Polisen Jukka Otranen från Helsingfors låg nedsövd på coronaintensiven i 33 dagar – hans familj hade redan tagit farväl när han öppnade ögonen igen


I medeltal brukar covidpatienter vårdas på intensiven i två veckor. Jukka Otranen, 55, vårdades där i två månader och var nära att dö.

I april 2021 fick Otranens fru ett samtal av sin mans läkare. Otranen hade legat nedsövd, intuberad med en respirator på Mejlans intensivvårdsavdelning i fyra veckor. Coronaviruset hade orsakat förödelse i hans lungor.

Läkaren sa att det var fruns sista chans att prata med sin man. Anhöriga fick inte besöka avdelningen, så telefonen hölls upp mot Otranens öra för att låta hans fru och hans son i tjugoårsåldern ta farväl.

Överraskande nog förändrades Otranens läge från kritiskt till stabilt dagen efter samtalet. Viruset hade ändå inte släppt greppet om honom ännu.

Otranen minns ingenting av familjens telefonsamtal.

Jukka Otranen lahjoittaa suomalaisen puukon paikalliselle poliisipäällikölle Somaliassa

Bildtext

På bilden presenterar senior police adviser Jukka Otranen sig för polischefen i Puntland. Bilden är tagen i Somalia i början av februari 2021.

Bild: Kuvalähde: Jukka Otranen

Smittades på tjänsteuppdrag

Bara fem veckor tidigare hade Jukka Otranen packat sina väskor i Somalia. Han skulle till Finland på semester.

Otranen är kriminalkommissarie vid Centralkriminalpolisen och arbetade då som rådgivare i EU:s civila krishanteringsinsats. Hans jobb var att utveckla den somaliska polisstyrkans verksamhet tillsammans med lokalbefolkningen.

Jukka Otranen tror att semesterresan till Finland räddade hans liv. En finländsk kollega som jobbade på samma kontor insjuknade i Somalia och dog på ett kenyanskt sjukhus, dit hen flyttats för att få vård.

Det tog mig två dagar att kunna knyta min hand

― Jukka Otranen, kriminalkommissarie

Nu har största delen av finländarna fått två vaccindoser, men då Otranen var utstationerad i Somalia hade Finland just börjat vaccinera riskgrupper och äldre.

Han var alltså ovaccinerad då han insjuknade i covid-19. Enligt Institutet för hälsa och välfärd löper en ovaccinerad person 33 gånger högre risk att vårdas på intensiven för covid-19 än en fullt vaccinerad person.

Otranen var inte oroad över coronaviruset eftersom han var i god fysisk form.

Han tror att han smittades i Somalia strax innan han reste hem. Han testade negativt för coronaviruset både innan avfärd och på Helsingfors-Vanda flygplats.

Några dagar efter att planet landat i Finland fick han feber. Otranen tog ett till test, också det negativt. Men febern försvann inte, så han beslöt sig för att ta ett malariatest.

Samtidigt som malariatestet tog han ett till covidtest. Den här gången var det positivt.

Otranens feber var då så låg att han fick åka hem. Men febern fortsatte – och började stiga. Så småningom låg den på över 40 grader.

Otranen ringde en ambulans som tog honom till Mejlans sjukhus den 3 mars. Två dagar senare låg han nedsövd på intensiven. Nästa gång han vaknade hade 33 dagar passerat.

Jukka Otranen opettelee kävelemään kuntoutuslaitteella

Bildtext

Jukka Otranen övar att gå med en robot eftersom hans egna ben inte kunde bära honom. Skötarna var noggranna med att se till att han inte svimmade under övningarna. Bilden är tagen på rehabiliteringscentret i Åggelby i maj 2021.

Bild: Kuvalähde: Jukka Otranen

Maskiner höll honom vid liv

När han sov drömde Jukka Otranen ofta om att drunkna. Han minns en mängd olika vanföreställningar.

Sjukskötarna har senare berättat för honom att det är vanligt för människor i ventilator att drömma om att drunkna.

Allt under nedsövningen var förvirrande. Otranen har läst sin behandlingsrapport och hört om vad som hänt under den tiden av andra.

På grund av coronaviruset var det svårt för honom att andas. Mera än 50 procent av lungorna var skadade. Sjukskötarna vände honom i olika positioner för att göra det lättare att andas.

De finländska läkarnas professionalitet räddade mitt liv

― Jukka Otranen, kriminalkommissarie

Ibland minskade man på narkosen för att se hur Otranen reagerade. Kanske var det då som han inbillade sig att han höll på att drunkna.

Ventilatorn och svängningen räckte ändå inte för att hålla honom vid liv. Hans blod måste cirkuleras genom en så kallas Ecmomaskin, som tillförde syre till det. Efter att Ecmon gett hans lungor tillräckligt med tid för att återhämta sig kopplades han bort från den.

En vecka senare fick han en trakeotomi, alltså ett hål i luftstrupen för att underlätta andningen, men som ett resultat av det blev Otranens puls farligt svag. Efter några minuters återupplivning började hjärtat slå normalt igen.

Otranen vaknade den 8 april.

Musklerna tynade bort

Minnesbilderna från de första dagarna efter uppvakningen är förvirrande. Det tog ett tag innan Jukka Otranen insåg var han var.

Nervbanorna funkade inte. Otranen kunde inte röra på sina händer.

– Jag kunde vifta lite på min tå och jag insåg att jag inte var förlamad, säger Otranen.

Kroppen lydde inte hjärnans kommandon. Det här beror inte på coronaviruset, utan på att han låg orörlig så länge.

– Det tog mig till exempel två dagar att kunna knyta min hand.

Förr tränade jag med 25 kilos hantlar, nu tränar jag med halvkilosvikter

― Jukka Otranen, kriminalkommissarie

Sammanlagt tillbringade Jukka Otranen 53 dagar på intensivvårdsavdelningen. Det är en exceptionellt lång tid.

Vanligtvis brukar covidpatienter vårdas på intensiven i medeltal i elva dagar, men vissa har vårdats i över två veckor.

Intensivvårdspatienter som inte vårdas för covid-19 utan för andra tillstånd brukar i medeltal tillbringa tre dagar på intensiven. Det gör att coronapatienter snabbt fyller intensivvårdsavdelningarna och att det inte finns plats för andra patienter där.

Icke-brådskande operationer skjuts upp eftersom det inte finns några lediga platser på intensiven för dem som återhämtar sig från operationer.

Under de senaste veckorna har intensivvårdsbehovet vuxit i hela Finland.

Otranen, som tränade mycket, gick ner tjugo kilo på två månader. Den 97 kilo tunga polisen vägde efter intensivvården bara 75 kilo. Hans muskler hade atrofierats. Han var tvungen att lära sig allting på nytt – också att gå.

Jukka Otranen katselee liikennettä Teollisuuskadun ylittävällä kävelysillalla Helsingissä

Bildtext

“Den första gångresan i rehabiliteringscentret var 35 meter lång. Nu går jag upp till sex kilometer. Det är en hel del framsteg”, säger Jukka Otranen.

Bild: Antti Kolppo / Yle

“Du blir beroende av andra”

Jukka Otranen skrevs ut från sjukhuset den 2 maj. Han flyttades till rehabiliteringscentret i Åggelby på en bår. Han bodde i ett rum för covidpatienter tillsammans med två andra.

– Förr tränade jag med 25 kilos hantlar, nu tränar jag med halvkilosvikter, säger Otranen.

Han är van vid att klara sig ensam också i svåra situationer. Det har hört till hans jobb – han har bland annat varit stationera i Afghanistan och Irak. Men den allvarliga sjukdomen ändrade allt.

– Du är helt beroende av andra. Du kan inte ens äta själv utan behöver hjälp med precis allt.

Otranen beundrar sjukskötarna och läkarna på Mejlans sjukhus.

– De finländska läkarnas professionalitet räddade mitt liv. Det är säkert väldigt jobbigt att vara intensivvårdare, men de orkade alltid vara positiva i mitt sällskap.

Otranen tillbringade en månad på rehabiliteringscentret i Åggelby. Han fick komma hem strax innan midsommar. Då ville han stiga in genom framdörren utan hjälp. Skötarna gav honom ändå kryckor, för säkerhets skull.

Nu i december har det gått ett halvår sedan Jukka Otranen kom hem från sjukhuset. Han är ännu tvungen att vara försiktig då han tränar så att pulsen inte blir för hög och syreupptaget är fortfarande lägre än innan han insjuknade.

Lungorna återhämtar sig långsamt, men de kommer knappast någonsin att fungera som de gjorde innan han smittades.

Otranen är tills vidare sjukskriven. Han vill tillbaka till jobbet, men i nuläget tar rehabiliteringen upp all tid.

Otranen har tagit båda vaccindoserna. Sjukdomen har lämnat sina spår – också känslan av att allt kan gå förlorat på ett ögonblick.

Många har frågat honom om något har klarnat för honom efter att ha varit så sjuk.

– Jag har inte fått någon andlig upplysning, skrattar Jukka Otranen.

Artikeln är en översatt och bearbetad version av Yle Uutisets Helsinkiläinen poliisi makasi koronan takia teho-osastolla nukutettuna 33 päivää – lääkärin pyynnöstä vaimo jätti jo jäähyväiset skriven av Simo Kymäläinen. Den svenska versionen har gjorts av Belén Weckström.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply