Sex av Trumps kampanjarbetare i Tulsa coronapositiva


Massmöten för de mest övertygade anhängarna har varit ett återkommande fenomen under Trumps politiska bana. Men sedan början av mars, då coronapandemin på allvar slog till mot USA, har denna kontaktyta med kärntrupperna varit stängd.

Nu är det dags igen, när Trump inleder sin återvalskampanj inför höstens stundande presidentval med ett massmöte i sydstatsstaden Tulsa, Oklahoma.

”Min kampanj har inte börjat än. Den börjar på lördag kväll i Oklahoma!” skriver presidenten på Twitter.

Men massmötet omges dock av virusoro. Anthony Fauci, som leder landets federala smittskyddsmyndighet, kommenterar för CBS smittorisken med orden: ”Det är väldigt uppenbart att den risken existerar”.

Vid 13.30-tiden lokal tid rapporterade AP att sex personer som arbetar med att förbereda för kvällens massmöte har testats positiva för coronaviruset.

Evenemanget väntas fylla arenan Bok Center, vilket innebär att minst 19 000 människor ska tillbringa flera timmar ihop inomhus.

Frihet från virusansvar

På fredagen avslog Oklahomas högsta domstol en stämning som försökte stoppa kampanjmötet med hänvisning till smittorisken. Och Trumps stab pekar på att besökarna kommer erbjudas temperaturkontroller, handsprit och ansiktsmasker.

-Vi är övertygade om att vi kan garantera säkerheten i Tulsa, säger Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany.

Att bära ansiktsmask kommer dock att vara frivilligt, och många av de samlade supportrarna förmodas följa Trumps exempel – presidenten har konsekvent valt att inte bära mask. Den som vill delta i massmötet måste dessutom underteckna ett dokument som friar arrangörerna från juridiskt ansvar vid smittspridning.

Anhängarna verkar dock inte avskräckta, trots att infektionstalen i Oklahoma ökar.

-Det här är ett superviktigt ögonblick för oss allihop, säger 19-årige Stephen Corley som campat utanför arenan sedan i tisdags för att vara säker på att få plats.

Pressad av kritik

Delstaten röstar redan överväldigande republikanskt och massmötet anses handla mer om att generera entusiasm än att nå nya väljare. Trump har pressats av kritik mot regeringens hantering av coronautbrottet samt av Black lives matter-rörelsens protester.

Massmötet var ursprungligen schemalagt till fredagen, på datumet ”Juneteenth” då frigivandet av USA:s sista slavar firas, men flyttades efter omfattande kritik till lördagen. Trump följde upp eftergiften med en varning till de motdemonstranter som väntas till mötet.

”Demonstranter, anarkister, uppviglare, plundrare eller skitstövlar som tänker åka till Oklahoma ska vara klara över att ni inte kommer att behandlas som ni har blivit i New York, Seattle eller Minneapolis. Det kommer att bli helt annorlunda!” sade presidenten i ett uttalande.

Runt 120 000 personer har hittills avlidit av covid-19 i USA.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply