Pelosi: Riksrättsåtalet mot Trump snart i senaten


USA:s nytillträdde president Joe Biden har bara varit president i ett dygn, men har rivstartat med att underteckna en mängd så kallade presidentordrar, bland annat om att återföra USA till Parisavtalet och att man åter ska bidra ekonomiskt till Världshälsoorganisationen (WHO).

Presidenten väntas inom kort även vidta många andra åtgärder, som att stoppa bygget av muren mot Mexiko, intensifiera klimatarbetet och kampen mot coronaviruset.

Samtidigt som Joe Biden och Demokraterna snabbt vill förändra amerikansk politik och riva upp många av Donald Trumps beslut, fortsätter man också riksrättsprocessen mot den förre presidenten.

Donald Trump ställd inför riksrätt – igen

För en vecka sedan röstade ledamöterna i representanthuset för att ställa Donald Trump inför riksrätt för andra gången, vilket gör honom historisk då ingen amerikansk president tidigare har gått igenom en riksrättsprocess två gånger.

Representanthuset, där Demokraterna har majoritet, ansåg att Donald Trump gjort sig skyldig till upplopp och orsakat stormingen av Capitolium den 6 januari, då fem människor miste livet. Men, det var inte bara demokrater som ansåg att han borde ställas inför riksrätt, även tio republikaner röstade för.  

Avgörs i senaten

Processen fortsätter nu i senaten, där åtalet avgörs. Ärendet landar dock inte på senatens bord förrän Nancy Pelosi officiellt lämnar över det och för Demokraterna är nu frågan om när det är mest lämpligt.

– Jag kommer att pratar med ledare om när senaten är redo för rättegången mot USA:s dåvarande president för hans roll i att anstifta upproret på Capitolium, sade Pelosi vid en pressbreifing. 

Enligt källor till Reuters kan dock överlämnadet komma att ske redan på fredag.

Tidpunkten för överlämnadet är inte oviktig. Demokraterna har velat vänta till efter att Trump avgått som president för att så många republikaner som möjligt ska ansluta sig till deras linje. Men man vill heller inte att åtalet ska ta fokus från senatens arbete med att behandla Joe Bidens nya lagförslag.

Krävs kvalificierad majoritet för att fälla Trump

Ska Donald Trump fällas i senaten behöver dock Demokraterna få med sig betydligt fler Republikaner. Demokraterna har visserligen majoritet även i senaten, men här krävs det en kvalificierad majoritet, det vill säga två tredjedelar av ledamöterna måste rösta för att fälla Trump.

Skulle Donald Trump fällas blir han den förste presidenten någonsin att fällas i en riksrätt.    

Den republikanska senatsledaren föreslår att Trump ska få två veckor på sig att förbereda sig för rättsprocessen.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply