Så långt borta är coronavaccinet


Det är en handfull av vaccinprojekten som de senaste veckorna har redovisat lovande resultat i försök på människor.

– Kinesiska Sinovac kan segla upp som det mest intressanta projektet nu. De använder avdödade virus och har kommit långt i sina tester, säger Matti Sällberg, vaccinforskare på Karolinska institutet till SVT.

Testats på apor

Till skillnad från de flesta andra projekten använder Sinovac-vaccinet ”CoronaVac” avdödade virus, vilket är en mer beprövad metod än vissa av de konkurrerande projekten.

Både kinesiska Sinovacs vaccin och det brittiska vaccinprojektet ”AZD1222” från Astrazeneca och Oxford-universitetet har testats på apor. Bägge dessa vaccinkandidater har i de testerna visat sig generera neutraliserande antikroppar, alltså sådana som slår ut coronaviruset.

– Men med Astrazenecas vaccin fick aporna fortfarande infektionen, fast utan att de drabbades av symptom, säger Matti Sällberg.

Det här innebär att viruset fanns kvar i apornas luftvägar när de hade smittats, men utan att de blev sjuka. Ett sådant vaccin skulle ändå kunna innebära ett visst skydd. Utmaningen är enligt Matti Sällberg också att hitta en dosnivå för vaccinen där man får bra effekt men slipper allvarliga biverkningar.

Dosnivå fortfarande ett frågetecken

Just nu testas vaccinen i flera olika dosnivåer, och skillnaderna i hur mycket antikroppar man får är relativt stor beroende på dosnivån, men risken för biverkningar ökar också.

– Upp till 60 års ålder är det redan nu en så liten risk att man får en allvarlig infektion av coronaviruset, och då blir det svårt att motivera ett vaccin med risk för allvarliga biverkningar, säger Matti Sällberg.

Däremot tror han att det kommer anses mer rimligt att acceptera biverkningar för personer i riskgrupper.

Men frågan är ändå om de första vaccinen som börjar levereras kommer att vara så effektiva som det är önskvärt. Astrazeneca har sagt att de kan ha ett vaccin färdigt redan i september, och nyligen skrevs kontrakt med ett antal europeiska länder på 400 miljoner doser. Även Sverige förhandlar med Astrazeneca.

Men att som Astrazeneca utlova att man kan leverera ett färdigt vaccin i september menar Matti Sällberg är problematiskt:

– Det man gör avkall på i så fall, om man ska ha det klart så snart, är bevis på att vaccinet verkligen ger ett riktigt bra skydd. Det blir såklart en cost-benifit-avvägning om man tycker att det är tillräckligt bra för att i alla fall ge ett visst skydd inför en andra våg, säger han.

Han tror att flera av vaccinprojekten kommer att kunna ha möjlighet att börja leverera redan någon gång runt årsskiftet.

– Det är faktiskt helt otroligt snabbt, säger Matti Sällberg.

I faktarutan nedanför sammanfattas läget för några av de längst komna vaccinen mot covid-19.

Mer om corona och forskningen: Se ”Vetenskapens värld – Vägen ur corona” i SVT Play samt måndag 22 juni 20.00 i SVT2.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply