Över en miljon har smittats av coronaviruset världen över – USA slog nytt dagligt världsrekord med 1 100 döda. | Utrikes


Världens länder har nu bekräftat över en miljon coronafall, hälften av dem i Europa och en fjärdedel i USA, som samtidigt har slagit ett nytt världsrekord vad gäller antalet avlidna inom ett dygn.

Pandemin har krävt nästan 53 000 dödsoffer och över 210 000 insjuknade har tillfrisknat, uppger Johns Hopkins universitet i USA som analyserar utvecklingen världen över.

USA har mest smittade med 241 000 bekräftade fall uppger Johns Hopkins, som understryker att det verkliga antalet smittade i välden är betydligt högre.

Pandemin bröt ut i Kina för tre månader sedan och det tog en och en halv månad innan man hade bekräftat 100 000 fall.

Antalet smittade fördubblades från 500 000 till över en miljon på en vecka, och antalet fortsätter att stiga snabbt, delvis för att det utförs allt fler tester runt omkring världen.

Italien och Spanien leder dödsstatistiken med USA nu som klar trea.

Nytt dagligt rekord i USA

Spanien meddelade igår att 950 insjuknade hade dött under det föregående dygnet men senare kom beskedet från USA om att man hade registrerat 1 169 dödsfall på ett dygn.

Det var ett nytt världsrekord som slog Italiens förra endagsrekord på 969 dödsoffer i slutet av mars. Sedan dess har antalet döda börjat minska en aning i Italien.

5 926 insjuknade har avlidit i i USA och kurvan pekar fortfarande skarpt uppåt. Med nuvarande takt kommer det inte att ta länge innan USA går om både Italien och Spanien.

Fryslångtradare används som tillfälliga bårhus utanför sjukhus i New York.
New York som är den värst drabbade staden i USA, har hyrt 45 fryslångtradare som används som tillfälliga bårhus utanför sjukhus.
Fryslångtradare används som tillfälliga bårhus utanför sjukhus i New York.
USA,New York,coronavirus

I den värst drabbade staden New York uppmanar borgmästare Bill de Blasio alla att bära ansiktsmasker då de rör sig ute.

Vita huset meddelade i går kväll att man kommer att ge en rekommendation om ansiktsmasker inom de närmaste dagarna som nu förbereds i smittskyddsinstitutet CDC.

– CDC rekommenderar att allmänheten använder skydd framför ansiktet som en ny metod för att förhindra spridning av viruset, säger institutet i ett utkast som Washington Post har fått tag på.

FN vill ha internationellt samarbete utan diskriminering

Förenta Nationernas generalförsamling har antagit en enhällig resolution där man uppmanar världens länder att samarbeta i kampen mot coronaviruset.

Generalförsamlingen kräver respekt för mänskliga rättigheter och multilateralism, det vill säga internationellt samarbete.

Resolutionen konstaterar att “det inte finns rum för någon form av diskriminering, rasism eller xenofobi i kampen mot pandemin.”

Ryssland föreslog en egen resolution där man krävde sanktionslättnader, men förslaget fick stöd av endast fyra länder.
Ryssland föreslog en egen resolution där man krävde sanktionslättnader, men förslaget fick stöd av endast fyra länder.
Ryssland föreslog en egen resolution där man krävde sanktionslättnader, men förslaget fick stöd av endast fyra länder.
Putin,coronavirus

Ryssland lyckades inte fälla resolutionen med sitt eget resolutionsförslag som endast fyra länder stödde. Det ryska förslaget uppmanade också till internationellt samarbete, men den innehöll ett krav på att internationella sanktioner mot medlemsländer bör hävas.

Ryssland fick stöd av Centralafrikanska Republiken, Kuba, Nicaragua samt Venezuela.

Den resolution som antogs lades fram av bland andra Singapore, Norge och Indonesien – 188 av 193 medlemsländer röstade för förslaget.

Generalförsamlingens resolutioner är inte bindande så som säkerhetsrådets resolutioner, men de anses ha stor politisk betydelse om de får ett brett stöd.

Källor: Reuters, AP, Washington PostSource link

Be the first to comment

Leave a Reply