Polisen ingrep igen mot coronademonstranter i Helsingfors – presidentparet skickade förstamajhälsning via Twitter | Inrikes


Protesterna mot coronarestriktionerna har fortsatt i Helsingfors. Vid 14-tiden samlades demonstranter vid Finlandiahuset och hade för avsikt att marschera mot Esplanadparken. Polisen stoppade dock tåget några hundra meter från Finlandiahuset.

Helsingforspolisen hade fått in en förhandsanmälan om en demonstration med sex deltagare. På Twitter skriver polisen att demonstrationen var olaglig eftersom den bröt mot rådande restriktioner för sammankomster.

Polisen gav därför de cirka 300 deltagarna order om att skingras.

Enligt polisen greps 50 personer i samband med demonstrationerna. Efter att grupperna hade splittrats samlades ungefär hundra människor i Esplanadparken, och där grep polisen ytterligare tio personer. En person misstänks för våldsamt motstånd mot polis och de övriga dömdes till böter för olydnad.

coronaprotest
Polisuppbådet var stort vid dagens demonstration
coronaprotest
Bild: Lehtikuva
demonstrationer

coronaprotest
Många poliser var på plats, och gripna personer placerades i bussar
coronaprotest
Bild: Lehtikuva
demonstrationer

Också tidigare har det förekommit missnöjesyttringar mot myndigheternas coronaåtgärder.

coronaprotest
Finska flaggan en vanlig syn vid coronaprotesterna.
coronaprotest
Bild: Lehtikuva
demonstrationer

coronaprotest
Deltagarna protesterade mot myndigheternas restriktioner.
coronaprotest
Bild: Lehtikuva
demonstrationer

coronaprotest
Protesten samlade cirka 300 personer
coronaprotest
Bild: Lehtikuva
demonstrationer

Vid 16-tiden skrev Helsingforspolisen på Twitter att dagen har förlöpt lugnt och att människor har rört sig i mindre grupper på traditionella platser för valborgsfirandet. Enligt polisen har folk i allmänhet följt rekommendationerna bra.

Presidentparet skickade förstamajhälsning

President Sauli Niinistö och hans hustru Jenni Haukio tog traditionellt emot förstamajhälsningar och tackade via Twitter. Presidentparet önskade alla en trevlig valborgshelg.

Utbytet av hälsningarna skedde virtuellt.

Protester också i Stockholm

Också i Stockholm har det ordnats en demonstration mot myndigheternas coronarestriktioner under devisen “Frihet för Sverige” och “För frihet och sanning”. Också där har polisen fattat beslut om att protestmarschen ska upplösas.

Enligt Aftonbladet och Expressen har polis och demonstranter drabbat samman i centrala Stockholm.

Enligt SVT:s uppskattning deltog 500-600 personer i marschen. Polisen försökte stoppa protesttåget med att blockera gator med bilar.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply