Rekordmånga kandidater i kommunalvalet – Sannfinländarna och SFP har sug men SDP har det svårare: “Ett generationsbyte på gång” | Inrikes


Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och De gröna säger att de har lyckats få ovanligt många kandidater att ställa upp i år. Kandidatlistorna för kommunalvalet blev klara i dag.

Kristdemokraternas partisekreterare Asmo Maanselkä har bråttom då Svenska Yle når honom per telefon. Han kör runt i Helsingfors för att få de sista underskrifterna till kandidatlistan.

KD har i år fått ihop cirka 1 930 kandidater, det är lite färre än vid förra kommunalvalet.

– Vi har nog haft lite problem med att få ihop listorna, men vi har haft stor framgång med att få kandidater i de österbottniska kustkommunerna, speciellt i Larsmo, säger Maanselkä.

Päivi Räsänen Kristillisdemnokraattien striimaustudiossa. Etualalla puoluesihteeri Asmo Maanselkä fasilitoimassa lähetystä.
Kristdemokraternas Asmo Maanselkä intervjuar partiordförande Päivi Räsänen under ett virtuellt valevenemang.
Päivi Räsänen Kristillisdemnokraattien striimaustudiossa. Etualalla puoluesihteeri Asmo Maanselkä fasilitoimassa lähetystä.
Bild: Petteri Bülow / Yle
Kristdemokraterna i Finland (KD),Kommunalvalet 2021,kommunalval,Päivi Räsänen,Asmo Maanselkä

Svenska folkpartiet som också är starkt i Österbotten ser ändå inte att Kristdemokraterna är något hot.

– Inte är det någon hemlighet att vi har hård konkurrens med Kristdemokraterna i Larsmo, men i övrigt borde det inte påverka vårt resultat, säger Sfp:s partisekreterare Fredrik Guseff.

Flytten av kommunalvalet har gett fler kandidater

Senast klockan 16 i dag ska partierna ha lämnat in sina kandidatlistor till kommunerna runtom i Finland.

Kommunalvalet skulle ursprungligen ha hållits den 18 april, men flyttades fram till den 13 juni på grund av coronaepidemin.

Flera partier säger att de har lyckats få några hundra nya kandidater under tilläggstiden, men att andra samtidigt har hoppat av – på grund av till exempel sjukdom eller flytt från kommunen.

Partisekreterarnas uppgifter om antalet nominerade är uppskattningar. De exakta siffrorna klarnar senare.

SDP: “Inte har det varit lätt, det är ett generationsbyte på gång”

Sannfinländarna har lyckats få ihop ungefär 5 800 kandidater, det är 2 000 fler än i valet för fyra år sedan.

– Vi hade bra fart och kö till partiledaren på alla våra torgmöten. Sen kom pandemin och störde kampanjen. Vi hade säkert haft 6 500 kandidater utan corona, farten tog slut, säger Matti Putkonen, verksamhetsledare på Sannfinländarna.

Sannfinländskt valtält uppställt på ett torg i Tammerfors.
I november ifjol var det ännu möjligt att ordna jippon på torget. Den här bilden är från en marknad i Tammerfors.
Sannfinländskt valtält uppställt på ett torg i Tammerfors.
Bild: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle
Tammerfors,Tampere Central Square,marknader (evenemang),tält,valkampanjer,Kommunalvalet 2021,Sannfinländarna

Statsministerpartiet Socialdemokraterna har inte haft lika mycket vind i seglen under nomineringen. Partisekreterare Antton Rönnholm medger att det har varit motigt.

– Inte har det varit lätt. Folk säger att det är brist på tid och sedan har vi många sådana som har varit aktiva jättelänge som nu säger att det är dags för yngre att ta över. Det är ett generationsbyte på gång, berättar Rönnholm.

SDP:n striimausstudiota valmistellaan lähetystä varten. Etualalla henkilö asentaa katosta roikkuvaa johtoa.
“Det ska finnas en sosse att rösta på i varje kommun. I Fastlandsfinland är det bara ungefär 15 kommuner där vi inte har kandidater”, säger Antton Rönnholm.
SDP:n striimausstudiota valmistellaan lähetystä varten. Etualalla henkilö asentaa katosta roikkuvaa johtoa.
Bild: Petteri Bülow / Yle
Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP),Kommunalvalet 2021

Socialdemokraternas mål var att nå upp till 6 000 kandidater, nu har man ungefär 5 600 kandidater.

– Det går ganska bra för partiet, i gallupundersökningarna är vi etta, så många tänker kanske att det nu är en bra tid att ge utrymme för nya förmågor, funderar Rönnholm kring orsaken till att generationsskiftet i partiet sker just nu.

Motigt i Centern, men de har ändå flest kandidater

Det stora kommunpartiet Centern har också haft svårare att hitta kandidater i år, men har trots det flest kandidater av alla partier.

Partisekreterare Riikka Pirkkalainen uppskattar att Centern har knappt 6 800 kandidater, medan partiet hade ungefär 7 500 vid valet för fyra år sedan.

Keskustapuolueen striimaustudiossa valmistaudutaan suoraan lähetykseen.
Centerns slogan i kommunalvalet är “Centern – gör önskningar till verklighet”
Keskustapuolueen striimaustudiossa valmistaudutaan suoraan lähetykseen.
Bild: Petteri Bülow / Yle
Centern i Finland,Kommunalvalet 2021,kommunalval

Samlingspartiet är för sin del nära att nå målet på 6 000 kandidater. Enligt partisekreterare Kristiina Kokko har partiet ordentligt över 5 900 kandidater på sina listor.

Både SFP och De Gröna är ovanligt nöjda med kandidatnomineringen

Svenska folkpartiet har lyckats öka antalet kandidater i flera stora städer som Helsingfors, Esbo, Vanda, Åbo och Vasa.

– Det ser riktigt bra och lovande ut. Vi har 1 385 kandidater, vilket innebär en märkbar ökning från förra valet då vi hade 1 324 kandidater. Det är första gången sedan 1984 som vi har ökat antalet kandidater från föregående val, säger partisekreterare Fredrik Guseff.

RKP.n vaalitapahtuma. Etualalla henkilö jonka pusakassa RKP:n leppäkerttu-logo ja kaulassa nauha, jossa teksti SFP-RKP, taustalla nainen jakamassa vaaliesitettä.
“I kommunalval är varje kommun ett eget litet val”, säger Sfp:s Fredrik Guseff.
RKP.n vaalitapahtuma. Etualalla henkilö jonka pusakassa RKP:n leppäkerttu-logo ja kaulassa nauha, jossa teksti SFP-RKP, taustalla nainen jakamassa vaaliesitettä.
Bild: Petteri Bülow / Yle
SFP,Svenska folkpartiet i Finland,Kommunalvalet 2021,valrörelse,valkampanjer

Ett annat parti som lyckats bra med kandidatnomineringen är De gröna. Partiet har 2 800 kandidater och det är nytt rekord.

Kampen står mellan Centern och Sannfinländarna

Vänsterförbundet går till val med temat “På barnens sida”. Partisekreterare Mikko Koikkalainen anmäler 3 000 kandidater i årets kommunalval. Det är 200 färre än senast.

– Det har skett en naturlig föryngring av kandidatlistorna, men vi har antagligen fortfarande fler män än kvinnor på listorna, säger Koikkalainen.

Muista turvavälit -kyltti Vasemmistoliiton vaaliteltalla
På de 26 största orterna har Vänsterförbundet lika många kandidater som senast, däremot har det varit svårare att få kandidater i de små kommunerna.
Muista turvavälit -kyltti Vasemmistoliiton vaaliteltalla
Bild: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle
Tammerfors,Tampere Central Square,marknader (evenemang),tält,valkampanjer,Vänsterförbundet,coronavirus,social distance,Kommunalvalet 2021

Koikkalainen anser att antalet kandidater verkligen har betydelse för hur ett parti klarar sig i valet. Många kandidater i en kommun betyder fler invalda.

I de mindre finska kommunerna kommer kampen att stå mellan Centern och Sannfinländarna, förutspår Koikkalainen.

Kommunalvalet ordnas den 13 juni. Förhandsröstningen sker mellan 26 maj och 8 juni.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply