Protester i Madrid mot coronarestriktioner som riktas mot fattiga områden – “Det här är diskriminering” | Utrikes


Bland spanjorer i Madrid råder det ilska över åtgärder som myndigheterna har vidtagit i ett försök att dämpa spridningen av coronaviruset.

De nya restriktionerna gäller enbart för vissa fattigare stadsdelar där smittan är särskilt utbredd.

Spanien kämpar nu mot den andra virusvågen. Speciellt Madrid är svårt drabbat.

I dag hölls det fredliga demonstrationer i 12 av de 37 distrikt som berörs av de nya restriktionerna. I Vallecas – ett av de värst smittade områdena – samlades cirka 600 demonstranter.  

Demonstranter krävde bättre hälsovård och anklagade myndigheterna för diskriminering.

I Vallecas skanderade demonstranterna: “För alla – eller för ingen!” och “Vallecas är inte ett ghetto!”.

Regional ledare får kritik

Demonstranterna krävde också att den regionala ledaren Isabel Diaz Ayuso avgår. Diaz Alyso kritiseras hårt för att hon sagt att “immigranternas livsstil är en av orsakerna till att antalet smittade har ökat”.

Fattiga områden stängs helt ner från och med måndag

Nedstängningen drabbar främst de områden där det bor låginkomsttagare och många immigranter. 

Restriktionerna gäller ungefär 860 000 människor som inte får lämna sitt bostadsområde utom om de ska arbeta, studera eller få sjukvård. Parkerna i områdena är stängda och tillträdet till butiker och restauranger är begränsat till 50 procent.

Öppethållningstider begränsas och folk får samlas i grupper på högst sex personer. 

Stränga böter gäller för de som inte följer reglerna. Polisen har satt upp 60 olika kontrollpunkter för att kunna övervaka människor och tvinga dem att följa reglerna.

Vi får nog tjäna dem i Salamanca (rik stadsdel) och servera dem öl, men vi får inte ta oss en öl här

– Det är ologiskt att du nog får gå till ditt arbete i Salamanca (ett av de rikaste områdena). Om du är smittad kan du ju ändå smitta ner dina arbetskamrater eller bli smittad av dem. Det här är orättvist och diskriminerande, säger en Vallecasbo som nyhetsbyrån Reuters har talat med.

En taxichaufför kommentar också läget för Reuters:

– Pandemin har rasat i sex månader. Nödläget är avblåst, men hälsovården fungerar inte. Hälsovårdsstationer är stängda och de som är öppna har inte kapacitet att ta emot alla som behöver hjälp.

– Det är inte normalt att utestänga bara en liten del av befolkningen. Vi är de som arbetar. De här åtgärderna är nonsens, påpekar en demonstrant.

Källa: AP, ReutersSource link

Be the first to comment

Leave a Reply