Premiärminister Johnson presenterade mindre restriktionslättnader: ”Det är ändå inte ännu läge för att öppna upp samhället” | Utrikes


Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lade fram några mindre restriktionslättnader under söndagskvällens tv-sända tal. Han tackar britterna för att de tagit restriktionerna på allvar, och konstaterar att man tillsammans räddat tusentals liv.

Efter sju veckors mer eller mindre total nedstängning av samhället tillåts britterna nu att lämna sina hem för att gå ut, träna utomhus och sola. Johnson uppmanar också till att promenera och cykla till jobbet – ifall man inte har möjlighet till distansarbete. Kollektivtrafiken ska fortsättningsvis undvikas i mån av möjlighet.

– Det är ändå inte tid för att öppna upp samhället ännu den här veckan, sa Johnson.

Parlamentet kommer diskutera landets nästa drag i kampen mot coronaviruset i morgon.

Butiksöppning i juni

I juni kan butikerna öppna, och grundskolorna likaså. En skolöppning kommer i så fall ske gradvis.

I juli kan eventuellt en del allmänna utrymmen såsom till exempel restauranger få slå upp dörrarna. Allting beror ändå på i vilken riktning läget utvecklas.

Johnson menar att man måste göra allt för att förhindra en andra våg, och för att stoppa smittspridningen på äldreboenden.

Storbritannien ska nu satsa på att testa personer i stor utsträckning, för att hålla R0-talet nere. Enligt Johnson ska Storbritannien utveckla världens bästa provtagnings- och spårningssystem.

För tillfället uppges talet vara någonstans mellan 0,5 och 09. R0-talet är ett tal för smittspridningen som talar om hur många en smittad person beräknas smitta.

Johnson uppmanar också britterna att fortsätta med den så kallade sociala distanseringen, och meddelar att man kommer höja bötesstraffen för de som bryter mot restriktionerna. De är dock få till antalet, tillägger Johnson.

Varningssystem med fem nivåer

Storbritannien inför ett system med fem nivåer, där nivå ett innebär att viruset inte längre är aktivt, och fem innebär risk för att den offentliga sjukvårdens kapacitet kollapsar. Storbritannien har varit på nivå 4, men är nu på god väg mot nivå tre, förklarar Johnson.

Efter två månader kan det vara möjligt för samhället att återgå till ett något så normalt läge, säger Johnson.

Oppositionen ställde sig genast kritisk till Johnsons tal, som de menar väckte fler frågor än det besvarade. Bland annat kritiserades Johnsons uppmaning att ta sig till jobbet, eftersom någon tydlig plan för hur säkerheten ska garanteras saknas.

Källor: BBC, ReutersSource link