Sammanhållningen nyckeln bakom lyckad säsong – spännande höst väntar för Vasa IFK när ligaplatsen ska avgöras: “Känt att vi kan vinna alla matcher” | Sport


Coronavåren gjorde Vasa IFK till ett mer sammansvetsat lag och det tog spelarna med sig ut på planen då seriespelet körde igång. Laget radade upp segrar i somras och när säsongen nu ska avgöras är VIFK med i kampen om ligaplatsen.

Vasa har saknats på damernas ligakarta under de senaste fem åren. År 2015 spelade Vasa IFK i ligan men föll tillbaka till division 1 efter endast en säsong.

Sedan dess har näst högsta nivån varit lagets hemvist, där man varje år hört till de främsta lagen men inte lyckats ta steget tillbaka till ligan.

I år har man en stark sommar bakom sig och är inblandat i toppstriden i division 1. Tolv omgångar in i serien ligger Vasa IFK på andra plats i tabellen.

– Det har varit en tuff, men också rolig, säsong. Det har varit utmanande men samtidigt har vi känt att vårt eget spel börjat rulla på bättre och bättre. Jag har alltid trott på oss, att vi är bra och nu har vi lyckats hålla en hög nivå, säger backen Camilla Backlund till Yle Sporten.

– Jag är otroligt stolt över det arbete vi gjort både före och under säsongen, fyller anfallaren Fanny Forss i.

Fanny Forss springer
Fanny Forss är VIFK:s bästa målskytt den här säsongen.
Fanny Forss springer
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist
fotboll,Vasa IFK,Fanny Forss

Sammansvetsat lag

Inom Vasa IFK betonar både spelare och ledare att det är sammanhållningen som tagit laget till den position man har nu.

När coronaviruset stoppade all idrott i våras och spelarna inte kunde träna tillsammans höll man ändå kontakten och det gjorde laget mer sammansvetsat.

– Vi talade med varandra hela tiden och när vi kunde börja träna tillsammans så kändes det som att vi aldrig skulle ha varit ifrån varandra. Det visade att vi brydde oss om varandra och vi hade kanske inte haft chans att visa det om inte viruset hade slagit till.

– Vi kanske har sagt det tidigare men nu visade vi det och tog oss tid att fråga hur alla mår. Nu tror jag att den kärleken och passionen syns på planen då vi spelar, säger tränaren Kris Huckstepp.

Är du överraskad över hur bra det gått i år?

– Vi har kanske inte har de mest tekniska spelarna i division 1, men jag anser att vi har den bästa gruppen. Alla spelare och tränare förtjänar framgång efter det som man gjorde under den fruktansvärda tiden.

– Jag kanske är lite förvånad över hur bra det gått men de förtjänar det efter allt jobb de lagt ner, säger han.

Kris Huckstepp
Kris Huckstepp är tränare för Vasa IFK.
Kris Huckstepp
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist
fotboll,Vasa IFK,kris huckstepp

Många segrar gav självförtroende

På grund av coronapandemin startade säsongen senare än vanligt och med ett annorlunda upplägg. Division 1-lagen delades in i tre zoner där Vasa IFK först spelade dubbelmöten mot FC Sport-j, TuWe och P-Iirot.

Sedan startade den riktiga säsongen med en enkelserie mot alla lag. Efter gruppspelet hade Vasa IFK tagit 16 av 18 poäng.

– Vi har ett nytt lag med unga spelare men alla vill framåt. Vi fick självförtroende i början av säsongen då vi vann flera matcher i rad.

– Jag är glad över hur bra det gått för oss, och efter varje match har jag känt att vi kan vinna alla matcher, säger Fanny Forss som är Vasa IFK:s bästa målskytt den här säsongen.

Inför slutspurten i division 1 är allt fortfarande öppet. Fem omgångar återstår och Vasa IFK ligger fem poäng bakom ettan HPS. Ettan avancerar direkt till Nationella ligan medan tvåan får kvala, och alla de återstående matcher är oerhört viktiga med tanken på toppstriden.

– Tidigare år har vi tappat placeringar under de sista omgångarna, och man bygger alltid upp en förhoppning att vi ska vara där i toppen. Vi lägger ingen press på oss utan kör på en match i taget och så ser vi hur långt det räcker, säger Camilla Backlund.

Camilla Backlund med bollen
Camilla Backlund.
Camilla Backlund med bollen
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist
fotboll,Vasa IFK,Camilla Backlund

Ligan nästa säsong?

Vasa IFK har en långsiktig målsättning att bli ett ligalag igen, men även om man nu ligger bra till i division 1 så vill man inte lägga fokus på att avancemanget ska ske redan i år.

– Målsättningen är att vi ska hållas friska och kunna njuta ända tills säsongen är slut. Sedan får vi se hur långt det räcker. Naturligtvis vill vi sluta etta eller tvåa i serien, men bara vi ger allt i de sista matcherna så är jag nöjd och accepterar vår placering.

– Vi har en bra organisation och i något skede kunde Vasa IFK spela i Nationella ligan. Vi får se när det sker, säger Huckstepp.

Både Fanny Forss och Camilla Backlund spelade i ligan senast det begav sig.

– Förstås har man ambitioner att vara där och jag tror att vi kan klara det. Det skulle vara häftigt men det är inget som är hugget i sten att vi ska dit. Vi gör vad vi kan och tror på oss själva och så ska vi hoppas att vi når dit, säger Backlund.

– Det är nog skillnad på division 1 och ligan, och det skulle nog vara jätteroligt att få uppleva ligan igen, säger Forss.

Vasa IFK:s matcher i division 1:

13.6 TuWe – VIFK 1–2

16.6 VIFK – FC Sport-j 5–2

28.6 VIFK – P-Iirot 2–0

4.7 FC Sport-j – VIFK 0–0

11.7 VIFK – TuWe 2–1

19.7 P-Iirot – VIFK 1–6

2.8 IK Myran – VIFK 1–0

9.8 VIFK – HPS 0–1

15.8 RoPS – VIFK 0–1

22.8 NJS – VIFK 0–1

5.9 VIFK – FC Hertta 2–0

12.9 VIFK – ONS 3–0

27.9 PKKU – VIFK

10.10 VIFK – HauPa

17.10 P-Iirot – VIFK

31.10 TuWe – VIFK

7.11 VIFK – FC Sport-jSource link

Be the first to comment

Leave a Reply