Rysk atomubåt med kapacitet för kärnvapen i Östersjön


Kärnvapenbärande ubåtar är extremt ovanliga i Östersjön så vitt det är känt.

Strax efter klockan 16 på torsdagen befann sig den 154 meter långa atomubåten söder om Gedser. Det kan jämföras med en svensk ubåt som är 60 meter lång och drivs med dieselelektriska motorer.

Passagen in i Östersjön skedde i ytläge genom Stora Bält på torsdagsförmiddagen.

”Vi kan bekräfta att det passerat en rysk ubåt av Oscar-klass genom danska farvatten i dag” svarar Lars Skjoldan, presschef vid Danmarks försvarshögkvarter i ett mejl till SVT Nyheter.

Även Sveriges Försvarsmakt följer ubåtens rörelser. Man kan inte uttala sig om dess beväpning.

– Den har förmågan att bära kryssningsrobotar. Men vad den har, det vet inte jag. Vi har kontroll på det som rör sig. Vi följer verksamheten. Det gör vi alltid, säger major Kristina Swaan, vakthavande kommunikatör i Försvarsmakten.

Den ryska Oscar II ubåten med kapacitet för kärnvapen befann sig söder om danska Gedser på torsdagseftermiddagen. Foto: Google

Kärnvapenrobotar ombord

Den reaktordriva ubåten tillhör ryska Nordflottan på Kolahalvön och är vanligtvis beväpnad med 24 kryssningsrobotar av typen ”Granit”, enligt tidigare uppgifter i nyhetsbyrån Tass då ubåten Orel (Örnen) seglade in i Östersjön sommaren 2018.

Såvitt det är känt var det första gången en rysk atomdriven ubåt med kryssningsrobotar som kan utrustas med kärnvapen övade i Östersjön. Ubåten medförde då fyra stycken kärnstridsspetsar, enligt tidigare uppgifter till SVT.

Nu är en ubåt av samma klass på väg in i Östersjön igen. Det är oklart om det är Orel (Örnen) även denna gång. Ubåten är sannolikt på väg till den stora flottparaden som ryska marinen genomför varje år i slutet av juli i Sankt Petersburg och i flottbasen Baltijsk i Östersjön. Men den kan komma att öva före och efter uppvisningen.

”Den danska Försvarsmakten kan inte kommentera orsaken till passagen genom danska farvatten. Vi kan inte heller kommentera eventuell beväpning” svarar Lars Skjoldan SVT Nyheter.

En rysk Oscar II atomdriven ubåt har kapacitet för 24 kryssningsrobotar och kärnvapentorpeder. Foto: Air Transport Wing Aalborg

Atomubåten ”Orel” drabbades av en stor brand 2015 när den låg i torrdocka vid varvet i Severodvinsk.

Orel är ett systerfartyg till atomubåten Kursk som sjönk år 2000 efter att en torped exploderat ombord och hela besättningen med 118 personer omkom. Kursk var också en ubåt av Oscar II-klass.

I slutet av mars 2020 rapporterade Barents Observer att besättningen ombord på Orel hade försatts i karantän efter att en person ombord testats positiv för corona.

Det är ett dansk Herculesflygplan som fotograferade den ryska atomubåten i Skagerak före inpassagen till Östersjön. Foto: Air Transport Wing AalborgSource link