Region Stockholm håller pressträff om fältsjukhus i Stockholmsmässan


Enligt den ursprungliga planen skulle fältsjukhuset placeras vid den militära flygbasen Ärna, utanför Uppsala. Men på Socialstyrelsens inrådan ändrades det beslutet.

”Behovet av intensivvårdsplatser för patienter med covid-19 förväntas bli stort under kommande veckor”, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Fältsjukhuset byggs i mäss- och kongressanläggningen Stockholmsmässan, som ägs av Stockholms Handelskammare och Stockholms stad. Det är i nuläget oklart vad uthyrningen kommer att kosta.

– Jag kan inte kommentera det just nu. Vi jobbar just nu med att bistå Region Stockholm och Försvarsmakten på bästa sätt för att kunna etablera det här sjukhuset, säger Christina Kilström, kommunikationschef på Stockholmsmässan till SVT Nyheter.

Här rapporterar vi om utvecklingen i Stockholmsområdet vad gäller coronaviruset. SVT:s liverapportering gällande coronaviruset i hela Sverige och världen kan du hitta genom att klicka här.
Försvarsmakten ser också över behövet av sjuktransporter tillsammans med regionen.

Förhoppningsvis blir den gemensamma effekten påtaglig, säger Tomas Karlsson om samarbetet med region Stockholms

Ett fältsjukhus har nu transporterats från Göteborgs garnison och håller på att byggas upp vid mässan.

– Försvarsmakten har ställt sina resurser till befogade. Vi är stolta att vi har förmånen att använda den här resursen, ett sån kallat modifierat sjukhuskompani. Det här sjukhuskompaniet är normalt bemannat med 160 personer men nu kommer vi att reducera mängden personal för att hålla i byggnationen och driften igång och Region Stockholm bidrar med sjukvårdspersonal, säger Tomas Karlsson, chef mellersta militärregionen, under presskonferensen. 

Fältsjukhuset kan bidra med 30 intensivvårdsplatser.

– Vi är också beredda att dra ner på sjukvård i region Stockholm som kan vänta utan att det är stora medicinska risker. Akutsjukhusen har redan genomfört det och vi beslutade igår att det ska gälla hela hälso- och sjukvården, säger Björn Eriksson under presskonferensen.

Björn Eriksson berättar att man drar ner på sjukvård som inte är absolut nödvändig, även utanför sjukhusen. Då får man tag i utrustning och personal, säger han.

– Vi förbereder för det värsta, och då har vi möjligheten att ha vård utanför sjukhusen. Vi är tacksamma att Socialstyrelsen som riktat ljuset mot Försvaret.

-Vi befinner oss just nu i en situation där vi har ett ökande antal sjuka i covid-19, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson.

– För att ligga steget före har vi försökt höja kapaciteten inom sjukvården och vi vet att det kommer att krävas många intensivvårdsplatser.

JUST NU: Försvaret och regionen berättar om det planerade fältsjukhus i Stockholmsmässan, Älvsjö

Norrtälje lanserar en ny digital hjälpplattform för att de som behöver hjälp pga pandemin ska kunna få det. Det handlar om individer som inte själva uppsöker eller ingår i ordinarie omsorg eller sjukvård, men som nu behöver hjälp i vardagen, exempelvis med inköp, leverans av mat eller stöd i kontakten med myndigheter. Den nya plattformen norrtäljehjälper.se ska matcha invånares behov i vardagen till civilsamhälles-organisationer som kan hjälpa till med lösningar. Tanken är inte att frivilliga insatser ska ersätta den kommunala servicen, utan att komplettera den.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply