Regeringens nya coronarekommendationer förvirrar idrottsfolket: “Motionen är en livlina för många när läget är så exceptionellt” | Sport


Sju idrottsförbund samlades under fredagen för att diskutera coronaläget och regeringens nya rekommendationer. Förbunden ser inte någon anledning att stoppa hobby- och tävlingsverksamheten på grund av viruset, rapporterar Yle Urheilu.

Coronafallen fortsätter att öka och för att få bukt på smittspridningen rekommenderar regeringen bland annat att man avbryter hobbyverksamhet där risken att smittas är större i de värst drabbade områdena.

Till den här typen av hobbyverksamhet hör inomhusbollsporter med högt tempo såsom innebandy, basket, futsal och ishockey. Rekommendationen gäller vuxnas hobbyer eftersom viruset inte spridit sig på samma sätt bland barn, enligt regeringen.

De nya rekommendationerna är en besvikelse för idrottsförbunden och rekommendationerna har också bidragit till förvirring.

Få situationer då viruset spridit sig

Enligt idrottsförbunden påverkas hundratusentals människor runtom i Finland av de här rekommendationerna.

Ari Vehniäinen vid finska Innebandyförbundet hoppas att beslutsfattarna kommer ihåg att idrott har stor betydelse för såväl människors fysiska hälsa som människors mentala välmående.

– Motionen är en livlina för många när läget är så exceptionellt. Idrottsförbundens gemensamma vilja är att vi kan fortsätta utöva idrott. Det är inte en bra situation på lång sikt om alla hobbyer avbryts och vi hålls inom fyra väggar, säger han.

Finska Innebandyförbundet beslutade på torsdagen att turneringarna spelas utan publik i de regioner där coronaläget är som värst.

– Man vet inte om coronaviruset har spridit sig i matchsituationer. Ett undantag är Mikkelin Jukurits och HPK:s U20-ishockeylag där människor smittades efter matchen. Men annars har det spelats tusentals matcher inom olika sportgrenar under säsongen utan att viruset spridit sig, säger Vehniäinen.

Var går gränsen mellan hobby- och tävlingsverksamhet?

Förbundet förstår att coronaläget är oroväckande, men tycker inte att det finns orsak att för tillfället avbryta hobby- och tävlingsverksamhet.

– Vi ökar inte antalet coronafall, det ser ut som om det inte funnits några som blivit sjuka under våra tävlingsevenemang. Försiktighetsåtgärderna har fungerat, så det finns inte någon anledning att avbryta hobby- och tävlingsverksamheten, säger Jyrki Filppu som är futsalordförande vid Finlands bollförbund.

Han säger att ansvarsfullt beteende vid sidan om idrottsaktiviteterna är en förutsättning för att det ska vara säkert på hobbyerna.

Förbunden önskar att rekommendationerna förtydligas för att få information om var gränsen mellan hobby- och tävlingsverksamhet går.

– Vi kan inte bestämma vad som är hobbyidrott på basis av regeringens beslut. Förhoppningsvis får vi entydiga instruktioner så att förbunden inte behöver tolka vad varje instruktion betyder, säger Ari Vehniäinen.

Sju förbund samlades

Idrottsförbunden diskuterade under fredagens möte också hobbyverksamheten som berör barn och unga, även om regeringens rekommendationer för tillfället endast gäller vuxnas hobbyer.

– Idrottsfolket vill förstås hålla fast vid deras hobbyer och se till att de kan garanteras. Vi talar om ett stort antal idrottare inom alla dessa grenar. Personligen tycker jag att man mycket väl kan fortsätta med idrottsaktiviteterna, säger Pirkka Antila vid Ishockeyförbundet.

Under fredagens möte deltog följande idrottsförbund: Finska Innebandyförbundet, Ishockeyförbundet, Finlands bollförbund, Finlands handbollsförbund, Volleybollförbundet, Basketförbundet och Organisationen för rinkbandy och ringette.

Artikeln är en översättning av Yle Urheilus artikel “Hallituksen uudet suositukset hämmentävät urheiluväkeä – toiveena on, että päättäjät ymmärtävät liikuntaharrastuksen tärkeyden” skriven av Jelena Läppänen och Emma Hyyppää. Översättningen gjordes av Märta Nummenmaa.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply