Poliser och demonstranter drabbade samman i London under stora protester mot coronarestriktioner | Utrikes


Demonstranter och poliser har skadats efter att polisen ingripit i en demonstration i centrala London. Tusentals personer samlades på Trafalgar Square på lördagen för att protestera mot nya coronarestriktioner.

Demonstranterna viftade med plakat med texter som bland annat motsatte sig krav på att använda munskydd. I ett försök att stävja coronaviruset har den brittiska regeringen vidtagit åtgärder som på olika vis påverkar britternas liv.

Tuhansia kokoontui vastustamaan koronarajoituksia Lontoon keskustaan. Viikko sitten vastaavankaltainen mielenilmaus muuttui väkivaltaiseksi ja yli 30 pidätettiin.
16 personer har gripits efter sammandrabbningar på torget.
Tuhansia kokoontui vastustamaan koronarajoituksia Lontoon keskustaan. Viikko sitten vastaavankaltainen mielenilmaus muuttui väkivaltaiseksi ja yli 30 pidätettiin.
Bild: Andy Rain / Epa
London

Efter tre timmar av tal och protester ingrep polisen för avsluta protesterna eftersom demonstranterna inte följde regler för social distansering. Tidigare under lördagen uppmuntrade polisen demonstranterna att följa reglerna om fysiskt avstånd och att använda munskydd. Man uppgav samtidigt att man skulle skrida till åtgärder ifall demonstranterna inte följde dem.

– Jag vet att de här restriktionerna väcker stor frustration, men de är skapade för att skydda oss alla från ett dödligt virus, sade polischefen Ade Adelekan till nyhetsbyrån AP på lördag morgon.

Enligt AP inleddes protesterna stillsamt, men senare ska tumult ha brutit ut. Polisen tog till sina batonger efter att flera demonstranter kastat flaskor och vatten.

Kvinna drabbar samman med polis i London. Hon faller bakåt på bilden
Foton och videor vittnar om att både demonstranter och poliser skadats.
Kvinna drabbar samman med polis i London. Hon faller bakåt på bilden
Bild: AFP / Lehtikuva
London,coronavirus,demonstration

16 demonstranter har gripits. Åtminstone nio poliser och tre demonstranter har skadats, skriver Sky news.

– Jag är väldigt frustrerad över det faktum att nio poliser har skadats i sammandrabbningar med en minoritet av demonstranterna, säger polischefen Ade Adelekan till Reuters.

Hoppa över Twitterpostning

Londons borgmästare Sadiq Khan uppmanade demonstranterna att lämna protesten.

– Det här är inte acceptabelt. Jag uppmanar alla demonstranter att avlägsna sig nu. Stora samlingar är förbjudna av en orsak – ni utsätter vår stad för risker.

Det är inte första gången som invånarna beger sig ut på gatorna för att protestera mot coronarestriktioner. Förra veckan ägde också stora demonstationer rum på torget, och då skadades poliser lindrigt.

Höga coronasiffror

Coronafallen ökar i Storbritannien igen och landet har därför skärpt restriktionerna. Barer och restauranger tvingas stänga klockan tio och premiärminister Boris Johnson har uppmanat britterna att om möjligt jobba hemifrån.

Dessutom inför man hårdare krav som berör användningen av munskydd och man har begränsat hur många människor från olika hushåll som får träffas samtidigt. I England får max sex personer träffas från olika hushåll. Det är ändå möjligt att ordna demonstrationer, trots restriktionerna.

Nästan 42 000 människor har dött i covid-19 i Storbritannien. Antalet smittade, dödsfall och personer som vårdas på sjukhus har ökat kraftigt under de senaste veckorna.

Källor: Sky news, BBC, AP, Reuters

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply