Sjukhus fick riskabla masker av Socialstyrelsen


De båda statliga myndigheterna pekade ut kommuner och regioner som ansvariga, när SVT i torsdags avslöjade inköp av undermåliga kinesiska andningsskydd.

– Det är otroligt olyckligt att dåliga skydd köptes in, och framför allt att de också användes, sade Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall till SVT.

– Väldigt, väldigt allvarligt, sade Arbetsmiljöverkets ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson, men avfärdade att myndigheten hade brustit.

Tvärtom har verket underlättat tillgången på skyddsutrustning genom att utfärda tillfälliga tillstånd för säkra men icke-CE-märkta produkter, påpekade han.

Masken dras tillbaka

Men SVT kan nu visa att myndigheterna själva gör så att en modell av andningsskydd som har underkänts sprids på grund av ett sådant tillstånd.

Det rör sig om modellen ”S.sangso”, tillverkad av kinesiska Homar Bio Technology (Guangzhou) Holding. Socialstyrelsen beställde masken den 15 mars i 300 000 exemplar. 240 000 levererades till minst nio regioner.

Bild från testprotokoll från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Foto: FOI

Men när region Stockholm testar S.sangso släpper den igenom betydligt mer av de smådroppar, som kan föra med sig coronaviruset, än vad den ska. Socialstyrelsen drar i handbromsen och 8 april dras masken in.

Myndigheten beställer ett nytt test av andningsskyddet. Den här gången är resultatet godkänt. Den 22 maj tillåter Arbetsmiljöverket att S.sangso används igen.

Hål i maskerna

SVT kan nu visa att samma modell, efter att skyddet fått dispens, har fått underkänt i test utfört av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) på beställning av en privat leverantör.

Uselt testresultat vid FOI för S.sangso. Foto: FOI

I testet från 23 juni släpper S.sangso igenom 22–45 procent av smådropparna. Det är upp till 7,5 gånger mer än de 6 procent som tillåts.

FOI påpekar att det är små hål i två av tre masker.

Bild från testprotokoll från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Foto: FOI

Enligt Socialstyrelsens inköpschef Erik Magnusson har myndigheten inte delat ut de 60 000 masker som myndigheten har kvar i lager ”efter att signalerna om att de eventuellt inte hade rätt kvalitet kom och inte heller efter att de testades och godkänts”. Han vet inte om de som distribuerades har använts eller används i dag.

Används fortfarande i Sverige

När SVT frågar landets regioner visar det sig att åtminstone Norrbotten, som fått 50 000 stycken, och Östergötland, som fått 9 600, använder S.sangso än i dag. Flera regioner och kommuner har också haft andningsskyddet.

Sedan SVT konfronterat Socialstyrelsen om masken rekommenderar myndigheten att den inte längre används. Krisberedskapschef Johanna Sandwall hävdar dock att det som Socialstyrelsen levererat är testat och godkänt.

– Men som en extra försiktighetsåtgärd bromsar vi användningen av den. Så får vi väl besluta om vi bara ska testa igen eller om vi bara ska kassera skiten, säger hon.

Arbetsmiljöverket skriver att man har ”bedömt att produkten är tillräckligt säker och uppfyller de grundläggande säkerhetskraven”. Myndigheten påpekar samtidigt att det är ”arbetsgivaren som bär det yttersta ansvaret för att tillhandahålla säker skyddsutrustning”.

Underkänd i egna tester

Region Stockholm valde att avstå från masken fast den godkändes av Arbetsmiljöverket.

”Den används inte eftersom den inte klarat region Stockholms egna tester”, skriver regionen.

Region Stockholm litar inte heller på ett enkelt godkänt resultat. Varje parti, även tidigare godkända modeller, testas eftersom regionen funnit att en och samma modell kan variera i kvalitet.

Tillverkaren Homar Bio-Technology avfärdar att fabriken säljer undermåliga masker.

”Vi har bara jobbat med en leverantör i Sverige och vet bara om ett riktigt test i Sverige på masker tillverkade i vår fabrik, ett test som fick godkänt.”

Fabriken påpekar att det finns många piratkopierade produkter i omlopp.

Denna granskning är en del av ett europeiskt journalistprojekt samordnat av den internationella grävredaktionen OCCRP.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply