Pence och Harris möttes i tv-debatt – diskuterade bland annat rasism, abort, Kina och covid-19 | Utrikes


Donald Trumps vicepresident Mike Pence och Joe Bidens vicepresidentkandidat Kamala Harris debatterade om coronaviruset, rollen som vicepresident, ekonomin, klimatet, relationen till Kina, landets högsta domstol, rasism och valet under torsdagens valdebatt.

Debatten mellan de två var betydligt mer sansad än den mellan presidentkandidaterna Trump och Biden.

Debatten inleddes med fokus på coronaviruset och Harris riktade skarp kritik mot Trumpadministrationen och hur man hanterat coronakrisen och viruset i sig.

– Vi har sett det största misslyckandet i historien av en presidentadministration. Presidenten och vicepresidenten fick information om coronaviruset i januari, hur dödligt det var och att det var luftburet. De visste vad som hände, men berättade inte om det för det amerikanska folket förrän i mars.

– Presidenten har beskrivit coronaviruset som en bluff och trots allt som hänt, alla liv som gått till spillo, har de ännu ingen plan för hur man ska hantera pandemin.

Pence undvek att kommentera landets dödssiffror och valde i stället att fokusera på annat.

– Donald Trump har fokuserat på amerikanernas hälsa. Han gjorde det alla borde ha gjort, stoppa resorna från Kina direkt. Det var Joe Biden emot. Det beslutet av Trump köpte värdefull tid och räddade hundratusentals liv.

“Det amerikanerna respekterar är när man berättar sanningen”

Harris anklagade Pence och Trumpadministrationen flera gånger för att ha hållit tillbaka sanningen.

– Vad Pence än säger att administrationen gjort, så har det inte fungerat. De berättade inte om viruset tidigare för att de ville att amerikanerna skulle hållas lugna. Hur lugna var de när toalettpappret började ta slut i butikerna och allt annat blev kaos?

Pence fick också besvara en fråga angående ett evenemang han deltagit på där flera fall av coronaviruset konstaterats. Varför ordnades ett sådant evenemang med massvis av deltagare, lydde frågan.

– Evenemanget var utomhus och vi litar på amerikanerna och att de sätter hälsan först. Vi har förtroende för dem och respekterar dem.

– Det amerikanerna respekterar är när man berättar sanningen. Det amerikanska folket har fått offra för mycket till följd av en inkompetent administration, högg Harris tillbaka.

Mike Pence och Kamala Harris under en valdebatt.
Debattens ledare var Susan Page från tidningen USA Today.
Mike Pence och Kamala Harris under en valdebatt.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Mike Pence,Kamala Harris,Presidentvalet i USA 2020,vicepresidenter,USA

Pence pratade mycket om vaccin och konstaterade att man hoppas att ett vaccin är färdigt innan årets slut. Harris fick frågan om hon skulle ta vaccinet om Trumpadministrationen godkänner ett sådant.

– Om hälsoexperter och smittskyddsexperten Anthony Fauci godkänner det står jag först i kön, men om det bara är Trump som godkänner det kommer jag inte att ta det.

Kina och andra internationella relationer

Pence beskyllde, precis som han och Trump gjort flera gånger tidigare, Kina för coronaviruset och lyfte fram det här när debattörerna fick diskutera relationen till Kina.

– Kina är att beskylla och de måste hållas ansvariga.

Harris sade att Trumpadministrationens syn på Kina har skadat USA och att många jobb gått förlorade. Hon sade också att Trumpadministrationen förstört förhållandet till många länder, bland annat allierade.

– Utrikespolitik handlar om relationer. Man måste vara lojal till sina vänner och stå med dem. Trump har förrått våra vänner och i stället omfamnat diktaturer i världen såsom Ryssland och Putin.

– Det här trots att flera kommit fram till att Ryssland påverkade presidentvalet 2016, bland annat vår underrättelseenhet. Trump valde att lita på Putin i stället för dem.

Kamala Harris under en valdebatt med Mike Pence.
Harris pratade om internationella samarbeten.
Kamala Harris under en valdebatt med Mike Pence.
Bild: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press
Kamala Harris,Presidentvalet i USA 2020,vicepresidenter,USA

Pence svarade på kritiken genom att säga att Trumpadministrationen visst står med sina allierade.

– Men vi kräver också saker av dem. Vi har stärkt många av våra allianser, bland annat i Asien.

Skatter i fokus – både Trumps och övriga amerikanernas

Kandidaterna diskuterade också bland annat Trumps skatter och skulder och Harris ville veta vem det är som Trump står i skuld till och om det påverkar besluten han fattar.

