Rusningen till apoteken i Östnyland har avtagit – efterfrågan på desinfektionsmedel och munskydd är fortfarande stor | Östnyland


Än så länge har apoteken i Östnyland inte behövt införa begränsningar för hur många kunder som samtidigt får besöka apoteken. Personalen skyddas med bland annat plexiglas och handskar.

Vid Näse apotek i Borgå klara sig personalen än så länge ganska bra, berättar apotekaren Kirsi Paulamäki.

– Visst är det här exceptionellt men vi strävar efter att kunna upprätthålla kundservicen så länge som möjligt. Det här kräver att personalen hålls frisk.

För att försöka säkerställa det här har apoteket bland annat delat upp personalen i två grupper som arbetar helt avskilt från varandra.

Det här för att se till att åtminstone hälften av personalen kan arbeta ifall den andra halvan insjuknar.

– Vi tvättar ofta våra händer och betjäningsdiskarna har fått plexiglas. En stor del av personalen använder också handskar. Munskydd använder vi inte, säger Paulamäki.

Kvinna använder handdesinfektionsmedel
Efterfrågan på handdesinfektionsmedel är fortfarande stor.
Kvinna använder handdesinfektionsmedel
Bild: Mostphotos
coronavirus,COVID-19,Förkylning,Förkyld,förkylningar,infektionssjukdomar,virussjukdomar,smittsamma sjukdomar,influensa,desinfektion,handdesinfektionsmedel,handhygien

Paulamäki berättar att det i början av epidemin, i mitten på mars, kunde uppstå rusning men efter att folk uppmanades att vara hemma har läget återgått till det normala.

– Vi har inte gått in för att begränsa antalet kunder inne i apoteket. Antalet kunder just nu är ganska långt lika som i vanliga tider så vi klarar bra av att betjäna alla kunder.

För tillfället räcker också produkterna bra till. Åtgången på handdesinfektionsmedel har ständigt varit stort men Paulamäki berättar att också det har funnits till salu så gott som hela tiden.

– Det är munskydden som är en utmaning. De behövs nu just nu av staten så det är väldigt svårt att få tag på sådana till försäljning.

Trots att rusning inte längre uppstår är efterfrågan på både handdesinfektionsmedel och munskydd fortfarande stor.

– Det kommer konstant förfrågningar, både från privatpersoner och vårdhem.

Sibbo apotek stänger för städning mitt på dagen

Också personalen vid Sibbo apotek i Nickby har delats upp i två grupper för att se till att inte hela personalen skulle insjukna samtidigt.

– Mellan skiftbyten stänger vi butiken för en halvtimme och städar och desinficerar allting. Städar gör vi också flera gånger under dagens lopp, säger apotekaren Hans Fock.

Fock berättar att det senaste veckorna har varit bråda tider på apoteket. Antalet kunder har stigit och dessutom tar de nya säkerhetsåtgärderna mer tid.

Apotekare Hans Fock i Sibbo apotek.
Hans Fock, apotekare vid Sibbo apotek i Nickby. Arkivbild.
Apotekare Hans Fock i Sibbo apotek.
Bild: Yle / Leo Gammals
apotek,Sibbo,Nickby,apotekare,läkemedel,brist,sibbo apotek

– Vi tar nu också emot beställningar per telefon och för ut mediciner till parkeringsplatsen och debiterar kunderna där. Vi har också hemtransport. Det här är mer tidskrävande än då kunderna själva kommer till disken.

Än så länge har apoteket inte infört begränsningar på antalet kunder som samtidigt får vistas inne i apoteket.

Också i Nickby är kunderna ute efter munskydd och desinfektionsmedel.

– Kunderna frågar efter det dagligen och handdesinfektionsmedlet har tidvis varit slut. Munskydd har vi inte alls fått, säger Fock.

Personalen på jobb som vanligt i Lovisa

– Trots säkerhetsåtgärderna kan man säga att vardagen snurrar på som normalt, säger Tommi Saarelainen, apotekare vid Apoteket Kronan i Lovisa.

Säkerhetsåtgärder som införts är bland annat plexiglas och ökad användning av handdesinfektionsmedel.

– Vi desinficerar dessutom våra ytor flera gånger per dag och personalen bär handskar.

apteekin hyllyt
Förutom handdesinfektionsmedel och munskydd har apoteken i Östnyland gott om mediciner och produkter.
apteekin hyllyt
Bild: Ville Viitamäki / Yle
apotek

Saarelainen berättar att det än så länge inte har varit aktuellt med att dela upp personalen eller att införa begränsningar på antalet kunder.

– Vi har inte riktigt haft några längre köer och antalet kunder har också jämnat ut sig.

Precis som i Borgå och Sibbo är efterfrågan på handdesinfektionsmedel och munskydd fortfarande stor också i Lovisa.

– Kunder frågar efter dem dagligen. Vi får små mängder handdesinfektionsmedel då och då och munskydd har vi egentligen inte alls fått trots att vi beställt sådana.

Hemkörning av mediciner i Lappträsk

Taina Santala, apotekare vid Lappträsk apotek, berättar att de senaste veckorna har varit livliga men att det än så länge gått bra.

– I början var det rusning men nu har läget lugnat ner sig. Vi får fortfarande ganska mycket telefonsamtal men läget är betydligt lugnare nu jämfört med läget för två veckor sedan.

Santala berättar att kunderna främst frågar efter handdesinfektionsmedel och munskydd men också vanliga receptbelagda mediciner.

– Ibland har vi handdesinfektionsmedel och ibland inte. Vi får inte så mycket produkter som vi skulle vilja beställa då det är slut i lagren.

Lappträsk apotek
Arkivbild på Lappträsk apotek.
Lappträsk apotek
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson
lappträsk apotek

Santala berättar att Lappträsk är en så liten kommun att de inte behövt vidta några större åtgärder, såsom att begränsa antalet kunder inne i apoteket eller dela upp personalen.

– Vi har handskar på och håller tillräckligt med avstånd till kunderna. Därtill har vi uppmanat kunderna att inte komma med flunsa till apoteket.

När Yle Östnyland ringer upp Santala har hon nyss kommit tillbaka till apoteket efter att ha kört hem mediciner till kunder.

– Vi har börjat köra ut mediciner till kunder som hör till riskgrupper och inte själva kan besöka apoteket.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply