Samhällets tudelning håller i sig, visar ännu en undersökning – och fyra andra nyheter att ha koll på – Inrikes – svenska.yle.fi


God morgon! Här listar vi några nyheter att ha koll på den här fredagen.

Samhällets tudelning håller i sig

Låginkomsttagare går fortfarande miste om klart fler levnadsår än de med högre inkomster. De samhälleliga klyftorna är inte på väg att minska, visar en undersökning från THL.

Den här gången gäller det förlorade levnadsår. Under år 2017-2019 förlorade de som hade de lägsta inkomsterna mångfaldigt fler levnadsår på grund av förtida dödsfall jämfört med de som hade de högsta inkomsterna.

Finland har redan länge haft som mål att öka jämlikheten i hälsa och välfärd. Ändå är skillnaderna mellan olika socioekonomiska grupper fortfarande stora.

Sverige börjar kräva covidintyg också av nordiska resenärer

Från och med tisdag ska också nordiska resenärer uppvisa covidintyg vid inresa till Sverige. Samma krav gäller för resenärer från alla EU-länder.

Kravet gäller däremot inte svenska medborgare eller permanent bosatta i Sverige.

Statsminister Sanna Marin säger att hon hade förståelse för Sveriges inställning och diskuterade saken med Sveriges statsminister Magdalena Andersson i samband med EU-toppmötet.

Läs det senaste om coronaviruset i Finland och världen här.

Ett covidintyg på en mobilskärm med Sveriges flagga i bakgrunden.

Bildtext

Sverige kräver från och med tisdag covidintyg också av nordbor.

Bild: STR/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Anställd vid Helsingfors stads bostadsbolag fick gåvor av företag som har mutat tjänstemän runt om i landet

En anställd vid Helsingfors stads bostadsbolag (Heka) döms i rätten för att ha tagit emot mutor av ett företag han beställde produkter av.

Han fick elektronik och presentkort till ett värde av nästan 1 500 euro mellan åren 2010 och 2016. Gåvorna skickades till hans hemadress. Under samma tid beställde han för Hekas räkning produkter av företaget för 7 375 euro, varav största delen gick till issmältningsmedel.

Det var en sällsynt kort rättegång eftersom den åtalade medgav brottet utan omsvep. Han ville heller inte höras i rätten desto mer.

Hus och en skylt där det står heka.

Bildtext

Den dömda arbetsledaren ansvarade för fastighetsskötseln vid flera av Helsingfors stads bostadsbolags hus. Huset på bilden har inget med det här fallet att göra.

Bild: Christoffer Gröhn / Yle

Käglorna faller snabbt när coronakaoset har satt England i gungning: “Antalet smittade slår genom taket”

Hälften av helgens Premier League-matcher är strukna. Coronasmittan sprider sig som en löpeld och nu viftar tränare för att ta en paus – då säsongens mest intensiva skede med fyra ligaomgångar väntar.

Premier League-ledningen visar för tillfället inga planer på att sätta stopp. Klubbarna ska hålla ett möte på fredag morgon för att försöka hitta en väg framåt.

“Trots att vi ser ett växande antal smittade är det ligans målsättning att fortsätta med det nuvarande matchprogrammet i den mån hälsoläget tillåter. Alla matcher under helgen är i nuläget tänkta att genomföras som vi har planerat”, säger ligan i ett uttalande.

Virgil van Dijk firar med Mohamed Salah.

Bildtext

Backstjärnan Virgil van Dijk är en av tre spelare som inte är tillgänglig i Liverpool just nu.

Bild: Shutterstock/All Over Press

Demokrater säger farväl till Hongkongs parlament – ensidiga val kör dem på dörren

För första gången ställer den demokratiska oppositionen inte upp några kandidater i söndagens omstridda parlamentsval i Hongkong.

Valsystemet har förändrats på ett sätt som minimerar demokraternas chanser att bli invalda, och dessutom sitter nästan alla demokratiska ledare som bäst i fängelse.

Ett märkligt parlamentsval ordnas nu i det formellt autonoma Hongkong. Så gott som alla kandidater stöder Hongkongs impopulära ledning, och de är också lojala mot kommunistpartiet som styr det övriga Kina.

I synnerhet unga Hongkongbor väntas låta bli att rösta i parlamentsvalet. Bland dem är missnöjet med Hongkongs ledning och Kina särskilt utbrett.

Bildtext

I synnerhet unga Hongkongbor väntas låta bli att rösta i parlamentsvalet. Bland dem är missnöjet med Hongkongs ledning och Kina särskilt utbrett.

Fredagen bjuder till en början främst på uppehållsväder.

I kväll mulnar det och i natt blir det på många håll snöfall, vid västkusten mestadels regn.

Temperaturen är mellan -3 och +3 grader.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply