Personer i riskgrupp med två vaccindoser ska vara lite försiktiga i jul – Inrikes – svenska.yle.fi


Julen står för dörren och smittsiffrorna skjuter i höjden. Finländare frågar sig med fog hur man ska tänka kring julen. De färskaste expertsvaren ges av THL-överläkaren Hanna Nohynek och HUS-diagnostikdirektören Lasse Lehtonen till Iltalehti.

Tidningen Iltalehti ställer tio frågor om julfirandet till de ledande hälsoexperterna, i ett läge där virusvarianten omikron har tagit över.

Grundförutsättningarna är annorlunda än i fjol då vaccineringarna ännu inte hade kommit igång under julhelgen. Denna jul har 13,1 procent av personer över 12 år fått tre doser med coronavaccin och 83,1 procent har fått två doser, enligt siffror från Institutet för hälsa och välfärd THL.

Personer i riskgrupp uppmanas vara försiktiga

Frågan om en person med riskfaktorer bör undvika kontakter under julen svarar Lehtonen så här: Det är värt för en person i riskgrupp att vara varlig om det förlöpt tre-fyra månader sedan dos två och ingen booster har getts.

Lasse Lehtonen, direktör för diagnostiken, HUS

Bildtext

Diagnostikdirektör Lehtonen talar för en tredje dos med coronavaccin.

Bild: Markku Pitkänen / YLE

Enligt Lehtonen gäller samma regler såväl privata som allmänna sammankomster eftersom omikron smittar relativt enkelt.

“En tredje dos rekommenderas för riskgrupper. Vi vet att två doser ger ett sämre skydd mot omikron. Vad gäller allvarlig sjukdom vet vi ännu inte om två doser räcker”.

“Färre kring julbordet, munskydden på när det kommer gäster”

Lehtonen säger att det inte riktigt går att fira en coronasäker jul på annat sätt än genom att begränsa antalet deltagare under julfirandet och se till att vaccinationerna är i skick.

Munskydd rekommenderas vid alla sammankomster inom HUS-området. Också julgubben borde därmed använda munskydd under sina besök i hemmen.

Lehtonen tror däremot inte att julgubben med eventuellt följe kan föra omikronsmittan från föregående hushåll vidare, förutsatt att besöket varar högst en halv timme.

“Men visst är det möjligt att julgubben kan stöta på omikron i början av rundan och sedan ha så pass mycket virus i luftvägarna i slutet av kvällen att det kan spridas. Vi talar om några timmar”, säger Lehtonen.

hanna nohynek

Bildtext

THL-överläkaren Hanna Nohynek talar om betydelsen av munskydd vid umgänge.

Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Också THL-överläkaren Hanna Nohynek stöder, på basis av dagens kunskap, bruket av munskydd under julen – alltså alltid då flera människor umgås.

Vad gäller smitta så vet man enligt överläkare Nohynek att en person smittar redan några dagar innan eventuella symptom dyker upp.

Också personer som fått tre doser med coronavaccin kan insjukna i covid-19, till och med allvarligt även om risken för det enligt Nohynek är mycket liten.

“Det beror på personens ålder, grundsjukdomar och medicinering samt vilket vaccin som använts och för hur länge sedan. Och givetvis på vilket virus det är frågan om”, säger Nohynek.

Hemtester kan vara till nytta

Nohynek säger att hemtester är användbara hjälpmedel då man planerar sammankomster under julen, särskilt då någon har symptom.

Hon betonar samtidigt att ett positivt testresultat alltid måste verifieras med laboratorietest.

Tidigare har experter sagt att hemtester åtminstone visar om det finns större mängder coronavirus hos personen.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply