Serie A-klubbarna kan få börja träna om tre veckor – idrottsministern tvekar över riktlinjerna: ”Situationen är komplicerad” | Sport


Italien kommer att börja öppna upp landet i två steg och för för Serie A-spelarna betyder det att man får börja träna i grupp från och med den 18 maj. Förhoppningen är att ligan ska kunna återupptas i början av juni.

Det har inte spelats någon fotboll i Italien sedan mitten på mars när coronaviruset pausade säsongen. Sedan dess har spelarna suttit i karantän men snart kan de få börja träna igen.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte har meddelat att man kommer att börja öppna upp landet från och med den 4 maj och det kommer att ske i två steg.

Från och med den dagen får idrottare börja träna men med strikta regler för social distansering, men från och med 18 maj ska det bli tillåtet med lagträningar.

– Precis som många italienare brinner jag för fotboll. Det kändes konstigt när säsongen stoppades men till och med de mest passionerade supportrarna förstod att det inte fanns något alternativ, sa Conte på en presskonferens enligt BBC.

Idrottsministern tveksam

Italiens fotbollsförbund vill börja testa spelare i maj för att möjliggöra en säkert återgång till träning. Man har också utarbetat ett medicinskt protokoll som lagen ska följa.

Enligt Conte kan 2 juni vara ett datum när ligasäsongen kan återupptas. Italiens idrottsminister Vincenzo Spadafora är ändå inte helt säkert på att det här kommer att lyckas.

– Vi kommer att återuppta lagträningar den 18 maj om säkerheten kan säkerställas. Fotbollsförbundet har presenterat ett protokoll som den vetenskapliga kommittén ansåg vara otillräckligt och måste justeras.

– Först när vi är överens om protokollet kan vi besluta om säsongen kan återupptas eller inte. Situationen är komplicerad, inget ska tas för givet och det är inte säkert att säsongen kommer att återupptas, säger han till Rai enligt Football-Italia.

Inga matcher i La Liga innan sommaren?

I Spanien kommer man också att börja lätta på restriktionerna, och snart ska det bland annat bli tillåtet att motionera utomhus.

Hur det här inverkar på idrotten är oklart men landets hälsovårdsminister Salvador Illa ger inga garantier för att La Liga kan återupptas innan sommaren.

– Just nu kan jag inte säga om proffsfotbollen kan återupptas innan sommaren. Det skulle vara oansvarigt av mig, säger Illa enligt nyhetsbyrån AFP.

Illa varnar också för att ligans plan att testa samtliga spelare kan bryta mot regeringens policy.

– Samtliga tester måste finnas tillgängliga för de regionala myndigheterna, säger han.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply