Detta när många har varnat för att tiden är knapp för att hinna klara svåra utmaningar som gäller människans och naturens långsiktiga överlevnad.

Bland de oroliga rösterna för att klimatarbetet försenas, finns Mattias Söderberg. Han är klimattalesperson för den internationella kyrkliga biståndsorganisationen Act Alliance:

– Man kan sätta förhandlingar på paus men man kan inte pausa klimatförändringarna, som redan har dramatisk effekt runt om i världen. På så sätt är all försening dålig. Men samtidigt kan dröjsmålet vara en fördel i det här läget, enligt Mattias Söderberg:

– Vi måste ju förhålla oss till coronapandemin. Den är verkligen global och många länder skulle få svårt att förbereda sig till ett klimatmöte i november.

Många såg FN:s årliga klimatmöte i höst som det viktigaste sedan Parisavtalet slöts år 2015, ett särskilt viktigt tillfälle för att länder skall skärpa sina åtaganden för att minska växthusgasutsläppen.

Nu vill istället fossilberoende länder som Polen och Tjeckien ha kampen mot pandemin som en förevändning för att begära lättnader i klimatkraven.

Efter beskedet igår kväll att FN skjuter upp årets klimatförhandling till nästa år, meddelade EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans att kommissionen jobbar vidare med sin gröna giv och en bindande klimatlag för EU, och försöker få med medlemsländerna på att skärpa sina klimatåtaganden.

Det välkomnar Jytte Guteland:

– Där tycker jag att Frans Timmermans  är väldigt tydlig, när han säger att det fortsatt kommer att vara prioriterat med Green Deal och klimatlagen. Jag lovar också jag, som ansvarig för klimatlagen i Europaparlamentet att prioritera det vid sidan av den akuta krisen, säger Jytte Guteland.

Samtidigt förs en diskussion bland olika intressenter om coronautbrottet kan bli en vändpunkt för klimatet. Greenpeace-ledaren Jennifer Morgan menar att pandemin visar vikten av att följa vetenskapen och att samverka.

”När länderna bygger upp sin ekonomi igen måste det ske med tanke på att vår hälsa hör samman med en bra miljö och ett säkert klimat”, skriver Jennifer Morgan i en kommentar från Greenpeace.

Hur den ekonomiska återuppbyggnaden sker efter coronaviruset kommer spela stor roll för klimatet. Om de satsningar som då görs, inriktas på hållbar tillväxt med mindre utsläpp, eller om det kommer bli en boost av fossil energianvändning – med stigande koldioxidutsläpp?

Oljepriserna är de lägsta på väldigt länge, vilket å ena sidan gör det politiskt enklare att skrota subventioner till fossil industri. Å andra sidan kan man vänta sig att den fossila industrin som har svårt tjäna pengar, gör allt för att skydda sig och kommer att kämpa mot hårdare utsläppskrav.

Det försenade klimatmötet öppnar också för en helt annan klimatpolitik från USA. Skulle bli en demokratisk seger i höstens presidentval, så ändras troligen Donald Trumps beslut att dra USA ur Parisavtalet, vilket väntas ske den 4 november, alltså strax innan FN:s klimatmöte i Glasgow egentligen skulle ha ägt rum.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply