Regeringens beslut gick helt enligt Jaros ritningar – nu förbereder man sig för normala publiksiffror: “Ingen vill ställa sig i en korvkö som blir hundra meter lång” | Sport


Restriktionerna lättar – då knyts det nävar i fotbollsklubbarna i Finland. Regeringens publikbeslut betyder att ligalagen närmar sig lite normalare publiksiffror. För division 1-laget Jaro ser det ut att bli en mer eller mindre vanlig säsong.

Den 12 juli spelar Jaro sin första hemmamatch i division 1 mot MP. Då förväntar sig Jaros vd Fredrik Haga en vanlig tillströmning av publik.

I dag meddelade regeringen att publikrestriktionerna ändras från och med juli. I stället för totalt 500 åskådare på läktarna blir det 500 personer per sektion.

På Centralplan i Jakobstad finns det möjlighet att skapa tre olika sektioner och släppa in publiken från olika ingångar.

– Vi hade hoppats på den här utvecklingen när vi planerade. Om läget med coronaviruset är under kontroll kommer vi att kunna spela våra matcher under relativt normala omständigheter, säger Haga till Yle Sporten.

– När vi spelar vår första hemmamatch har andra klubbar och serier plogat vägen. Det har spelats flera omgångar i ligan, division 1, division 2 och damernas liga. Då är bilden ännu klarare för arrangemanget.

Nöjd med derbyupplägget

Jaros publiksnitt i division 1 har legat på ungefär 1100 åskådare. Klubben har sålt runt 800 säsongskort inför den här säsongen.

– I många klubbar har man varit lite rädda för att man tvingas kompensera dem som har betalat för ett säsongskort. Om dagens beslut håller får våra säsongskortsinnehavare, sponsorerna och VIP-gästerna valuta för pengarna. Det underlättar och ger större trovärdighet inför nästa säsong också.

Om dagens beslut håller får säsongskortsinnehavarna, sponsorerna och VIP-gästerna valuta för pengarna

I regeringens beslut finns föreskrifter. Alla sektioner ska vara avgränsade från varandra och de ska ha egna toaletter och restauranger. Jaro ska fundera på uppdateringar i serveringen och har sitt första planeringsmöte på måndag.

– Det behöver bli effektivare. Ingen vill ställa sig i en korvkö som blir hundra meter lång. Vi kanske inför mobila försäljningspunkter eller någon form av självservice.

Spelschemat för de österbottniska klubbarna i division 1 är dessutom gynnsamt med tanke på publiken. Inget derby spelas före augusti.

– Jakobs dagar i slutet av juli är inställt så det fanns inget behov av ett derby då. Vi är väldigt nöjda just nu. Dagens besked är en vinst för fotbollen och idrotten i Finland, säger Haga.

“En skänk från ovan”

Bland ligaklubbarna är tongångarna också positiva. Ilves väljer att flytta in på Ratina-stadion i juli för att utöka åskådarkapaciteten.

– Det här beslutet kom som en skänk från ovan för oss, säger Ilves vd Tomi Erola till STT.

Enligt Erola kommer Ilves att kunna ta in mellan 3000 och 5000 åskådare till sina matcher på Ratina. Ilves spelar normalt sina hemmamatcher på Tammela, men där hade kapaciteten blivit liten.

Jarkko Wiss i Ilves.
Jarkko Wiss och hans Ilves inleder säsongen på Ratina.
Jarkko Wiss i Ilves.
Bild: All Over Press
Jarkko Wiss,Ilves Tammerfors (Fotboll)

Med tanke på klubbarnas ekonomi är regeringens beslut en lättnad. Restriktionerna vid arenorna kommer att bli strikta, men intäkterna från biljetter och försäljning under matcherna kommer närmare det normala.

– Man måste komma ihåg att det här inte löser alla våra problem. Det får inte skapas en bild av att allt är bra nu, säger Jarmo Heiskanen, vd i KuPS, till Yle.

Heiskanen tror att KuPS kan få in maximalt 2000 åskådare till sina hemmamatcher när serien startar. I fjol landade snittet på över 2800 personer.

Haka har sålt för många säsongskort

I Kuopio kommer alla som har köpt ett säsongskort att få plats på läktarna. I Valkeakoski blir det inte så.

Nykomlingen FC Haka har sålt 2600 säsongskort och kommer att kunna ta in ungefär 1500 åskådare.

– Vi måste skapa en form av bokningssystem för säsongskortsinnehavarna, men nu får åtminstone fler komma och titta, säger vd:n Olli Huttunen till Yle.

I Helsingfors har HJK räknat med att de kan få in maximalt 2000 åskådare till matcherna i Tölö. HIFK spelar sina matcher på samma arena.

I fjol hade HIFK mellan 1600 och 2100 åskådare på sina hemmamatcher i grundserien (förutom det utsålda derbyt mot HJK). Ligans bästa publiklag HJK hade ett snitt på över 5400 åskådare under 2019.

Läs mer om hur arrangemangen kan se ut i praktiken här!Source link