Partiledarna rätt eniga om skärpta coronarestriktioner såsom obligatoriska coronatester vid gränserna | Inrikes


Under torsdagens partiledardebatt i programmet A-Talk på TV1 var alla partiledare rätt eniga om att det behövs striktare regler till exempel vad beträffar krogar och barer och i synnerhet resor in i landet.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo sa i sitt första inlägg att han är oroad över att det inte görs obligatoriska coronatester vid gränserna.

– Testerna borde vara obligatoriska för var en och som kommer in i landet. Nu är det frivilligt och en stor del går förbi, sa Orpo.

Svenska Folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson sa att frågan om obligatoriska tester bereds av Social- och hälsovårdsministeriet. Hon litade också på att det färska beslutet om skärpta inreserestriktioner kommer att få effekt.

Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson
Bild: Tiina Jutila / Yle
Anna-Maja Henriksson,Svenska folkpartiet i Finland

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah sa att Finland borde följa Sveriges och Norges exempel. De har förbjudit inresor på grund av mutationer av coronaviruset.

– Det muterade virusets sprids snabbare och man borde göra allt för att stoppa det, sa Essayah.

Då programvärden bad partiledarna räcka upp handen om de stöder obligatoriska coronatester vid gränserna räckte alla utom Anna-Maja Henriksson upp handen.

Statsminister Marin bad om ordet, men först frågade programvärden om beslutsfattarna kommer att göra så här, med hänvisning till frågan om obligatorisk coronatester vid gränsen.

Marin påpekade att ett sådant beslut inte är beroende av regeringen eftersom regeringen redan hösten 2020 gav ett lagförslag där man skulle ha kunnat kräva negativt testresultat vid inresa till Finland och införa obligatorisk karantän.

– Det här gick riksdagen inte med på, utan man ansåg i riksdagen att det skulle kringskära grundrättigheterna i alltför hög grad, sa Marin.

– Vi är utan vidare redo att ge det här lagförslaget till riksdagen så snabbt som möjligt nu när riksdagen har uttryckt att den vill behandla sådan här lagstiftning, sa Marin vidare.

Marin säger att även i fråga om krogar och barer lade regeringen fram striktare lagförslag, som riksdagen själv luckrade upp.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) ansåg att man skulle kunna skärpa restriktionerna för krogar och barer. Hon säger att många har blivit utsatta för viruset på barer.

Också Undervisningsminister Jussi Saramo (VF) ansåg att restriktionerna för krogar och barer skulle kunna skärpas.

Hjallis Harkimo från Rörelse Nu ansåg att de nuvarande restriktionerna för restauranger räcker till om man följer reglerna.

Sanna Marin lovade lägga fram lagförslag om nya bestämmelser såsom obligatoriska tester vid gränserna.

Petteri Orpo var nöjd med Marins löfte och med att man nu stänger gränserna för viruset.

Partiordförandena debatterade också andra frågor som ekonomin, EU:s coronastödpaket och sysselsättningen.

Hela debatten som gick på finska kan ses här.Source link