Ösel har fler dödsfall per capita än Italien och Spanien – nu har också en i sjukhuspersonalen på den estniska ön dött | Utrikes


På Ösel har coronaviruset hittills spridit sig betydligt snabbare än i övriga delar av landet. Viruset är så utbrett att över 50 personer behandlas på öns sjukhus och över hälften av landets dödsfall har inträffat här.

Gatorna i Ösels största stad Kuressaare är ännu tommare än i resten av landet. Här på Ösel, med drygt 30 000 invånare, är rörelserestriktionerna strängare än på fastlandet.

Du får bara röra dig utomhus om du har en giltig anledning, och då dessutom endast nära ditt hem eller sommarstugan.

På listan över giltiga anledningar finns motion och fiske, men annars handlar det bara om konkreta ärenden som apoteket eller matbutiken.

Det är kanske mer skrämmande här än på fastlandet att gå till butiken för det känns som om alla man möter kan smitta― Helle Liigsoo

Helle Liigsoo bor i Kuressaare med sin man Margus, deras son och en i februari född dotter. Helle tror inte att det är så annorlunda att bo på Ösel mitt under coronakrisen än att bo på fastlandet.

Möjligen känns det lite obehagligare att gå till matbutiken eftersom en så stor andel av befolkningen redan har testat positivt.

– Men annars följer vi med nyheterna om corona på Ösel på tv helt som alla andra i Estland och det är liksom svårt att förstå att allt det där händer just här.

Många går helt fysiskt till jobbet, det är inte många som kan jobba på distans här― Margus Liigsoo

Margus är skeptiskt mot hur 2+2-reglerna fungerar i praktiken, det vill säga att fler än två personer inte får vara tillsammans och att man ska hålla två meters avstånd till alla andra.

– Många går helt fysiskt till jobbet, det är inte många som kan jobba på distans här, säger han, så vanliga arbetare som inte har så bra skyddsutrustning riskerar att smittas.

Han påpekar att många som jobbar på sjukhuset och hela tiden använder skyddsutrustning har blivit smittade av coronaviruset.

Att Ösel har varit isolerat från omvärlden har familjen Liigsoo egentligen inte märkt av.

– Vi hann få vårt paket från IKEA, men nu levereras inga paket mer från andra sidan sundet, säger Helle.

Folktomt mitt på soliga dagen i Kuressaares centrum.
Kuressaares centrum är tomt till och med mitt på ljusa dagen.
Folktomt mitt på soliga dagen i Kuressaares centrum.
Bild: Helle Liigsoo
Estland,Ösel,Ösels kommun,Saare län,Kuressaare linn,coronavirus,Kuressaare

Fram till fredag morgon hade det på Ösel tagits över 2650 test varav drygt 450 har varit positiva.

Enligt sjukhusets uppgifter till Svenska Yle behandlades 55 personer på sjukhuset i Kuressaare före påskhelgen.

För första gången på länge kan sjukhusets behandlingschef Edward Laane pusta lite ut, om än antagligen tillfälligt. Det är lugnare just nu än för en vecka sedan.

– Inte en enda patient behövde respirator för andningen i morse, säger han.

Beskedet från experterna på Terviseamet, Estlands hälsovårdsmyndighet, är ändå att inte tro att toppen är nådd. Det sker tidigast i slutet av veckan, säger de.

Italienskt volleybollag fick coronabollen att rulla

Anledningen till att Ösel har drabbats hårdare, sett i antal dödsfall per capita, än alla länder i Europa förutom San Marino är att ett italienskt volleybollag spelade ett par matcher här i början av mars.

Viruset hann spridas i över en vecka innan två personer testade positivt i ett coronavirustest. Dagen efter stängdes skolorna på ön och då, den 12 mars, utropade Estland också undantagstillstånd.

Två dagar senare tog Estlands regering beslutet att isolera Ösel från fastlandet, en idé som kom från de styrande på ön.

– Efter krisen kan vi bedöma hur bra besluten har varit, men jag tror att vår kriskommissions förslag till regeringen att införa restriktioner på trafiken till fastlandet var klokt, skriver kommundirektör Madis Kallas till mig.

Kallas själv testade i mitten av mars positivt och insjuknade. Nu är han frisk och friskförklarad igen.

Sjukvården på ön har klarat trycket

Det relativa lugnet har varit välbehövt för det överbelastade sjukhuset. Tiotals anställda har smittats av coronaviruset. Många av de som är friska har som mest tvingats jobba i 16-timmars skift.

Trots att Ösel enligt statistiken är hårdare drabbat än Italien anser Krista Fischer, professor i matematisk statistik, att skillnaderna är större än likheterna.

Ösel har inte varit i en situation som är nära den i Italiens värst drabbade stad Bergamo, där sjukvårdarna och läkarna inte hann eller hade utrustning att hjälpa alla patienter.

– Antalet personer som behöver intensivvård är inte så stort på Ösel, säger hon till Estlands public service-bolag ERR. Vi har relativt fler smittade för att vi har testat en stor andel av befolkningen.

Det höga antalet döda på Ösel beror på att smittan spreds på två servicehem.

– Vi måste alltså fundera på hur viruset kom in på servicehemmen och hur det kom in på olika avdelningar på sjukhuset, säger Fischer.

Eventuella misstag förtar inte hjältedåden

Kommundirektör Madis Kallas vill på inget sätt skuldbelägga personalen på sjukhusen eller servicehemmen för att möjligen ha smittat personer i riskgrupperna.

– På tisdag kväll dog en 53-årig undersköterska. Jag tackar av hela mitt hjärta alla som så osjälviskt och engagerat jobbar vid frontlinjen för att trygga vår säkerhet.

Enligt Kallas är sjukhus- och vårdpersonalen på Ösel hjältar.

– Hjältar behöver också hjälp. Det beror på vårt beteende hur mycket eller lite jobb de kommer att ha.

Ösel är ett undantag jämfört med resten av Estland

Estland har redan under en tid testat aktivare än de närmaste grannländerna och i onsdags öppnades restriktionerna ytterligare.

– Hädanefter testas inte bara äldre eller de som är kroniskt sjuka, utan familjeläkarna får själva bedöma vem de testar, säger Ahti Varblane från hälsovårdsmyndighetens krisledningscentral.

Han tillägger att Estland nu förhoppningsvis kan börja bekämpa coronaviruset regionvis när testandet utökas till nya områden.

– På Ösel är striden i full gång, på andra håll är det relativt lugnt. Frågan är om det är för att vi har testat på fel sätt eller om antalet smittade verkligen är så mycket mindre.

I absoluta tal har landskapet Harjumaa, inklusive Tallinn, flest smittade, men också Võru i sydöst har haft klart mer än medeltalet i landet.

För tillfället växer andelen smittade som mest i Ida-Virumaa i nordöst. Där har antalet smittade mångdubblats på en vecka. Också i Ida-Virumaa har viruset hittat sin väg in på ett servicehem.

En äldre dam förs bort med ambulans i samband med ett sjukdomsfall i början av coronaepidemin i Tallinn.
En dam rullas på bår till ambulansen. Också räddningstjänsten kallades till platsen för säkerhets skull.
En äldre dam förs bort med ambulans i samband med ett sjukdomsfall i början av coronaepidemin i Tallinn.
Bild: Gustaf Antell
Estland,Räddningstjänsten i Estland,Tallinn,Kalamaja,Kalamaja district,coronavirus

Av Estlands hittills 24 döda har 14 personer kommit från Ösel, som bara har drygt 30 000 invånare. Det är inte mycket mer än Åland.

Om Ösel räknas bort har Estland en utveckling av svårt sjuka och avlidna som påminner om Finlands.

Just nu tror experterna att bara Ösel får en brant topp av allvarliga fall, medan resten av landet får en flackare, men därmed betydligt längre kurva – räknat i veckor.

Toppen kan enligt modellerna i båda fallen nås inom en vecka.

Karta över Ösel.
Karta över Ösel.
Karta över Ösel.
Bild: Yle
Ösel,Estland,kartor

Alla de finländare som har sommarstuga på Ösel ska vara beredda på att det ännu tar tid innan någon beslutar att öppna ön för trafik igen.

– Att svara på när finländska stugägare kan komma hit betyder att jag måste spå och spekulera och det tänker jag inte göra mitt i krisen, säger kommundirektör Madis Kallas.

Enligt Kallas förändrar den här krisen Ösel, Estland och hela världen på ett radikalt sätt också på lång sikt.

– Allra viktigast är våra invånares liv och hälsa. Vi får inte kompromissa i den kampen.

Pappa Liigsoo med sin son och hunden Lotte sitter på en parkbänk i Kuressaare på Ösel i Estland.
Halva familjen Liigsoo på en parkbänk i Kuressaare.
Pappa Liigsoo med sin son och hunden Lotte sitter på en parkbänk i Kuressaare på Ösel i Estland.
Bild: Helle Liigsoo
Estland,Ösel,Kuressaare,Margus Liigsoo

– När vår bebis blev en månad skulle vi gå på kontroll och jag talade länge med läkaren om det verkligen var nödvändigt, men hon övertalade mig att komma, säger Helle Liigsoo.

På läkarcentralen såg hon inga andra personer än familjeläkaren och de föräldrar med bebisar som hade tid just före och efter hennes dotter.

– Vi har ju egentligen ingen aning om hur många som är smittade. Det är det som är mest skrämmande, säger Margus. Först nu planerar de att börja med översiktliga tester.

Mest orolig är jag för min mamma― Helle Liigsoo

– Min 67-åriga mamma måste gå till jobbet för hon är konditor och kan inte jobba hemifrån. De har förstås skyddsutrustning och vi hoppas på det bästa.

Det är synd att vi inte får gå i bastun med kompisarna― Margus LiigsooSource link

Be the first to comment

Leave a Reply