Reuters källor: Görs nu skisser på en eventuell uppskjutning av OS – alternativa planer på bordet, plan B, C och D. | SportAtt inhibera OS är överhuvudtaget inte på kartan enligt IOK. Någon konkret plan på att flytta fram spelen har inte heller gjorts än. Enligt IOK:s president är det för tidigt och vore “ansvarslöst”. Men nu kan en sådan plan vara i görningen. Enligt Reuters källor har arrangörerna nu bett om en sådan plan och de har börjat skissas upp.

Enligt två av Reuters källor har OS-arrangörerna börjat planera att flytta fram OS.

Det bara dagar efter att Japans regerings talesman Yoshihide Suga sade att det inte finns några planer på att flytta fram spelen.

Nu menar ändå källorna som nyhetsbyrån Reuters pratat med att arrangörerna börjat rita upp planer på att flytta OS.

– Äntligen har vi blivit ombedda att skissa fram en plan för ifall att OS senareläggs, säger en av källorna som står nära arrangörsorganisationen och är involverad i att ta fram dessa planer.

Enligt källorna görs nu flera planer upp för att ta fram olika alternativ när OS skulle ordnas i stället för i sommar. I planeringen ingår att räkna ut eventuella kostnader för uppskjutningen.

– Vi gör alternativa planer – plan B, C, D – och tittar på olika tidsramar för när OS kunde arrangeras då det senareläggs.

Kan skjutas upp med allt från en månad till två år

Som ett alternativ som diskuteras finns också eventuella planer på att köra OS utan åskådare.

Desto mer de skjuter upp beslutet, desto mera förberedelser måste göras.

Den andra källan som Reuters pratat med bekräftade att de har gjort upp planer för att senarelägga OS och att det kan handla om en uppskjutning med ett eller två år.

Under diskussionerna har ändå också förekommit förslag om en uppskjutning med en till två månader. Arrangörsorganisationen lär ska diskutera de alternativ som nu tas fram i slutet av mars.

Reuters fick senare också en kommentar av arrangörsorganisationen.

“Inte ansvarsfullt att slå fast datum eller ta beslut”

Enligt två andra involverade i arrangemangen finns det en oro. En styrelsemedlem i organisationskommittén för OS i Tokyo menar att ett beslut borde tas snabbt.

– Desto mera de skjuter upp beslutet, detso mera förberedelser måste göras. Kostnaderna för inhiberingen kommer att gå i taket i så fall, säger styrelsemedlemmen till Reuters.

IOK:s president Thomas Bach tycker tvärtom att det inte överhuvudtaget är bråttom med ett beslut.

Det är klart att vi funderar på olika scenarier, men till skillnad från många andra har vi fortfarande fyra och en halv månad tid på oss

I en intervju med New York Times på torsdagen sade Bach att en inhibering av spelen inte är ett alternativ. OS ska gå av stapeln. Men att ta ett beslut om huruvida de sker inom den tidsram som planerat är det för tidigt att ta ställning till.

– Vad som gör krisen så unik och svår är osäkerheten. I dag kan ingen säga hur situationen kommer se ut i morgon, om en månad och allra minst om fyra månader. Därmed är det inte på något sätt ansvarsfullt att nu slå fast ett datum eller ta ett beslut. Det skulle bara vara baserat på spekulationer om en framtida utveckling, sade Bach.

Får medhåll av IAAF:s ordförande

Enligt honom har de ingen grupp som i nuläget spekulerar om hur situationen möjligen kommer att se ut då OS ska gå av stapeln.

Funderingar medger han ändå att de har.

– Det är klart att vi funderar på olika scenarier, men till skillnad från många andra ligor och organisationer har vi fortfarande fyra och en halv månad tid på oss till OS, sade Bach.

Att inhibera spelen finns ändå inte över huvudtaget på kartan enligt honom, något han anser att alla idrottare och åskådare bör känna till.

Också bland annat Sebastian Coe, internationella friidrottsförbundets (IAAF) ordförande håller med och sa i en intervju med BBC att det inte är någon idé att stressa fram ett beslut då så många månader återstår.

Källor: Reuters, BBC, NY TimesSource link

Be the first to comment

Leave a Reply