Plötsligt steg kostnaden för huvudbiblioteket i Kyrkslätt med fem miljoner euro: “Den som inte har kunskap förs bakom ljuset” | Huvudstadsregionen


Kostnaden för byggandet av det nya huvudbiblioteket i Kyrkslätt är fem miljoner euro större än politikerna har godkänt. De extra miljonerna förklaras med entreprenörens konkurs, trots en tidigare försäkran om att konkursen inte orsakar extra kostnader. Det här kräver att kommunen tar mer lån och vi är på väg att bli en kriskommun, säger en politiker.

När Yle Huvudstadsregionen i mars 2019 berättade att huvudentreprenören för biblioteksbygget, Rakennus Omera Oy, gått i konkurs var beskedet att konkursen inte märkbart höjer kostnaderna.

– I princip borde inte kostnaderna stiga eftersom allt betalas i realtid och inget på förhand. Så fort vi fick veta om konkursen avbröts alla betalningar till bolaget, sade kommunens lokalchef Jarno Köykkä då.

Nu är biblioteket färdigt och sluträkningen landar på mellan 19 och 20 miljoner euro, vilket är fem miljoner euro mer än politikerna godkänt. Lokalchef Köykkä förklarar det med att huvudentreprenören gick i konkurs.

Tid är pengar på en byggarbetsplats

– Det är utmanande då arbetarna slänger handskarna på marken och bygget står stilla. Tid är pengar på en byggarbetsplats. Den nya entreprenören kan inte börja så där bara utan allting måste konkurrensutsättas, säger Köykkä nu.

Men ännu i mars 2019 ansåg du att konkursen inte orsakar betydande kostnader.

– Jag minns inte vad jag sagt fastän det skulle vara bra att minnas. Men det går inte att uppskatta vilken skada en konkurs orsakar.

Kräver pengar från konkursboet som man knappast får

SRV Rakennus var det enda bolag som gav ett anbud och var därför det bolag som färdigställde bygget.

Enligt Köykkä var SRV:s anbud för att färdigställa bygget knappt sex miljoner euro men när bolaget tog över hade bygget redan orsakat betydande kostnader.

Kommunen yrkar på en ersättning på 3,5 miljoner euro av konkursboet, men Köykkä tror inte att man kommer att få pengarna.

– Jag tror inte att det finns så mycket pengar i konkursboet. Det finns också andra som kräver pengar därifrån, säger han.

“Kommunen har inget annat val än att betala”

Kommunen ska få statsbidrag på omkring 2 miljoner euro för projektet. Det betalas ut 2021 och 2022.

Beskedet om de extra fem miljonerna är ändå tungt för politikerna. Den ekonomiska situationen i Kyrkslätt är ansträngd sedan tidigare.

– Kommunen har inget annat val än att betala, säger Ari Harinen, gruppordförande för SDP:s fullmäktigegrupp och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Har kommunen råd?

– Nej! Vi står inför ett omfattande sparprogram där vi ska spara fem miljoner euro per år under de kommande tre år. Därutöver har coronaepidemin förorsakat extra kostnader. Bland annat ska kommunen kompensera för HRT:s förlorade biljettintäkter och coronaviruset har orsakat extra kostnader för sjukvårdsdistriktet HUS.

Vi är med god fart på väg att bli en kriskommun

– Det här kräver att kommunen tar mer lån och lånebördan ökar. Vi är med god fart på väg att bli en kriskommun, enligt statens definition, säger Harinen.

“Undrar om materialet som använts varit av lite för hög kvalitet”

Harinen tror inte att det bara är konkursen som orsakade att biblioteket blev fem miljoner euro dyrare.

– Det är förstås lätt att vara efterklok och jag stödde inte själv projektet i tiderna. Men jag undrar om materialet som använts varit av lite för hög kvalitet. Det är en dyr byggnad.

Harinen förundrar sig också över att kommunfullmäktige inte har fått ta ställning till kostnadsökningen.

På måndagen behandlas biblioteket av kommunstyrelsen, men ärendet rubriceras som “lägesrapport om huvudbiblioteket och justering av de totala kostnaderna för projektet”.

“Förtroendevalda och tjänstemän borde noggrannare övervaka kostnaderna”

Kommunstyrelseledamot Hans Hedberg (SFP) anser att de förtroendevalda blir förda bakom ljuset.

– Den som inte har kunskap förs bakom ljuset. Det finns starka viljor som samarbetar med tjänstemännen. Tjänstemän vill ofta lämna efter sig monument. Tidigare var det ekonomiska läget bra, men nu har det gått åt pipan. Vi står inför ett stort problem, säger Hedberg.

Tjänstemän vill ofta lämna efter sig monument

– När det är fråga om ett kommunalt byggprojekt försöker alla intressenter dra åt sig så mycket pengar som möjligt. Förtroendevalda och tjänstemän borde noggrannare övervaka att kostnaderna inte skenar i väg, säger Hedberg.

“Den här tilläggskostnaden kommer i helt fel tid”

Matti Kaurila (Saml), som också sitter i kommunstyrelsen, säger att han tidigare i fullmäktige motsatte sig att biblioteksbygget får mer pengar.

– Man borde då ha strukit i planerna för biblioteket. Jag röstade för en återremittering för att budgeten skulle ha hållit.

Kaurila syftar på en omröstning i kommunfullmäktige hösten 2017 då kommunen gav grönt ljus för att biblioteket blir fem miljoner euro dyrare än beräknat. Då var det tal om att totalkostnaden blir 14,4 miljoner euro.

– Den här tilläggskostnaden kommer i helt fel tid då kommunens skatteintäkter inte ser ut som beräknat. Men det är klart att en konkurs orsakar extra kostnader, men frågan är hur stora, säger Kaurila.

Har kommunen råd med det här?

– Det finns knappast alternativ.

Huvudbiblioteket i Kyrkslätt, som har fått namnet Fyyri, öppnar för allmänheten i oktober.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply