”Räknar dagar tills vi får spela” – debutanterna Anton Lundell och Olli Määttä är redo att axla en avgörande roll då Lejonen försvarar sitt VM-guld


Anton Lundell blev NHL-draftad i fjol. Olli Määttä är Stanley Cup-mästare. I Riga gör både och sitt första herr-VM – och förväntas dessutom ha en stor roll i Lejonen.

– Nog har det ju hunnit hända en hel del, säger Anton Lundell och ler.

Lejonen har landat i Riga och nu återstår bara dagar tills turneringen kör igång för Finlands del. Landslaget inleder sitt VM på lördag med en match mot USA.

För HIFK-centern Lundell är den stundande turneringen bara en av flera höjdpunkter under säsongen 2020/21.

Florida Panthers valde honom som tolfte spelare i draften på sensommaren. Ligasäsongen fick en pangstart och Lundell bar guldhjälmen.

Junior-VM, där Lundell var självskriven lagkapten för Finland, slutade i ett imponerande brons. Debuten i herrlandslaget lät inte vänta på sig. Men EHT-turneringen i Sverige ledde också till att Lundell smittades av coronaviruset.

Anton Lundell fotograferas med JVM-trofén.


Bildtext

Anton Lundell poserar med sitt JVM-brons.

Bild: Pasi Mennander // Suomen Jääkiekkoliitto

Nu är han tillbaka – och är redo för sitt första VM på seniornivå.

– Jag känner inte av coronan alls längre. Det känns egentligen som att formen har varit bra en tid redan. Jag kan njuta av att spela och ser fram emot de tuffa matcherna som står framför oss, säger han på en presskonferens på onsdagen.

Det tog ändå sin tid för Lundell att hitta formen efter coronasmittan. Efter den glödheta inledningen på säsongen fick Lundell och HIFK ge sig i semifinalerna mot TPS. Men med facit på hand – åtminstone med tanke på VM-biljetten – kan det ha varit positivt.

“Det var ju dessutom ganska snyggt”

Chefstränaren Jukka Jalonen valde inte en endaste spelare från finalistlagen Lukko och TPS till truppen. Lundell fick däremot visa upp sig i EHT-genrepet i Tjeckien och lyckades dessutom öppna målkontot i landslagsdressen också på seniornivå.

– Efter matchen mot Sverige så satte vi länge i omklädningsrummet och väntade på att få beskedet om vem som skulle platsa i laget. Och då man hörde sitt namn så kändes det ju fint, medger Lundell för Yle Sporten.

Hur viktigt var det för dig att öppna målkontot redan före VM?

– Klart det var roligt att lyckas. Det är ändå det första målet. Som dessutom var ganska snyggt. Jag kände att jag hade lägen hela tiden så det var viktigt att lyckas ta vara på ens ett av dem.

Los Angeles Kings-backen Olli Määttä har inte lika lyckade prestationer att luta tillbaka på efter grundserien i NHL. Tvärtom var säsongen hans tyngsta i toppligan så här långt.

Olli Määttä spelar ishockey.


Bildtext

Olli Määttä hade problem med att hitta formen i Los Angeles.

Bild: Keith Gillett/Icon Sportswire/AOP

Säsongen inleddes i första backparet tillsammans med Drew Doughty, men till slut fick Määttä nöja sig med ströminuter i det tredje paret – om han fick spela alls. Saldot landade på 0+4 poäng på 41 matcher.

– Det var en tumultartad säsong, medger han.

– Men jag kände att möjligheten att få spela ett VM är så pass unik att jag inte kunde tacka nej. Visst är det viktigt för mig på ett personligt plan då jag spelade så svajigt, men jag är framför allt här för att hjälpa laget.

“Det var mentalt tufft”

Grundserien i NHL genomfördes inte i en bubbla, men spelarna levde ändå under strikta restriktioner.

– Det var nog inte värst mycket man fick göra på fritiden. Det var mentalt tufft. Det gjorde att det kändes mycket tuffare att spela också, erkänner Määttä.

– Klart det också var något jag tänkte mycket på innan jag tackade ja. Att om jag orkar gå igenom allt det här en gång till. Men sist och slutligen är det inte hela världen att leva i en bubbla några veckor. Det här är en unik möjlighet, fortsätter han.

Määttä gör nämligen också sitt första VM i år. Men landslagserfarenhet har han gott av.

Han var med redan i OS i Sotji och var dessutom en del av Finlands lag i World Cup hösten 2016. Det var framför allt bronset i vinterspelen som fick honom att sukta efter liknande framgång.

– Lyckas man här blir det minnen för livet.

Visar upp sig för OS?

Men frågan är om inte ett annat OS också kan ha spelat in i valet. NHL-spelarna kommer att göra comeback i vinterspelen i Peking om ett knappt år och Määttäs plats i laget är allt annat än huggen i sten.

Då Jukka Jalonen dessutom har visat en tendens att prioritera spelare han känner i sina uttagningar är frågan om Määttä hade OS-uttagningarna i bakhuvudet då han ställde upp för årets VM också. Men det stämmer inte, intygar han.

– Jag hade faktiskt inte tänkt på det alls. För mig handlade det främst om att få uppleva något som man kanske aldrig får chansen att uppleva igen. Och att få spela lite mer ishockey den här säsongen.

Määttä kommer på pappret att få stort ansvar i backledet tillsammans med Ville Pokka. Anton Lundell får i sin tur inleda sin VM-karriär på en ny position.

Jukka Jalonen ser nämligen Lundell som en ytter i lagbygget.

– Det är inget problem för mig. Jag har spelat som ytter tidigare och kan göra det riktigt bra. Klart att ansvarsområdena är lite annorlunda, men jag tror ändå att jag kan spela med mina styrkor – att spela bra med puck och skapa lägen, slår Lundell fast.

– Vi har gått igenom systemet grundligt och jag känner att jag vet vad som förväntas av mig. Nu räknar vi dagar tills vi får spela, avslutar han.

Finland inleder VM i ishockey på lördag klockan 16.15 med match mot USA. Du kan chatta om matchen på Yle Sportens hemsida.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply