President Donald Trump utlyser nationellt nödläge i USA på grund av coronaviruset | UtrikesPresident Donald Trump har officiellt utlyst nationellt nödläge i USA på grund av coronaviruset.

– Nationellt nödläge är två mycket stora ord, konstaterade Trump då han talade till pressen i dag.

Enligt presidenten kommer det inte att sparas då det gäller satsningarna på att bekämpa viruset.

Kongressen och Vita huset uppges också försöka enas om åtgärder som man hoppas att ska kunna dämpa oron på marknaderna och bromsa det finansiella kaos som coronaviruset har gett upphov till.

Sjukhus och nödcenter ska förbereda sig

De federala myndigheterna kommer att koordinera insatserna och se till att delstaterna flexibelt kan få den hjälp de behöver, till exempel byggande av mobila sjukhus.

Alla sjukhus uppmanas förbereda sig och aktivera sina nödplaner.

Det kommer formellt att frigöras verktyg och statliga finansiella resurser för att bekämpa coronaviruset. Lokala myndigheter ges resurser så att de kan hantera krisen.

Trump uppmanade varje delstat att upprätta nödcenter.

Ett speciellt testningssystem – i samarbete med den privata sektorn – ska tas i bruk.

Inga räntor på statliga studielån kommer att uppbäras under den tid coronakrisen pågår.

Både flygbolag och rederier kan få hjälp om de behöver det.

Enligt Trump gör USA nu något fantastiskt i jämförelse med det som resten av världen har gjort.

“Jag har inga symptom”

President Trump sade att han själv inte har några som helst symptom som skulle tyda på att han smittats av coronaviruset, och att han inte behöver testa sig.

– Symptomfria personer behöver inte testas.

Trump pressade hårt under presskonferensen om den nära kontakt han har haft med en brasiliansk tjänsteman som har testat positivt för coronaviruset.

Då en reporter frågade om det inte är själviskt att låta bli att testa sig då man varit i så nära kontakt med en smittad person sade Trump att han sannolikt nog kommer att låta testa sig rätt snart.

– Jag sade inte att jag inte tänker testa mig.. och att jag sannolikt snart kommer att låta testa mig är inte av den orsaken utan jag tror att jag kommer att göra det i alla fall, förklarade Trump.

“Storbritannien måste nog inkluderas i det förbud som gäller resor mellan USA och länder inom Schengenområdet”

President fick en fråga angående sitt beslut att förbjuda en stor del av trafiken från Europa till USA.

Frågan gällde varför förbudet inte gäller Storbritannien trots att antalet smittade där är stort i jämförelse med övriga europeiska länder.

Trump svarade att USA antagligen nog nu måste tänka om och att också Storbritannien måste inkluderas i förbudet på grund av att det finns så många smittade i Storbritannien.

Enligt Trump måste säkert ett antal andra länder också införas på förbudslistan.

Tidigare hade Trump en helt annan attityd till viruset

President Trump tar nu virusutbrottet på allvar – och det betyder att han helt har ändrat sitt förhållningssätt till coronaviruset.

I flera veckor har presidenten tonat ner hotet från viruset, och sagt att hotet kommer att försvinna snabbt. Han har jämfört viruset med en vanlig influensa och hävdat att ett vaccin kommer att finnas till hands inom kort.

USA:s hälsomyndigheter har å sin sida varnat för coronaviruset och ifrågasatt presidentens uttalanden.

Källor: Reuters, AP, AFPSource link