Överraskande besked i Tallinn i kväll – Estland tänker om och inför lockdown-liknande coronarestriktioner | Utrikes


Anledningen är nya uppgifter som säger att den brittiska varianten av coronaviruset är mycket mer utspridd än vad som tidigare har sagts. De striktare restriktionerna ska införas redan på torsdagen.

– Läget är kritiskt. Enligt färska uppgifter utgör den brittiska varianten av coronaviruset 98 procent av de prov som har analyserats. Vi vet att den här varianten sprids 1,5 gånger snabbare och är extremt smittsam, sa Kallas nu på kvällen.

Hon kallar läget extremt kritiskt.

– Vi måste reagera snabbt och har beslutat stänga ner så totalt som möjligt, sa Kallas på kvällen.

Skolorna övergår till distansundervisning också för klasserna 1-4, dagis och butiker stängs, liksom restauranger och gym.

– Vi måste få ner alla kontakter mellan människor, fortsatte hon.

  • Incidensen: 1335
  • Dödsfall under det senaste dygnet: 14
  • Andelen som testar postivt: 21,5 procent

De nya restriktionerna träder i kraft från och med torsdagen och gäller åtminstone i en månad.

Kallas talade per telefon från den estniska regeringens extramöte i den estniska public service-kanalens tv-huvudnyheter Aktuaalne Kaamera.

Kaja Kallas håller i en bunt med papper och ser mot sidan.
Kaja Kallas har gjort en helomvändning i sin inställning till coronarestriktioner.
Kaja Kallas håller i en bunt med papper och ser mot sidan.
Bild: Siim Lõvi / Viron yleisradio
Kaja Kallas

Beskedet är överraskande för att myndigheterna tills nu har sagt att Estland inte har problem med den betydligt mer smittsamma brittiska varianten.

Dessutom har Kallas redan blivit känd som en regeringschef som motvilligt inför restriktioner. Förra veckan skärptes restriktionerna ändå två gånger, så många hade tänkt att det inte skulle bli strängare på en tid.

Vi måste reagera snabbt och har bestämt stänga ner så totalt som möjligt― Kaja Kallas

Förutom uppgifterna om den brittiska varianten måste regeringen ta ställning till det överbelastade sjukvårdssystemet i norra Estland.

I Tallinn och Rakvere har sjukhusen stundtals i dag varit fulla och ambulanserna har fört patienter till andra sjukhus.

Under dagens lopp har sjukhusen öppnat nya avdelningar, så det är för tidigt att tala att säga att systemet är överbelastat, säger sjukhusen.

Ambulanspersonalen har det jobbigt

– Fienden har nu gått till attack och vi måste se över våra resurser. Mer resurser kommer vi ju inte att få. Vi måste ändra taktik för att slå fienden tillbaka, säger Tallinns ambulanstjänsts chefsläkare Raul Adas.

Han påpekar ändå att ambulansverksamhet inte ännu befinner sig i nödsituation, men personalens arbetsbörda är så stor. Det är inte hållbart i längden.

Artikeln uppdateras.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply