Ovissheten kring landskapsskatten fortsatte i Svenska Yles valdebatt – Inrikes – svenska.yle.fi


Partierna bjöd på en fartfylld skattediskussion i Svenska Yles valdebatt. Det verkar råda total oklarhet om landskapsskatten, skriver Svenska Yles politikreporter Anders Karlsson.

Det var fart på Svenska Yles kommunalvalsdebatt på måndag kväll. De ideologiska skillnaderna blev uppenbara då politikerna körde med fräna argument om skatter och inkomster.

Statsminister Sanna Marin (SDP) initierade nyligen en debatt om en progressiv kommunalskatt. Hon möttes av kritik och förklarade sig.

Matias Mäkynen, som representerade Socialdemokraterna i debatten, sa att partiet inte har någon färdig modell för hur kommunalskatten borde förnyas. En möjlighet är att ge en del av inkomsterna från kapitalskatten till kommunerna.

Det är uppenbart att statsministerpartiet inte tycker att höginkomsttagarna bidrar tillräckligt till välfärden i kommunerna.

Ovissheten verkar vara allra störst regeringspartierna emellan. Den bilden gav i alla fall måndagens debatt

Samlingspartiet profilerade sig klarast som kategorisk motståndare av skattehöjningar. Elina Valtonen sa att hennes parti garanterat inte kommer att höja skatterna.

En del andra, bland annat De Grönas Maria Ohisalo tolkade det som att det betyder nedskärningar i framtiden.

Kristdemokraternas Sari Essayah sa att det inte behövs mer eller högre skatter i Finland.

Efter ett år som mest kretsat kring coronaviruset tackar många för en klassisk debatt om inkomster och utgifter i kommunerna.

Helt olika versioner om vad regeringen har fattat för beslut om landskapsskatten

Ingen tycks veta vad regeringen har beslutat om införandet av en landskapsskatt. Landskapsskatten ska bidra till finansieringen av välfärdsområdena som uppstår i samband med vårdreformen.

Ovissheten verkar vara allra störst regeringspartierna emellan. Den bilden gav i alla fall måndagens debatt.

Enligt Centerns Eeva Kärkkäinen är det viktigt att vårdreformens första del nu godkänns av riksdagen. Därefter kan man börja se över välfärdsområdenas övriga uppgifter och börja bereda en landskapsskatt.

Vänsterförbundets Li Andersson röt till. Regeringen har enligt henne kommit överens om att det blir en landskapsskatt. Annars är allt annat som regeringen avtalat om också öppet.

Svenska folkpartiets Anna-Maja Henriksson tillade att det skulle vara bäst med en hybridvariant. Först en bas i form av statlig finansiering. Sedan kan välfärdsområdena få möjlighet att frivilligt använda sig av ett tillägg i form av landskapsskatt.

Hur är det möjligt att vi kommit så här långt, utan att finansieringen är klar? undrade debattledaren Freddi Wahlström.

Den frågan ställer sig många. Väljaren är konfunderad.

Skippa och prioritera eller satsa och utöka i kommunerna?

Diskussionen om vad som är värt att satsa på bjöd på ideologiska skillnader i det grundläggande tänket i kommunerna.

Sannfinländarnas Lulu Ranne lyfte otaliga gånger upp vikten av att prioritera istället för att tala om skattehöjningar eller nedskärningar.

”Ingen av er pratar om att man borde prioritera”, påpekade Ranne.

Själv vill hon skippa diverse klimatprojekt, den utvidgade läroplikten och vårdreformen, för att nämna några exempel.

Enligt andra är dessa satsningar där man uttryckligen tänker på framtiden och ser till att unga mår bättre och kostnaderna i det långa loppet blir lägre.

Anna-Maja Henriksson fann Sannfinländarnas framtidsvision beklämmande.

Efter utbyten som dessa kan man åtminstone inte säga att väljaren saknar alternativ.

Se valdebatten i sin helhet här:Source link

Be the first to comment

Leave a Reply