Över 80 döda i förödande sjukhusbrand i Irak – patienterna vårdades för covid-19 | Utrikes


Minst 82 personer har omkommit och 110 skadats i en förödande brand på ett sjukhus i Bagdad där man vårdade patienter med covid-19, säger en talesman för det irakiska inrikesministeriet.

Enligt de första uppgifterna orsakades branden av att en syrebehållare exploderade på en intensivvårdsavdelning på sjukhuset Ibn al-Khatib.

Branden bröt ut mitt i natten och elden spred sig snabbt över flera våningar, säger en sjukhuskälla. Enligt en annan uppgift var det den andra våningen som eldhärjades.

Minst 28 av dödsoffren var patienter som var kopplade till respiratorer på grund av svåra coronasymptom, säger en talesman för landets halvofficiella människorättskommission. Det fanns också tiotals släktingar till patienterna på intensivvårdsavdelningen.

Enligt myndigheterna dog många patienter eftersom de kopplades loss från respiratorerna. Andra kvävdes av röken.

Det eldhärjade Ibn al-Hatip-sjukhuset i Bagdad.
Det eldhärjade Ibn al-Khatib-sjukhuset i Bagdad.
Det eldhärjade Ibn al-Hatip-sjukhuset i Bagdad.
Bild: STELLA Pictures / ddp
Bagdad,eldsvådor,Irak

Inrikesministeriets talesman Khalid al-Muhanna säger att myndigheterna omedelbart måste se över säkerheten på alla sjukhus så att något liknande inte kan inträffa i framtiden. Enligt hälsoministeriet evakuerades minst 200 personer från sjukhuset.

Landets sjukhus är i dåligt skick på grund av årtionden av konflikter och brist på finansiering. Det finns brist på både mediciner och bäddplatser.

Ögonvittne: Människor hoppade ut för att rädda sig

Ett ögonvittne beskriver hur människor hoppade ut från fönster för att komma undan branden. Han säger att han först förde ut sin bror ur sjukhuset varpå han gick in igen och hämtade ut andra människor, bland dem en ung kvinna som höll på att kvävas av röken på en våning ovanför branden. Han säger sig ha sett människor som hoppade ut och föll på bilar.

Premiärminister Mustafa al-Kadhimi har beordrat en utredning av katastrofen. Han säger att olyckan är ett resultat av försumlighet. Han gav också order om att gripa sjukhusets direktör samt personer som ansvarar för säkerhet och underhåll. Premiärministern avskedade också nyckelpersoner. Det ställs även krav på att hälsoministern Hassan al-Tamimi ska avskedas och ställas till svars.

En andra våg av epidemin sveper som bäst genom Irak och antalet nya fall uppgår till cirka 8 000 per dag. Det är den högsta siffran sedan pandemin bröt ut. Minst 15 200 personer har dött i Irak till följd av coronaviruset.

Källor: Reuters, AP, AFPSource link

Be the first to comment

Leave a Reply