Så här påverkas Österbotten av coronaviruset | Österbotten


Corona-situationen förändras i mycket snabb takt nu och myndigheter tar till åtgärder. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Teatrar i Vasa fortsätter som normalt

Teaterpremiären Pikku Vampyyri kommer att äga rum vid Vasa stadsteater under torsdagskvällen som planerat.

Teaterchefen Seppo Välinen säger att styrelsen kontinuerligt håller möten och diskuterar läget. Man för också diskussioner med staden.

– Än så länge forsätter vi som planerat men är redo att vidta åtgärder när det kommer nya direktiv, säger Välinen till Yle Österbotten.

Också vid Wasa teater fortsätter verksamheten som normalt, för tillfället.

– Styrelsen kommer att mötas ikväll och fundera vidare. Men genrepet av Månskensprinsen kommer att gå av stapeln som planerat, säger marknadsföringschef Jan Fröjdö.

– Jag gissar att vi nog kommer att vidta åtgärder. Men i vilken mån har inte klarnat ännu, tillägger Fröjdö.

UM avråder från allt resande

Utrikesministeriet avråder från allt resande på grund av coronaviruset. Enligt Utrikesministeriet har risken att insjukna i coronasmitta ökat i Europa och överallt i världen.

Hotellen i Österbotten märker allt tydligare av coronaviruset i form av avbokningar. Till exempel på hotell Astor i Vasa fick man enbart under onsdagen 300 avbokningar.

En skylt med texten Astor på en röd vägg.
Hotell Astor i Vasa har fått hundratals avbokningar.
En skylt med texten Astor på en röd vägg.
Bild: YLE/Rolf Granqvist
hotell,Vasa,hotell astor hotel astor

Många företag har blivit tvungna att avboka konferensresor på grund av coronaviruset. En del företag har ändå meddelat att de inplanerade resorna inte avbokas helt utan skjuts upp till hösten.

På stadshotellet i Jakobstad har beläggningen sjunkit med 10 -15 procent den här veckan. Det är de utländska gästerna som har avbokat sina övernattningar.

På hotell Red & Green i Närpes som hör till samma hotellkedja som Astor har man hittills bara fått enstaka avbokningar.

Vid hotellkedjan Scandic kommenterar man inte bokningsläget med hänvisning till börsregler.

Resebolag håller krismöten

Resebolaget Ingves och Svanbäcks vd Kennet Svanbäck kommer ut från ett möte när Yle Österbotten når honom. Det har hållits krismöte.

– Vi har väldigt många grupper på väg ut i världen och nu är det oerhört mycket jobb med att få tillbaka bokningarna och styra pengarna till kunderna.

– Det är tungt och jag lider med personalen. De har lagt sin själ och sitt hjärta i produktionen, marknadsföringen och försäljningen. Och så dras mattan undan. Men när något sådant här händer så är förstås människors hälsa det allra viktigaste, säger Svanbäck.

Kunderna har varit förstående.

– De som vi redan varit i kontakt med tycker förstås att det är synd att deras resa avbokas, men samtidigt förstår de läget och deltar gärna i de resor som vi blir tvunga att skjuta på.

Det handlar om tusentals av resebolagets kunder som drabbas i och med att coronaviruset klassas som en pandemi.

– Rent ekonomiskt blir det här en stor smäll. Det handlar om miljoner euro. Vad konsekvenserna blir är för tidigt att säga. Vi måste bara hoppas att vi kan genomföra många resor till hösten och minimera skadorna, säger Svanbäck.

Vid Oravais trafik säger vd Niklas Iso-aho att man nu prioriterar kunderna och inte sätter tid på att tala med media.

Österbottniska taxibolag känner också av konsekvensarna

Simon Holmqvist är taxiföretagare i Jakobstad och han säger att det sunda bondförnuftet ännu borde räcka långt.

– Det är viktigt med god handhygien och att hålla bilarna rena. Jag vet inte vad vi annat kan göra just nu. Kunderna ska ju transporteras.

I större städer vill inte taxichaufförer att kunderna sitter i passagerarsätet men i städer som Jakobstad är det ganska vanligt.

– En försiktighetsåtgärd kunde vara att man ber kunden sitta bak i bilen.

Två taxibilar och en taxiskylt.
Två taxibilar och en taxiskylt.
Bild: Antti Lähteenmäki / YLE
taxi

Holmqvist tror inte det finns någon risk för att kunderna blir utan taxiskjuts. Åtminstone inte ännu.

– Jag blir väl inte helt förvånad om pandemin leder till det men vi är nog inte där ännu. Men det är viktigt att alla tar sitt ansvar eftersom det påverkar så många människor. Konsekvenserna kan bli stora.

Roland Kronqvist är också taxiföretagare i Jakobstad och medlem i andelslaget Ula-taxi i Jakobstad.

– Man är nog ganska utsatt. Vi träffar så väldigt många människor varje dag. För min egen del tänker jag mest på riskgrupperna och hur jag kan göra för att minska riskerna för de personerna.

Blir bilen kontaminerad måste den rengöras eller kanske stå en dag så att viruset dör.

– Det har inte kommit någon information eller instruktioner om hur jag borde göra men förstås så ska hygienen vara god, säger Kronqvist som inte själv är oroad över att smittas.

– Jag hade en kompis med svininfluensan och trots att jag hälsade på honom så blev jag inte smittad.

Svårt att sia om ekonomiska följder

Taxiföretagen kan också lida ekonomiskt på grund av coronavirussmittan.

– Eftersom näringslivet redan infört restriktioner med resor, möten och sådant så är det förstås mindre folk som ska skjutsas till och från flygplatsen. Hurudana följder det får så är svårt att säga i nuläget.

I Närpes känner sig Ralf Wilson, vid Wilsons taxi och buss, aningen oroad.

– Det kom ett mejl från Ula-Vasa om FPA-körningar och att vi inte ska köra patienter som uppvisar symptom på coronaviruset.

Kan ni göra sådana bedömningar?

– Nej. Vi är ju inte utbildade att göra sådana bedömningar. Visserligen har frun sjukvårdsutbildningen, men hon vet ju inte hur en människa påverkas av coronavirus i begynnelseskedet.

Enligt meddelandet ska Wilsons ringa ambulans om en person misstänks vara smittad av viruset. Och om kunden hunnit in i bilen innnan symptomen visar sig, så ska bilen rengöras.

Wilsons gör inte så många FPA-körningar men han tycker ändå att det är konstigt att det kommit så lite information.

– Förutom det korta mejl som kom via Ula-Vasa så har vi inte hört något.

Stora publikevenemang ställs in

På torsdag eftermiddag kom regeringen med rekommendationen att alla publikevenemang med över 500 deltagare borde ställas in. Många österbottniska evenemang har följt regeringens riktlinjer.

Redan i onsdags kunde vi berätta att EnergyWeek i Vasa ställs in på grund av coronasmittan – också ett flertal andra evenemang i regionen ställs nu in, bland annat den företagarkryssning som skulle äga rum nu på veckoslutet flyttar till hösten.

Studentfesten Pampas nationaldag i Vasa samt Skolmusik 2020 i Jakobstad ställs också in. Likaså funderar man på att ställa in Stafettkarnevalen i Vasa.

Studerande firar Pampas nationaldag på Vasa torg.
Det blir ingen Pampas nationaldag i slutet av mars.
Studerande firar Pampas nationaldag på Vasa torg.
Bild: Yle/Ossian Skog
Pampas nationaldag,studerande,Vasa

Skolorna förbereder åtgärder

Nu på torsdag förmiddag träffas ledningsgruppen för den grundläggande utbildningen i Vasa för att gå igenom hur man ska förbereda sig för viruset.

Undervisningsministeriet och social- och hälsovårdsministeriet meddelade på torsdag att det kan bli nödvändigt att organisera om skolarbetet. I praktiken kan det bli fråga om att organisera undervisningen på annan plats och på annat sätt.

Social- och hälsovårdsministeriet uppmanar också arbetsgivare att i så hög grad som möjligt låta de anställda gå in för distansarbete och uppmanar alla som känner av influesasymptom att stanna hemma.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply