Putins årliga tal till federationen: Ryssland ska ha strängt klimatmål, bättre löner och flockimmunitet mot coronaviruset | Utrikes


Vladimir Putins tal till nationen följde förväntade mönster – beröm för Ryssland, kritik mot västvärlden.

När Putin inledde sitt årliga tal till federationen förväntade sig alla att coronapandemin skulle få mycket uppmärksamhet.

Förväntningen infriades med råge redan i inledningen då presidenten berömde sitt land och olika grupper för att ha bekämpat viruset.

Ryssland hör till de hårdast drabbade länderna med över 100 000 döda på grund av viruset och misstankar om att många dödsfall har mörkats.

Men i presidentens visioner finns det i varje fall ett slut på epidemin i Ryssland, och det slutet är nära. Till hösten ska landet ha uppnått flockimmunitet, med lite hjälp av ryssarna själva.

– Jag vädjar till alla ryska medborgare än en gång – låt er vaccineras, sa Putin.

Putin blickade också framåt och sa att landet ska vara bättre förberett om det kommer en ny pandemi, med möjligheter att snabbt utveckla testmetoder och nya vacciner.

Stöd till barnfamiljer och mera pengar i handen för löntagare

Putin utlovar också ekonomiskt bättre tider. Det ska vara den ryska regeringens främsta uppgift att se till att lönerna blir bättre, anser presidenten.

Huvudsaken är att säkra en stigande realinkomst bland medborgarna.

Problemet för den ryska ekonomin har handlat bland annat om sanktioner från västländer, ogynnsamt oljepris och coronapandemin.

Putin passade på att lansera ett åtgärdsprogram för att ryssarna skulle få mera pengar att röra sig med.

Vladimir Putin vid en talarstol.
Putin pratade mycket om förväntade ämnen – ekonomi, coronaviruset, internationella relationer.
Vladimir Putin vid en talarstol.
Bild: Itar-Tass/Mikhail Metzel/All Over Press
Vladimir Putin,Ryssland

Han utlovade också en klumpsumma på motsvarande drygt 100 euro som stöd för barnfamiljerna i landet. Även ensamstående mödrar och gravida ska få ekonomiskt stöd.

Hur mycket de positiva ekonomiska tongångarna har präglats av att det ordnas val i höst är oklart.

Ska bli bättre än EU på klimatåtgärder

Ryssland ska gå i främsta led för klimatåtgärder, sa Putin,

Hittills har Ryssland fått massvis med kritik för att inte delta i jobbet med att stävja klimatförändringen. Men enligt Putin ska det bli ändring på det.

– Vi måste svara på de utmaningar som klimatförändringen för med sig.

Men precis som tidigare handlar det inte enbart om att försöka stävja klimatförändringen, utan om att försöka anpassa landet till ett liv, ett jordbruk, en industri i det framtida klimatet.

För tillfället är Ryssland på fjärde plats när man mäter vilka länder som har mest koldioxidutsläpp.

Men från och med nu är målet att Ryssland ska släppa ut mindre växthusgaser än EU under de följande 30 åren. Putin anser att det blir ett svårt mål med tanke på hur utbrett Ryssland är och hur långa avstånden blir inom landet.

Som jämförelse kan nämnas att EU:s utsläpp år 2017 var ungefär 7 ton per invånare, Rysslands motsvarande siffra var 12,3 ton per invånare enligt Europeiska unionens publikationsbyrå.

Kompisen från Belarus fick stöd

Det var också väntat att Rysslands internationella relationer skulle komma på tal.

Putin säger att landet vill ha goda förhållanden till andra länder, men Ryssland kommer att ge svar på tal om någon provocerar. Dylika provokationer förekommer dessutom ideligen, nästan som om det vore en sport, tycker Putin.

En stor hall, Vladimir Putin står på scen och håller tal.
Gott om utrymme i den stora salen där presidenten höll sitt tal.
En stor hall, Vladimir Putin står på scen och håller tal.
Bild: EPA/Maxin Shipenkov
Vladimir Putin,Ryssland

Han påpekade också att den ryska militären är i ständig utveckling.

Inte helt oväntat dök också situationen i Belarus upp. Putin närmast kritiserar västvärlden för att ”tysta ner” ett kuppförsök i Belarus. Belarus president Aleksandr Lukasjenko ska besöka Putin senare den här veckan.

Källor: AFP, AP, Reuters, TassSource link

Be the first to comment

Leave a Reply