Regeringen förhandlar om restaurangernas öppettider och alkoholförsäljningen – Sanna Marin: Samma regler ska gälla i hela landet | Inrikes


I dag fortsätter regeringen diskutera vilka tider på dygnet restaurangerna får ha öppet när coronarestriktionerna lättar i början av juni. Regeringen förhandlar under ledning av statsminister Sanna Marin (SDP) på Ständerhuset från och med klockan 10.

Ett besked om hur restaurangerna ska göra väntades redan i förra veckan, men eftersom regeringspartierna inte är eniga om hur länge restaurangerna ska få sälja alkohol har beskeden inte kommit.

I de planer regeringen lade fram för en vecka sedan skulle alkoholförsäljningen ta slut klockan 21 och restaurangerna stänga klockan 22. Men redan förra veckan fanns det inom regeringen press för att förlänga öppettiderna. Bland annat restaurangbranschens intressegrupper har krävt att få förlänga öppettiderna.

På grund av coronaviruset har restaurangerna endast fått sälja hämtmat sedan den 4 april.

Olika regler för olika områden vinner inte gehör

Förutom alkoholförsäljningen och öppettiderna kommer regeringen enligt förhandsuppgifter att fundera på hur man kan se till att till exempel säkerhetsavstånden hålls.

Regeringen kommer också att fundera på om samma regler ska gälla i hela landet, eller om man kunde införa något slags regionala lösningar.

– En regional gradering är en viktig fråga, men just nu har vi inte en sådan stomme i vår lagstiftning som möjliggör olika regionala lösningar. Vi måste bygga upp en sådan redan med tanke på en eventuell andra våg på hösten, säger finansminister Katri Kulmuni.

Både inrikesminister Maria Ohisalo och utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) sa utanför Ständerhuset att det vore knepigt att ha olika regler för olika områden.

Regionala lösningar väcker inte heller genklang i statsminister Sanna Marin (SDP).

– Restauranger är just sådana lokaler där endast ett fall räcker för att viruset ska spridas. Därför såg regeringen det som nödvändigt att stänga restaurangerna i hela landet utan att beakta till virusläget på olika områden. Därför anser jag att också de säkerhetsregler vi nu diskuterar ska gälla i hela landet, säger Sanna Marin.

Riksdagen beredd att behandla frågan i dag

MTV rapporterade i måndags att regeringen inte planerar införa några begränsningar för uteserveringarnas del.

– Enligt en del experter sprids viruset inte lika lätt utomhus, men jag själv ser att det också ute är viktigt att hålla avstånd och se till att viruset inte får spridas, säger Marin.

Förhandlingarna på Ständerhuset började klockan 10. Därefter ska statsrådet sammanträda för ett extrainsatt möte klockan 12.

Också riksdagen är beredd på att föra en remissdebatt om frågan ännu i dag.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply