Regeringen lovar snabbt krisavtal – Nyheter (Ekot)


– Vi kan absolut hamna i ett läge där det behövs ytterligare resurser, säger Magdalena Andersson.

Regeringen har enats med samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet om en extra vårändringsbudget som läggs fram inom kort. Hur mycket mer pengar myndigheterna som arbetar med corona eller regionerna som hanterar vården får kan inte Magdalena Andersson säga i dag. 

Samtidigt så ger Magdalena Andersson besked om att systemet med korttidsarbeten som presenterades nyligen kommer att införas redan före sommaren och inte första augusti. Systemet innebär att anställda får gå ner i arbetstid för att sänka företagens kostnader och rädda kvar jobb. Kostnaden delas sedan mellan anställda, företag och staten.

– Det handlar om att skydda svenska jobb, för att man i en sådan här kris inte ska i onödan bli av med arbetstillfällen, säger Magdalena Andersson.

Moderaterna är positiva till regeringens besked, men har också fler förslag för att stötta svensk ekonomi.

– Det är bråttom, det har gått väldigt fort de här dagarna där flera branscher har det väldigt svårt, säger Elisabeth Svantessoon, Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson.

Moderaterna är positiva till regeringens besked och ser en möjlighet till politisk enighet i riksdagen om åtgärder till stöd för att lindra effekterna av coronaviruset.

Men Moderaterna har också en rad förslag för att stötta svensk ekonomi för sammanlagt 30 miljarder kronor som inte behöver finansieras, säger Elisabeth Svantesson som är ekonomisk politisk talesperson.

För Moderaterna är det viktigt att stötta företag som får problem och där föreslås bland annat en möjlighet för företag att skjuta upp skatteinbetalning under ett år säger Elisabeth Svantesson.

– Det är bråttom, det har gått väldigt snabbt de senaste dagarna, där vi får rapporter om att till exempel flygindustrin, hotellbranschen och andra branscher nu kämpar väldigt hårt. Då behöver de här krisstöden finnas på plats redan nu, säger Elisabeth Svantesson.

Moderaterna vill alltså nå politisk enighet om att satsa totalt 30 miljarder kronor för att stimulera ekonomin. Det innebär bland annat 10 miljarder generellt till kommuner och regioner, höjt ROT-avdrag från 30 till 50 procent, tidigareläggning av infrastrukturinvesteringar och dessutom sänkta skatter på inkomster och pensioner.

Och på frågan är vad som händer om inte regeringen går med på satsningarna svarar Elisabeth Svantesson:

– Ja om regeringen är senfärdig och inte gör det som behövs, då kommer ju en majoritet i riksdagen hoppas jag inte vänta på regeringen. Men först och främst förväntar jag mej nu att regeringen tar ansvar och lägger fram dom åtgärder som behövs.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply