Ovaccinerade mot covid-19 kan förbjudas att åka kollektivt i Frankrike | Utrikes


Människor som inte tar coronavaccinet kan komma att förbjudas att åka i kollektivtrafiken i Frankrike, enligt ett omdebatterat lagförslag.

Den franska premiärministern Jean Castex fick på måndagen regeringens stöd för ett lagförslag som innefattar riktlinjer för hur landet kan hantera en hälsokris, så som till exempel coronapandemin.

I lagtexten, som nu går vidare till parlamentet, kan ett negativt coronatest eller bevis på “preventiv behandling, som till exempel ett vaccin” krävas för att man ska få åka i kollektivtrafiken eller besöka olika platser eller delta i vissa aktiviteter.

“Vaccinet är inte obligatoriskt”

Regeringens vaccineringskampanj startar på söndag, men myndigheterna har redan mött ett starkt motstånd mot coronavaccinet i landet.

Enligt en enkät i tidningen Journal du Dimanche, som publicerades i slutet av november, sa 59 procent av de som svarade på enkäten att de inte tänker ta coronavaccinet.

Frankrikes president Emmanuel Macron har lovat att coronavaccinet inte kommer att bli obligatoriskt, även om det rekommenderas att fransmännen vaccinerar sig. Hälsoministern Olivier Véran upprepade samma löfte på tisdagen.

– Jag säger det igen, vaccineringen är inte obligatoriskt, sa han enligt nyhetsbyrån AFP.

Förslaget väcker kritik

Lagförslaget har kritiserats av oppositionen. Marine Le Pen – ledaren för det franska högerextrema partiet Nationell Samling (RN) [tidigare Nationella fronten, red.anm.] – beskrev till exempel förslaget som en “totalitär åtgärd”.

– Lagens syfte är inte att att göra vaccinationer obligatoriska, men kommer att stoppa personer som inte vaccineras från att ha ett socialt liv, sa hon.

Också andra partimedlemmar har kritiserat lagförslaget. RN:s talesman Sebastien Chenu sa att regeringen “planerar en hälsodiktatur”.

Kritik mot förslaget har också hörts från andra partier, bland annat Republikanerna och center-senatorn Nathalie Goulet som sa att förslaget är “en attack mot offentlig frihet”.

Enligt Laureline Fontaine, en juridikprofessor vid ett universitet i Paris som nyhetsbyrån AFP talat med, kan innebära mindre makt för parlamentet i frågan.

– Det kan ge nästan obegränsad makt till exekutiva myndigheter, sa Fontaine.

Ministern Amelie de Montchalin försökte lugna oppositionen med att säga att lagförslaget “inte finns till för att skapa exceptionell makt för regeringen” eller för att “skapa en hälsostat”.

I går på måndagen godkände EU-kommissionen det RNA-vaccin mot coronavirus som tagits fram av Pfizer och Biontech. Tidigare under måndagen fick vaccinet försäljningstillstånd av Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

De första vaccineringarna inom EU väntas börja efter julhelgen den 27 december.

Källa: AFPSource link

Be the first to comment

Leave a Reply