Så ska flyg till Gotland och Norrland säkras i viruskrisenNorrland och Gotland riskerar att bli utan flyglinjer i viruskrisen. För att säkra samhällsviktiga transporter ger regeringen Trafikverket i uppdrag att upphandla flyg på ett antal sträckor.

Det beskedet lämnade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vid en pressträff tillsammans med Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centern, och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

– Det finns behov, nu när flyget ligger nere, att säkra samhällsviktiga transporter av materiel men också personer, sade Eneroth.

Trafikverket har fått i uppdrag att så fort som möjligt ingå avtal om flygtrafik till ett antal destinationer i Norrland och till Gotland. Formellt innebär det att regeringen inför en temporär allmän trafikplikt till sju städer i Norrland från Arlanda samt från mellan Arlanda och Gotland.

Läs mer: Tesla visar hur de bygger respiratorer av bildelar

– Skulle vi inte göra något är det uppenbart vad som skulle ske: Det skulle bli ett totalt stopp i flygtrafiken inrikes, bedömer Emil Källström.

Flera mellanlandningar

Han understryker att det kan bli tal om flera mellanlandningar, högst tre, på vissa sträckor för att klara trafiken till ett rimligt pris.

– Det är en annan typ av flygtransporter än vi är vana vid, men det är ett bra sätt att klara miniminivån och säkra samhällsviktiga transporter, säger Tomas Eneroth.

Läs mer: Bilfabriker tillverkar visir: ”Godkänd av sjukvården”

Det blir dock ingen behovsprövning när det gäller vilka som får köpa biljett, enligt Eneroth.

Regeringen och samarbetspartierna skjuter till 105 miljoner kronor för Trafikverket att handla upp linjer för. Det ska räcka i högst fem månader, men trafik ska handlas upp en månad i taget.

Klart snart

Trafikplikten innebär i praktiken att ett visst antal turer ska upprätthållas enligt avtal med flygbolagen, säger Lena Erixon.

– Vi hoppas att vi ska få i gång trafiken i närtid, säger Lena Erixon om när flygrutterna kan vara säkrade och tillägger att det bör gå att klara på en vecka.

Läs mer: Ökade utsläpp tecken på återhämtning

Bara Norrland och Gotland omfattas av åtgärden.

– I andra delar av landet ser vi att vi kan säkerställa behovet med andra transportmedel, motiverar Tomas Eneroth.

Han poängterar att det är viktigt att hitta balansen mellan att möjliggöra nödvändiga transporter och att minska onödigt resande.

– Vi kan inte ha en ordning där vi inte har några flygtransporter i Sverige. Samtidigt har vi ett intresse av att inte öka passagerartrafiken och smittspridningen, säger inrikesministern.

Fakta: Här är flyglinjerna som berörs

Kiruna–Arlanda

Luleå–Arlanda

Umeå–Arlanda

Östersund–Arlanda

Skellefteå–Arlanda

Örnsköldsvik–Arlanda

Sundsvall–Arlanda

Visby–Arlanda

Källa: Regeringen

Source link