Pence valde däremot att tillbakavisa uppgifterna om att Trump endast betalat 750 dollar i inkomstskatt under 2016 med att säga att Trump sagt att den här informationen inte är sann.

Mike Pence under debatt med Kamala Harris.
Pence tillbakavisade rapporten om Trumps skatteuppgifter.
Mike Pence under debatt med Kamala Harris.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Mike Pence,Presidentvalet i USA 2020,vicepresidenter,USA

Skatter överlag var ett av de ämnen som togs upp under debatten. Pence gick i attack mot Harris och sade att hon tillsammans med Biden vill höja allas skatter och slopa de skattelättnader Trumpadministrationen infört.

– Det stämmer inte. Vi vill höja skatterna för dem som förtjänar mer än 400 000 dollar i året, svarade Harris.

– När vi tog över hade ekonomin utvecklats långsamt, men under vår tid har inkomsten för den genomsnittliga familjen ökat med 4 000 dollar i året och de har fått skattelättnader på 2 000 dollar. Biden och Harris vill gräva ner vår ekonomin, sade Pence.

Olika åsikter om rasism och polisbrutalitet

Klimatet och Parisavtalet diskuterades också häftigt.

– Biden och Harris vill tillbaka till Parisavtalet. Det här skulle krossa USA och amerikanerna. USA har minskat på koldioxidutsläppen mer än de länder som är med i Parisavtalet, sade Pence.

Harris valde att fokusera på de skogsbränder, orkaner och andra klimatförstörelser som USA upplevt.

– Biden ser vad som händer överallt. Han tror på vetenskap i fråga om klimatet, det gör inte Trumpadministrationen. Klimatförändringen är ett hot.

Pence var mer försiktig under klimatdiskussionen, men sade att han ser att klimatet förändrar och att man fokuserar på vetenskapen.

Kamala Harris under en valdebatt med Mike Pence.
Harris fördömde polisbrutalitet och talade om rasism.
Kamala Harris under en valdebatt med Mike Pence.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Kamala Harris,Presidentvalet i USA 2020,vicepresidenter,USA

Debattledaren Susan Page från USA Today lyfte också fram rasism i landet och polisbrutalitet. Hon frågade kandidaterna om de anser att till exempel Breonna Taylor blivit rättvist behandlad efter att hon sköts ihjäl i sitt hem.

– Nej. Hennes familj förtjänar rättvisa. Hennes liv togs och det var orättvist och tragiskt, precis som George Floyd. Efter det kunde vi se att många av olika kön och ras marscherade för honom i kamp om rättvisa. Vi kan inte tillåta våld, men vi måste kämpa för våra värderingar, sade Harris.

Pence valde i stället att säga att han litar på landets rättssystem i fallet Taylor. I fallet Floyd sade han att det inte finns någon ursäkt för det som hänt och att rättvisan måste segra.

– Men det finns ingen ursäkt för vad det här ledde till – allt våld och plundrande. Trump och jag står med polisen och alla som jobbar i uniform.

Abort och nomineringen till högsta domstolen

Pence och Harris åsikter gick också isär i fråga om abort. Det är från tidigare känt att Harris är för abort medan Pence är emot.

– Det ska vara kvinnans beslut vad hon gör med sin kropp. Trump och Pence har inget att säga till om det här, sade Harris.

– Jag är för rätten till liv. Jag ber inte om ursäkt för det och vi kommer att stå upp för rätten till liv, sade Pence.

De diskuterade också USA:s högsta domstol och en eventuell nominering av den konservativa republikanen Amy Coney Barrett till domstolen.

Mike Pence under debatt med Kamala Harris.
Pence försvarade sin åsikt om rätten till liv.
Mike Pence under debatt med Kamala Harris.
Bild: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press
Mike Pence,Presidentvalet i USA 2020,vicepresidenter,USA

Demokraterna har kritiserat Trumpadministrationen för att man vill ersätta liberala Ruth Ginsburg, som dog i cancer i september, före valet.

– Hon är en brilliant kvinna och kommer att föra sin breda erfarenhet in i USA:s högsta domstol. Hon är kristen troende, men jag hoppas att fokus inte ligger på det. Hon måste respekteras, sade Pence.

– Både jag och Joe Biden är troende. Vi respekterar tro. Men vi är 27 dagar från valet. Låt folket först välja president och sedan får den som vinner välja vem som tar över platsen i domstolen, svarade Harris.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply